Alle nye huseiere trenger en samling av nyttig og allsidig verktøy i boden sin, fordi det alltid kommer til å være ting som må bygges, fikses eller renoveres. I denne guiden hjelper vi deg med å gjøre verktøysamlingen komplett – enten du planlegger å fikse noe i hjemmet eller hagen.

Er du huseier og skal bygge om hele underetasjen eller bare henge opp et enkelt bilde på soverommet, kommer du til å trenge verktøy for å kunne utføre jobben. Sørg derfor for å fylle boden eller verktøykassen med en god grunnsamling så du alltid kan bruke riktig verktøy til riktig oppgave. Hvilke redskaper, maskiner og hjelpemidler må du ha i verktøykassen? Fortsett å lese for å finne svaret!

Til arbeid og fiksing i hjemmet

Under følger en kort forklaring av noen av de vanligste og viktigste redskapene for villaeiere, og hva det passer å bruke dem til. Hvis du er usikker, kan du også besøke en profesjonell forhandler av verktøy og arbeidsutstyr for å få hjelp online eller i butikken.

Tommestokk og målebånd

Du må ha en tommestokk/meterstokk eller et målebånd i verktøykassen for å være sikker på at du kapper treplanken til riktig lengde eller plasserer bildet i riktig høyde. De kommer i både stive og myke varianter, men sørg for å velge et måleverktøy av høy kvalitet for å være sikker på at det ikke strekker seg ut og påvirker målingen.

tommestokk

Hammer

Sørg også for å skaffe en god snekkerhammer – det må du ha for å kunne slå inn eller dra ut spiker. Her er det også viktig å velge en modell av høy kvalitet for å unngå at den blir skjev eller er dårlig balansert – noe som kan føre til at spiker blir slått skjevt inn.

hammer

Skiftenøkkel

En liten skiftenøkkel er et godt universalverktøy som du kan bruke for å løsne skruer og muttere med sekskantet hode. En modell som er 15 cm lang holder lenge og tar ikke opp mye plass i verktøykassen.

skiftnøkkel

Skrutrekker

I en god grunnsamling av verktøy bør man ha både sporskrutrekkere og stjerneskrutrekkere i flere ulike størrelser. Stjerneskrutrekkere kommer også i to ulike modeller, Philips og Pozidriv, så sørg for å velge en liten og en stor skrutrekker av hver type for å ha riktig utstyr. Hvis du bruker feil skrutrekker til feil skrue, kommer det ikke bare til å bli vanskelig eller umulig å løsne den, men du risikerer også å skade både skruehodet og selve skrutrekkeren.

skrutrekker

Drillskrutrekker

I tillegg til de manuelle verktøyene, er det også lurt å investere i noen batteridrevne maskiner. En skrumaskin hjelper deg for eksempel med å skru inn skruer med mer kraft og effektivitet enn en manuell skrutrekker, og den er nødvendig hvis du ikke har et forboret hull i veggen eller treplanken. Suppler med riktig bits for at den skal passe til ulike skruehoder.

drillskrutrekker

Drill

Drillen eller boremaskinen er et minst like viktig verktøy som skrumaskinen, og den hjelper deg med å bore hull enkelt. Det finnes flere modeller å velge mellom avhengig av hvilket materiale du har tenkt å bore i, så sørg for å velge riktig drill med passende tilbehør til prosjektet ditt.

drill

Ulike typer sager

For at du skal kunne kappe ulike typer av materialer så presist som du vil, er det viktig at du ikke bare velger en tilfeldig sag, men faktisk en modell som passer til det arbeidet du har tenkt å utføre. Forskjellige sager har forskjellige tenner og skjærevinkler, og noen passer godt til kløyving mens andre passer bedre til kapping. Håndsagen er en klassiker som kan sage alt fra tre til gips, mens en stikksag er lett å ta med seg og et enkelt alternativ hvis du skal sage ut en vinklet profil i stedet for en rett linje. 

Läs också: Sagguide – hvilken sag skal man bruke?

sag

For arbeid i hagen/uteområdet

Du som bor i villa eller enebolig har sannsynligvis også en hage eller et uteområdet hvor du kan nyte solrike vårdager og lyse sommerkvelder. For å skape hyggelige omgivelser utendørs, kan det også her være nødvendig med en del praktiske verktøy for å utføre hagearbeidet enkelt og effektivt. Under følger noen eksempler!

Gresstrimmer

En gressklipper er et selvsagt redskap for å holde gressplenen i god stand, men for å få bort gresstuster og ugress langs kantene og på de stedene hvor gressklipperen ikke kommer til også, er det minst like viktig med en gresstrimmer. Den hjelper deg å trimme rundt bed, busker, trær og vegger med presisjon, og du kan holde hele gressplenen jevn og fin.

gresstrimmer

Hekksaks og sekatør

For å holde trærne og buskene i god stand hele sesongen bør du besøke en butikk som selger hekksakser og sekatører/greinkuttere av god kvalitet. Dette er skjæreverktøy som hjelper deg med å klippe av greiner og kvister med rene og skarpe snitt for å få dem til å vokse i en viss form, eller for å få bort døde eller skadde greiner. Perfekt for beskjæring av epletrær eller fasongklipte hekker!

Hellsaks og sekatør

Løvblåser

En løvblåser eller luftblåser kan gjøre mye mer enn bare å samle sammen store hauger med høstløv. Den kan også brukes når du trenger å rengjøre bilen, blåse opp oppblåsbare leker, rydde opp på byggeplassen, blåse bort snø fra oppkjørselen, tørke bilen etter vask eller … ja, listen er nok hvor lang som helst!

løvblåser

Ikke glem verneutstyret

For at arbeidet skal kunne gjennomføres både effektivt og trygt, gjelder det også å investere i en viss mengde verne- eller beskyttelsesutstyr. Et par vernebriller, hørselsvern og skikkelige hansker er en god start, men sørg for å kle deg etter den jobben du planlegger å utføre.