Når trenger jeg et spesielt våtfilter? Hvorfor bør jeg bruke støvsugerpose når jeg tørrstøvsuger? Hva bør jeg tenke på når jeg bruker støvsugeren sammen med elektriske verktøy? I denne artikkelen deler David Duvgren fra Nilfisk de beste tipsene sine med deg som har en grovstøvsuger.

Lurer du på hvorfor den nye grovstøvsugeren din mister kraft, hvorfor filteret tetter seg og hvilke tilbehør som kan gjøre jobben din enklere? Her deler David Duvgren, salgssjef hos Nilfisk, de beste tipsene sine.

Bruk en filterpose når du tørrstøvsuger

– Når du kjøper en grovstøvsuger fra oss, får du som regel med en filterpose. Mange lurer på hva de skal bruke den til, og hvorfor de ikke kan suge avfallet rett ned i beholderen. Problemet er at hovedfilteret vil tette seg mye raskere uten en pose – spesielt dersom du er en hjemmefikser som sliper, bygger og snekrer. Å droppe støvsugerposen er altså ikke en god idé. Det blir heller ikke billigere, siden en støvsugerpose som regel koster en tiendedel av det du må betale for et nytt filter. Det er også mye enklere å holde støvsugeren ren når avfallet samles i en pose som du kan ta ut og kaste.

La filteret tørke ordentlig når du har sugd opp væsker

– En av fordelene med grovstøvsugeren er at du kan bruke den til å suge opp vann. Da skal posen tas ut, men filteret skal sitte i. Når du er ferdig med våtstøvsugingen, skal du tømme og tørke beholderen, demontere filteret og skylle det rent ved behov. Deretter må filteret tørke helt før du begynner å bruke støvsugeren igjen. Hvis du begynner å støvsuge tørt, fint støv med et fuktig filter, blir det som sement.

En av fordelene med grovstøvsugeren er at du kan suge opp vann. Men ikke glem at filteret må tørkes og være helt tørt før det tas i bruk igjen.

Hurtigtørking av filteret i støvsugeren

– Hvis du støvsuger mye og veksler mellom vått og tørt, kan det være en god idé å ha to filter som du bytter mellom. Men dersom du kun har ett filter og ikke vil vente på det skal tørke, så finnes det et triks! Start støvsugeren uten beholderen, men med filteret montert. Da oppnår du en god luftgjennomstrømning, som hjelper til å hurtigtørke filteret.

Invester i et spesielt våtfilter

– Hvis du ofte suger opp væsker, bør du vurdere å investere i et spesielt våtfilter. Et våtfilter består som regel av en svært finmasket metallsil eller skumgummi. Våtfilteret filtrerer ikke godt nok til at det kan benyttes til tørrstøvsuging, men det hindrer store partikler i å forsvinne inn i turbinen. En stor fordel med et våtfilter er at det tørker utrolig raskt. Du kan mer eller mindre bare ta det ut og legge det på hyllen når du er ferdig.

Bruk start/stopp-funksjonen når du jobber med verktøy

– Når du kobler støvsugerslangen til et verktøy, er det en fordel om støvsugeren har en automatisk start/stopp-funksjon. Det vil si at støvsugeren starter automatisk når du starter verktøyet, forutsatt at maskinens elektriske kabel er koblet til et strømuttak på støvsugeren. Universaladapteren som er inkludert med maskinen passer til utsuget på nesten alle verktøy. Og om det ikke skulle passe, pleier det å kunne løses ved hjelp av en adapter.

Når du kobler verktøyet ditt til strømuttaket på grovstøvsugeren, starter den automatisk når du begynner å jobbe.

Bruk filterrengjøringen på riktig måte

– Mange grovstøvsugere har en halvautomatisk funksjon for rengjøring av filteret. Når du trykker på en knapp, aktiveres et omvendt luftstøt som gjør at skitten løsner fra filteret og faller ned i beholderen. Vi kaller det «Push & Clean», men andre produsenter har egne navn på denne funksjonen. Det er en funksjon som er svært nyttig når den brukes riktig, men mange bruker den feil. Den fungerer best om du blokkerer innsuget slik at du får et vakuum i beholderen – da får du et kraftigere luftstøt. Du skal heller ikke vente til filteret er helt tett før du trykker på knappen. Det må også nevnes at funksjonen kun fungerer når du støvsuger uten filterpose.

Vær oppmerksom på helseskadelige materialer

– Dersom du skal bruke en grovstøvsuger som en byggstøvsuger når du pusser opp hjemme, er det viktig å være sikker på at det ikke er snakk om helseskadelige materialer. Hvis du skal suge opp asbest eller kvartsstøv, må du ha en støvsuger med høy filtreringsklasse. Da er det de litt dyrere proffstøvsugerne som gjelder. Hvis du absolutt vil gjøre jobben selv, foreslår jeg at du går til noen som leier ut maskiner, og at du leier en maskin som kan håndtere helsefarlig støv. I tillegg til en klassifisert og godkjent støvsuger, må du også ha personlig verneutstyr som åndedrettsvern og beskyttende klær.

David Duvgren, salgssjef hos Nilfisk

Bruk rett tilbehør og munnstykke til jobben du skal gjøre.

– Når du kjøper en grovstøvsuger, pleier de vanligste munnstykkene å følge med. Men avhengig av hva du skal bruke støvsugeren til, har du kanskje behov for å suppler med flere tilbehør. En smart funksjon på mange av grovstøvsugerne våre er at du kan koble støvsugerslangen til utblåset og bruke et spesialmunnstykke til å blåse opp luftmadrasser og badeleker. Om du skal suge opp vann, er det en stor fordel om munnstykket har gummilister.

Velg en slange med riktig lengde og tykkelse

– Mange billige grovstøvsugere har ganske korte slanger, men det er som regel ikke noe problem å bytte den til en som er lengre. En kort slange er kanskje nok når du skal støvsuge garasjen, men om du skal koble slangen til et verktøy og slipe veggen, har du kanskje behov for en som er lengre. Du kan også bytte til en tykkere slange. Mange av grovstøvsugerne våre for forbrukere har en slange på 32 millimeter. Men siden koblingen alltid er 50 millimeter i diameter, kan du bytte til en tykkere slange om du for eksempel skal suge opp løv.