At en grovstøvsuger kan håndtere grus, spon og vann vet du sikkert allerede, men visste du at den også kan blåse opp badeleker og rense sluket i vasken?

Hvis du kun skal suge opp tørt støv, sand og smågrus, fungerer en husholdningsstøvsugere fint. Men så fort du skal håndtere litt grovere skitt og væsker, trenger du en grovstøvsuger. Grovstøvsugeren fungerer i utgangspunktet som en vanlig støvsuger, den store forskjeller er at luften i en grovstøvsuger ikke går gjennom den sensitive motoren.

Grovstøvsugeren er selvfølgelig en nødvendighet når du skal pusse opp eller rydde opp spon fra en trebearbeidingsmaskin, men den har også en rekke andre bruksområder. En som vet hvordan man kan bruke en grovstøvsuger er David Duvgren, salgssjef hos Nilfisk. I denne artikkelen deler han triksene sine.

Monter slangen på utblåset

– Det mange ikke vet er at du på mange grovstøvsugere kan montere en støvsugerslange på utblåset og forvandle støvsugeren til en luftblåser. Funksjonen kan for eksempel brukes til å blåse bort skitt og rester fra plasser det er vanskelig å komme til, før du støvsuger det opp.

Blås opp luftmadrasser og leker

– Blåsefunksjonen kan også benyttes til å blåse opp luftmadrasser, badeleker og andre ting som skal fylles med luft. Vi har til og med et spesialmunnstykke til nettopp dette formålet. Støvsugeren har en god luftstrøm, men siden trykket ikke er så høyt, risikerer du ikke å ødelegge tingene – noe som fort kan skje om du bruker en garasjekompressor.

Visse du at du kan bruke enkelte grovstøvsugere til å blåse opp et badebasseng? Koble slangen til utblåset, sett på et munnstykke og sett i gang!

Luft ut dårlig luft og lukt

– En annen mulighet er å bruke doble slanger: en til innsuget og en for å lede ut den utgående luften. Det kan for eksempel være lurt når du skal slipe et lakkert gulv, og frigjør løsemiddel samt andre ting som du ikke ønsker å puste inn. Partiklene fester seg i filteret, mens den dårlige luften og lukten forsvinner ut gjennom vinduet.

Koble støvsugeren til verktøyet ditt

– Å feie og støvsuge spon og støv er ikke den morsomste delen av et byggeprosjekt. Ved å koble støvsugeren direkte på verktøyet kan du redusere spredningen av støv med opptil 90 prosent. Dersom grovstøvsugeren har et elektrisk uttak med automatisk start- og stoppfunksjon, kommer støvsugeren til å sette i gang når du starter verktøyet. Koblingen som følger med grovstøvsugerne våre pleier å passe på nesten alle verktøy. Om den ikke skulle passe, kan du som oftest finne en passende adapter.

Rens takrennene

– Har takrennene på huset blitt tette igjen? Ta av munnstykket og støvsug rennene med røret, så slurper den i seg alt på kort tid. Bedrifter som har spesialisert seg på å rense takrenner, gjør nøyaktig det samme med større industristøvsugere.

Rens avløpet

– Er vasken, oppvaskkummen eller sluket tett? Sett en teipbit over eventuelle luftehull, forsøk å få det så tett som mulig rundt slangen, og start støvsugeren. Noen ganger får du opp hele blokkeringen i støvsugeren – andre ganger holder det at den flytter litt på seg for at vannet skal begynne å renne igjen.

Rengjør tekstiler

– Noe mange ikke tenker over, er at en tepperenser i prinsippet er en våtstøvsuger med sprayfunksjon. Har du fått en stor flekk på teppet eller sofaen? Behandle flekken ved å rengjøre med vann, såpe og børste. Deretter bruker du det smalest mulige munnstykket for å suge ut væsken fra tekstilen.

Rydd opp knust glass

– Når et glass faller i gulvet, tar man ofte frem husholdningsstøvsugeren, men det er egentlig ikke en god idé. Glasset lager fort hull i filterpose, og da kan det havne støv i motoren. En grovstøvsuger er mye bedre egnet for jobben. Selv om du bruker en filterpose i grovstøvsugeren din, gjør det ingenting om det skulle gå hull i posen.

Sug opp aske

– Det finnes spesialutviklede askestøvsugere på markedet, men hvis du ikke ønsker å kjøpe enda en maskin, kan du bruke grovstøvsugeren din. Men du bør da være klar over at aske er litt klinete og vanskelig å vaske bort. Derfor anbefaler jeg definitivt at du bruker en filterpose. Filterposen vil bli tett lenge før den er full, men det er absolutt verdt det, da en ny pose er betydelig billigere enn et nytt filter.

Samle sammen og plukke opp ting

– Mange har oppdaget at de kan bruke grovstøvsugeren til å løfte opp eller samle sammen ting. Så lenge beholderen er ren, kan du for eksempel bruken den til å suge opp lego-brikkene til barna. Det er kun fantasien som setter grensene for hva du kan gjøre.