Det er ikke alltid mulig å forhindre støv i et verksted eller på en byggeplass. Du kan derimot sørge for at støvet ikke gjør noen skade. Da trenger du å vite hvilken type støv du jobber med, og bruke en støvsuger med riktig støvklasse.

Når du jobber i et skikkelig støvete miljø, er det kun én ting som er viktig: helsen din. Når du sliper og sager i tre eller mineralmaterialer, kan støvet som oppstår utgjøre en alvorlig helserisiko. Det viser en aktuell metaanalyse*, som sier at personer som utsettes for trestøv på jobb har 1,53 ganger høyere risiko for utvikle astma enn resten befolkningen.

Derfor bør du, både for din egen del og for omgivelsene dine sin skyld, sørge for å skape en ren arbeidsluft – og å jobbe med en veltestet og godkjent støvsuger. Å bruke den rette støvsugeren for ulike typer støv er dessuten et krav for at du skal kunne oppfylle alle arbeidsmiljøregler.

* Kilde: Perez-Rios M, Ruano-Ravina A, Etminan M, Takkouche B. A. Meta-analysis on wood dust exposure and risk of asthma. Allergy 2010;65:467-73.

Støvet påvirker helsen din

Der hvor man høvler, faller det spon – men det oppstår også fint støv. Dette støvet kan raskt utgjøre en alvorlig helserisiko. Her er tre viktige faktorer for å gi en bedre forståelse av støvet.

Støvstørrelser: Hvor skadelig støvet er, er blant annet avhengig av størrelsen på støvpartiklene. Jo finere støvpartikler, desto dypere kan de trenge inn i lungevevet.

Støvtyper: Støvtypene er like forskjellige som materialene de kommer fra. Kvartsholdige stoffer i mineralstøvtyper er ekstremt skadelige. Krystallinsk silisiumdioksid kan for eksempel forårsake lungekreft.

Støveksponering: Hvor lenge man eksponeres mot støvet, samt mengden støv avgjør også hvor skadelig støvet er. Det gjelder selvfølgelig ikke bare i verkstedet, men også på byggeplassen

Velg riktig støvklasse på støvsugeren

Støv deles inn i tre klasser: L, M og H. Støvklassen angir hvilken type støv støvsugeren er egnet for, de fastsatte grenseverdiene på arbeidsplassen og hvilken filtreringsgrad filtreringssystemene må håndtere.

Støvklasse L

Enkelt og ufarlig støv, som husholdningsstøv eller materialer som sand og jord. En støvsuger beregnet for støvklasse L må ha et filtreringssystem som kan fange opp 99 % av støvet.

Støvklasse M

Alt trestøv samt støv fra sparkel, fugemasse, lakk, gips, sement, betong, lim og maling, som lateks- og oljemaling, eller kvartsholdige materialer som silisium. Når du bruker en H-klassifisert støvsuger, fanger filteret opp 99,9 % av støvet.

Støvklasse H

Støv med kreft- og andre sykdomsfremkallende partikler, for eksempel støv med muggsporer, asbest, mineralfiber, bitumen eller kunstige mineralfiber som for eksempel glassfiber. Filteret på en støvsuger med støvklasse H låser inne 99,995 % av støvet.

Støvsugeren Bosch GAS 35 H AFC har støvklasse H. Det betyr at filteret låser inne 99,995 % av alt helsefarlig støv.

Bra for både deg og kundene dine

Sørg for at du velger en støvsuger som er tilpasset støvklassen som er relevant for materialet du jobber med. Det er bra for både deg, bedriften og kundene dine. Støvsugeren sørger for at arbeidsmiljøet ditt blir like rent og fint som resultatet av jobben du gjør. Og det gir ikke bare et godt inntrykk – det vil også bidra til at kundene dine anbefaler deg i enda større grad.