En grovstøvsuger er en nødvendighet når du skal suge opp væske, aske, spon og byggstøv. I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite for å velge riktig modell ut ifra dine behov.

En vanlig husholdningsstøvsuger er god på én ting – å suge opp støv. Så fort du skal suge opp noe annet, vil du ha svært god bruk for en grovstøvsuger. Hvis du skal suge opp væsker, er det helt nødvendig med en grovstøvsuger, da husholdningsstøvsugere vanligvis ikke tåler fuktighet.

Grovstøvsugere, som også kalles for industristøvsugere eller våtstøvsugere, finnes i en rekke ulike utførelser med ulike spesialiteter. Fra enklere grovstøvsugere for bilen og garasjen, til avanserte industristøvsugere som er testet for miljøfarlig støv og spesielle omgivelser.

Hvordan fungerer en grovstøvsuger?

Den viktigste forskjellen mellom en vanlig husholdningsstøvsuger og en grovstøvsuger, er hvordan luften strømmer gjennom maskinen. I en vanlig støvsuger vil ofte den utgående luften brukes til å kjøle ned motoren. En typisk grovstøvsuger har i stedet separat kjøling av motoren og et separat utblås. Det gjør at du kan suge opp væsker og fuktighet uten at motoren blir skadet. Når det er sagt, finnes det grovstøvsugere som fungerer på ulike måte, og noen grovstøvsugere tåler ikke væsker. Du må derfor alltid sjekke hva som gjelder for hver enkelt støvsuger.

Selve enheten består som regel av en stor bøtte av metall eller plast med en motor oppå. Det sitter et filter i støvsugeren som har som oppgave å fange opp partikler av ulike størrelser. Filteret av avtagbart, slik at du skal kunne rengjøre det eller tørke det etter våtstøvsuging.

Når du suger opp støv, grus eller spon, kan du gjerne benytte en støvsugerpose for å spare filteret, men ved våtstøvsuging suger du væsken rett ned i beholderen. En annen fordel med grovstøvsugeren er at du kan koble den til støvavsuget på verktøyet ditt, noe som reduserer behovet for opprydning når du er ferdig med en snekkerjobb.

Grovstøvsuger som husholdningsstøvsuger?

Å bruke en husholdningsstøvsuger når du skal rengjøre bilen eller suge opp bløtt løv fra uteplassen er ikke en god idé. Men hvordan vil en grovstøvsuger fungere som en erstatning for en vanlig støvsuger i hjemmet? Svaret er at grovstøvsugeren absolutt kan brukes for å bli kvitt støvkaninene under sofaen i stuen, selv om den ofte bråker mer og kan være litt kronglete å jobbe med.

Profesjonell grovstøvsuger eller en forbrukermodell?

Grovstøvsugere finnes i ulike prisklasser. De billigste er forbrukermodeller, og de litt dyrere er utviklet for mer profesjonell bruk. Forbrukerstøvsugere og profesjonelle støvsugere har ofte lik ytelse og likeverdige funksjoner. Forskjellen er at profesjonelle støvsugere er konstruert for å brukes mer, samt at de ofte er sikkerhetsklassifiserte ut ifra hvilken type støv de kan håndtere. Til den profesjonelle grovstøvsugeren finnes det ofte flere munnstykker og tilbehør som gjør spesifikke arbeidsoppgaver enklere.

Mange profesjonelle gjør den feilen at de kjøper en forbrukerstøvsuger til tyngre jobber. Men selv om innkjøpsprisen er lavere, er det sjelden lønnsomt. En forbrukerstøvsuger vil gjøre en god jobb og vare lenge ved normal bruk i hjemmet. Men om den skal kobles til et verktøy på arbeidsplassen og brukes i mange timer hver dag, vil den raskt slites ut.

Motorens ytelsesevne – hvor sterk støvsuger trenger du?

Motoreffekten til grovstøvsugeren måles i watt, og på papiret er en grovstøvsuger med flere watt sterkere enn en støvsuger med et lavere antall watt. Man kan generelt si at stort sett alle grovstøvsugere som vi selger hos Staypro er sterke nok for å suge opp grus og væsker. Men sugeevnen kan også bli viktig når du skal jobbe med lengre slanger og ønsker en stabil sugekraft.

Det er viktig å velge en støvsuger med korrekt sikkerhetsklassifisering. Milwaukee AS-42MAC har M-klassifisering, som innebærer at den filtrerer bort 99,9 % støv.

