En løvblåser eller luftblåser som det også kalles er et genialt verktøy for å holde det rent og ryddig på gressplenen, i oppkjørselen eller i bilen. I denne guiden går vi igjennom hva du skal tenke på når du velger modell.

Når trengte du sist et stort, sylindrisk verktøy som blåser med enorm kraft? Svarer du “i fjor høst”, har du mye å lære om løvblåsere! Til tross for navnet er løvblåseren et verktøy som kan gjøre mye mer enn å samle store hauger med tørre høstløv. Den brukes også når du trenger å rense bilen, blåse opp badeleker, rydde på byggeplassen, blåse bort snø fra oppkjørselen, tørke bilen etter vask eller … ja, listen er lang!

Det finnes mange løvblåsere på markedet, og de har alle sine fordeler og ulemper. Vi har nok alle på et eller annet tidspunkt våknet til lyden av en profesjonell rengjøringsarbeider (eller en nabo) med en bensindrevet løvblåser av et monster på ryggen. Dagens batteridrevne løvblåsere er både mindre og mer fleksible, og for mange oppgaver fungerer de like bra.

I denne guiden går vi gjennom fem viktige punkter som du bør ta i betraktning når du bestemmer hvilken løvblåser som passer for deg.

Bosch luftblås GBL 18V-120

Hvor stort område skal du jobbe med?

Mest avgjørende for ditt valg av løvblåser er hvor stor overflate du skal jobbe på. Dette er grunnlaget for hvordan den skal brukes, bæres og hvilke funksjoner den skal ha. Ikke vær redd for å tenke utenfor boksen. Løvblåseren kommer til sin rett på store plener der høstbladene ligger spredd utover, men bruksområdene er mer enn som så. Hvorfor ikke blåse ren garasjen, rense bilen eller blåse bort snø fra terrassen?

Ledning, batteri eller bensin?

Det snakkes hovedsakelig om tre forskjellige typer løvblåsere: strømdrevne løvblåsere, batteridrevne løvblåsere og bensindrevne løvblåsere.

Batteridrevne løvblåsere

Etter hvert som batteriteknologien har utviklet seg, har batteridrevne løvblåsere blitt mer populær, ikke minst blant privatpersoner og huseiere. Fordelene er selvfølgelig mange: Du trenger ikke bekymre deg for ledninger som floker seg i nypebusken eller som velter blomsterpotter, og du kommer heller ikke søle bensin, samt at du får vanligvis en maskin som bråker mindre.

Løvblåseren er også et verktøy som trenger mye kraft for å fungere, så forvent ikke å kunne jobbe mer enn 15-20 minutter av gangen. Mange populære løvblåsere drives av 18-volts batterier. Hvis du vil ha mer strøm og lengre batterilevetid, velger du 36 volt eller mer. Mange løvblåsere selges uten batterier, nettopp for at du heller kan bruke samme batteri som dine andre verktøy fra samme produsent har.

Milwaukee M18 FBL-0

Bensindrevne løvblåsere

Bensindrevne løvblåsere gir deg vanligvis mer kraft og lengre driftstid. Ulempen er at de krever litt vedlikehold, at de gir fra seg eksosgasser, at bensin koster penger og at de bråker mer. Hvis du vil holde deg på god fot med naboene dine, kan det faktisk være lurt å velge et en løvblåser med batteri eller som er strømdrevet.

Nettdrevne løvblåsere

Det sier seg selv at en løvblåser med ledning ikke er det beste valget hvis du har en stor hage, men for mindre områder kan en være det beste valget. Fordelene med nettdrevne løvblåsere er at du kan få ubegrenset driftstid og mye kraft.

Hvor sterk løvblåser trenger du?

Når du bruker en løvblåser, er det viktig å ha riktig styrke til rett bruk. Med mye vått og tungt høstløv kan det bli for tøft for en svak løvbkåser. Derimot kan du med en for sterk løvblåsere risikerer å blåse bort hele grusfeltet og ødelegge rosebusken. Et godt tips er å kjøpe en løvblåser med variabel hastighet. Da kan du bremse ned og få full kontroll når du trenger å finjustere.

To viktige mål er luftmengde og blåsehastighet. Siden de begge jobber sammen, er det viktig å ikke stirre seg blind på en av de. Mengden luft måles i m³ / min, mens hastigheten måles i enten m/s, m/t eller km/t. For å kunne sammenligne de forskjellige modellene kreves det derfor litt tankevirksomhet!

“Slik tar du vare på gressplenen – få grønnere gress på din side

Hvordan skal din løvblåser bæres?

De fleste løvblåsere er enten håndholdte eller ryggbærende. I den første kategorien finner du ofte enklere løvblærer, mens tunge og kraftige løvblåsere vanligvis bæres på ryggen. Hvis du bruker løvblåseren på jobben eller i lange perioder, bør du absolutt velge en du bærer med ryggen. Men hvis du bor i et rekkehus og bruker løvblåseren til å feie rent på terrassen, funker håndholdte minst like bra. Velg en mindre og lettere løvblåser som du faktisk kommer til å bruke, enn et kraftig og skremmende maskin du aldri kommer ta i bruk.

løvblåser

Vil du at løvblåseren skal suge til seg løvet?

Å blåse rundt søppel og høstløv uten noen plan for plassering av løvet kan være tilfredsstillende og avslappende – men ikke veldig meningsfylt. For å slippe å tenke på hvor du skal gjøre av alt løvet, kan du heller investere i en løvblåsere med innebygd sugefunksjon og oppsamlingspose. Hvis løvsugeren også har en innebygd kvern eller løvkutter, kan du suge mye løv før du trenger å tømme posen.

På Staypro.no finner du mange for både nysgjerrige nybegynnere og profesjonelle blåsere. Hvis du har spørsmål om sortimentet, er du velkommen til å kontakte kundeservice.