Viktig å velge støvsuger med korrekt støvklasse

Når du skal velge en grovstøvsuger, må du vite hva du skal suge opp, og om det finnes en risiko for at materialet er helseskadelig. Det gjelder fremfor alt profesjonelle som må forholde seg til spesielle regler, men det kan også være aktuelt når du pusser opp det gamle 70-tallshuset ditt med asbest i veggene.

Når du suger opp helseskadelig støv, er det viktig at støvsugeren fanger opp så mange av de skadelige partiklene som mulig. Dette krever at du har et godt filter og en tett konstruksjon som hindrer luften i å slippe ut andre steder enn gjennom filteret. Mange husholdningsstøvsugere har et godt filter, men siden det ikke finnes noen krav til at koblinger og lignende skal være tette, er det ingen garanti for at støvsugeren faktisk gjør det den bør.

For å være sikker på at støvet holder seg i støvsugeren, må du ha en sikkerhetsklassifisert støvsuger, som innebærer at filtreringssystemet kan håndtere en viss filtreringsgrad. Støvklassene er L (low risk), M (medium risk) og H (high risk). Selv en støvsuger med støvklasse L, den laveste klassifiseringen, fanger opp 99 % av støvet.

Her kan du lese mer om de ulike støvklassene og hva de innebærer.

Hvor stor beholder trenger du?

Hvor stor tank du trenger til grovstøvsugeren din, er avhenging av hvordan du skal bruke den. De minste har en tank på rundt 10 liter, mens profesjonelle grovstøvsugere som regel starter på rundt 20 liter. En god grunnregel er å ikke kjøpe en større beholder enn du trenger, da en større beholder fører til at støvsugeren blir tyngre og vanskeligere å håndtere.

Husk at beholderen ikke kan fylles helt opp (en flottør stenger vanligvis av suget når vannet har nådd en viss grense). Det gjør at du kanskje ikke kan suge opp mer enn 16 liter vann i en tank med 20 liters kapasitet.

Hvis du skal koble støvsugeren til en trebearbeidingsmaskin som genererer en stor mengde støv og spon, kan det være en fordel med en større modell som ikke fylles opp like fort. Et alternativ er å skaffe et sponavsug, som samler sponet i en sekk.

Beholder i metall eller plast?

Bør beholderen være laget av metall eller plast? Begge har sine fordeler og ulemper. Metall er mer varmebestandig, noe som er bra dersom det er en risiko for at glør kan komme inn i støvsugeren. Plast er lettere og vil ikke bli deformert dersom det slås borti noe.

Beholder i plast eller metall? Begge har sine fordeler og ulemper.

Flere bruksområder med blåsefunksjon

På mange grovstøvsugerne kan du montere sugeslangen på utblåset for å få maskinen til å blåse i stedet for å suge. Funksjonen kan brukes til alt fra å blåse løv til å fylle badeleker med luft. Hvis du ønsker å utnytte blåsefunksjonen til det fulle, må du sjekke at det følger med passende munnstykker til det du ønsker å gjøre, eller at det er mulig å kjøpe disse separat.

Slik kobler du grovstøvsugeren til verktøyet ditt

Mange kjøper en grovstøvsuger for å koble den til støvavsuget på et verktøy. Verktøyprodusenter pleier å anbefale at du velger en støvsuger med dokumentert kompatibilitet. Men selv om røret ikke passer, kan dette som oftest løses ved hjelp av en overgang. Mange grovstøvsugerne inkluderer fleksible overganger av gummi, som passer til utblås i ulike former og størrelser. Hvis du bruker et håndholdt verktøy, blir jobben enklere med en lang og fleksibel sugeslange.

Start støvsugeren med fjernautomatikk

Du kan som regel fikse en verktøytilkobling i ettertid ved hjelp av en adapter. Hvis du skal koble grovstøvsugeren til et verktøy, er det desto viktigere at den har et elektrisk uttak med en start/stopp-funksjon (også kalt fjernautomatikk). Det innebærer at støvsugeren starter automatisk når verktøyet begynner å trekke strøm og slår seg av når du slutter å jobbe.

Støvsugerposer for vått og tørt

En vanlig misoppfatning er at man ikke trenger å bruke støvsugerposer i grovstøvsugeren. Men hvis du skal suge opp noe annet en væsker, anbefales det alltid å bruke en støvsugerpose. Støvsugerposen gjør tømmingen enklere, samtidig som det fester seg mindre støv i filteret.

Hvis du bruker grovstøvsugeren din for å suge opp slipestøv eller aske, er det helt nødvendig med en filterpose. Ellers vil filteret tettes på et øyeblikk. Det er heller ingen grunn til å velge bort støvsugerposen sett fra et økonomisk perspektiv, da et nytt filter koster betydelig mer en noen poser.

Det finnes også støvsugerposer for væsker. Disse er praktiske når du skal suge opp oljer eller andre seige væsker, og du ikke vil bruke masse tid på å rengjøre beholderen etterpå.

Riktig munnstykke til jobben

Man kan argumentere at munnstykket er den viktigste delen på en grovstøvsuger. Det er tross alt munnstykket som du holder i og jobber med.

Når du kjøper en enklere grovstøvsuger, pleier det å følge med noen munnstykker, som for eksempel gulvmunnstykke, møbelmunnstykke, fugemunnstykke og våtmunnstykke. Dersom du kjøper en profesjonell grovstøvsuger, finnes det ofte mange ulike munnstykker som kan kjøpes separat. Uansett hvilken type grovstøvsuger du skal kjøpe, er det viktig å sjekke at du kan bruke de munnstykkene som du har behov for.

Størrelsen på støvsugerslangen betyr noe

Hvor lang slange du trenger til grovstøvsugeren din, er avhenging av hvordan du skal bruke den. Hvis du kun bruker støvsugeren i det lille verkstedet ditt, kan to meter være mer enn nok. Men i mange tilfeller vil det være praktisk med en lengre slange. Men en lengre slange kan du bevege deg friere uten å måtte flytte på støvsugeren hele tiden.

Hvis du skal koble støvsugeren til et håndholdt verktøy, vil du ikke at slangen skal være for kort, da dette vil begrense arbeidsområdet ditt. Dersom du er usikker på hvor lang slange du trenger, bør du sjekke om du kan bytte den ut i ettertid. Dette er mulig på de aller fleste grovstøvsugere.

En annen faktor å ta hensyn til er tykkelsen på slangen. Mange grovstøvsugere kommer med en slange som er cirka 32 mm i diameter. Men hvis du skal suge opp bløte løv eller andre ting som kan føre til blokkeringer, er det praktisk å kunne bytte til en tykkere slange. På mange støvsugere kan du koble på en 50 mm tykk slange uten problemer.

Hvis du skal koble grovstøvsugeren til et verktøy, er lengden på slangen en faktor du må ta hensyn til.

Filteret fanger opp de minste partiklene

Filteret er en viktig del av grovstøvsugeren, uansett om du skal suge opp støv, grovere skitt eller væsker. For at du skal oppnå et godt resultat når du bruker grovstøvsugeren din, må du vite hvordan filteret fungerer ved ulike former for støvsuging, og hvordan du vedlikeholder det på riktig måte.

Våtstøvsuging stiller krav til filteret

Selv om en grovstøvsuger er konstruert for å kunne suge opp væsker, er ikke nødvendigvis filteret det. Grovstøvsugere leveres vanligvis med et allround-filter som fungerer til både våt- og tørrstøvsuging. Men dersom du bruker grovstøvsugeren mye, kan det være en fordel å ta en titt på ulike spesialfilter. Det kan for eksempel være et HEPA-filter til tørrstøvsuging eller spesielle våtfilter i hurtigtørkende skumgummi. Når du har sugd opp væske, er det viktig at du fjerner filteret og lar det tørke før du suger opp noe annet. Derfor kan det være lurt å ha ett eller to filter du kan veksle mellom.

Mindre vedlikehold med automatisk filterrengjøring

Når du bruker grovstøvsugeren, vil det feste seg små partikler i filteret på støvsugeren. For at luften skal kunne strømme gjennom filteret, må du rengjøre det med jevne mellomrom – spesielt dersom du støvsuger uten filterpose.

For å redusere risikoen for at filteret blir tett, har mange grovstøvsugere en funksjon som gir filteret et omvendt luftstøt når du trykker på en knapp. Dette støtet får støvet til å løsne fra filteret og falle ned i beholderen. Ulike produsenter har ulike navn på denne funksjonen (Nilfisk kaller den for «Push & Clean» og Kärcher kaller den for «Tact»), men den pleier i prinsippet å være mer eller mindre den samme. Funksjonen fungerer best når den brukes forebyggende, og vil gjøre mindre nytte når filteret allerede er tett.

Lurer du fortsatt på hvilken grovstøvsuger du skal velge?

Nå vet du forhåpentligvis hvilken type grovstøvsuger du trenger. Har du fortsatt vanskelig for å velge hvilken du skal kjøpe? Her har vi samlet fem bestselgende modeller som har fått toppkarakter fra våre kunder.