Glem stinkende avgasser og skjøteledninger som setter seg fast i rosebusken. Dagens hagemaskiner er lette, fleksible og drives av kraftige batterier som fungerer for hundrevis av maskiner og verktøy. Vi tok en prat med Johan Söder, produktsjef i Makita for trendspeiding og konkrete tips for hagesesongen.

Glem stinkende avgasser og skjøteledninger som setter seg fast i rosebusken. Dagens hagemaskiner er lette, fleksible og batteridrevne. Et tegn i tiden er at Makita nå faser ut bensindrevne maskiner helt, og at selv nettdrevne produkter fjernes til fordel for batteridrevne.

– Mye har skjedd med batteriene våre siden vi lanserte LXT-systemet i 2005. Flere amperetimer og nye generasjoner battericeller har gjort det mulig å erstatte flere bensin- og nettdrevne maskiner med batteridrevne. Som privatperson er det sjelden grunn til å velge noe annet, sier Johan Söder, produktsjef i Makita .

Hvilken batteriplattform skal du velge?

Lavere vibrasjoner, bedre ergonomi og et renere arbeidsmiljø er bare noen av fordelene som gjør at flere velger batteridrevet. En annen fordel er at du kan bruke de samme batteriene til flere forskjellige maskiner og verktøy. Derfor er det viktig å tenke nøye gjennom valget ditt, før du investerer i en batteriplattform. Makitas to store batteriserier er 18-voltssystemet LXT og 40-voltssystemet XGT, som retter seg mer mot profesjonelle brukere.

– LXT er vårt absolutt største system og det beste valget for alle privatpersoner, uavhengig av størrelsen på hagen deres. Med de samme batteriene kan du i dag betjene over 70 forskjellige hagemaskiner – fra trillebåren til høytrykkspyleren. Totalt har vi rundt 380 maskiner og verktøy som bruker LXT-batterier, sier Johan Söder hos Makita.

Begynn med et startsett

Når du har bestemt deg for hvilken batteriplattform du skal investere i, er neste steg å finne et passende startsett. Å kjøpe batterier og ladere separat, er ofte dyrere enn å kjøpe dem sammen med verktøy eller maskin.

- Mange begynner med å kjøpe en gressklipper sammen med to batterier på 5 Ah. Det er egentlig alt du trenger. Når du så supplerer med skrutrekker, løvblåser, hekksaks eller støvsuger, kjøper du verktøyene enkle, altså uten batteri.

Miljømessige fordeler med løse batterier

Å bruke samme batteri til flere maskiner har også flere miljøfordeler:

– Kjøper du maskiner med innebygde batterier, er sannsynligheten stor for at du ikke utnytter kapasiteten fullt ut. I stedet for å ha ett batteri som du bruker daglig i diverse verktøy, har du flere batterier som sitter og eldes ubrukt i garasjen eller i boden. Når de innebygde batteriene er brukt opp, har du heller ikke noe annet valg enn å kaste hele verktøyet, noe som er helt unødvendig sløsing med ressurser.

XGT-serien erstatter bensindriften

LXT-serien er det opplagte valget for huseieren, men for de som trenger mer kraft finnes den nyere XGT-serien, som med sine 40-volts maskiner kan levere ytelse som kan sammenlignes med tunge bensindrevne maskiner. Det er for tiden rundt 15 hagemaskiner i XGT-systemet, men utviklingen går raskt og nye modeller legges til hele tiden.

– 40-volts XGT-batteriet har gjort at vi nå kan legge bensindrevne maskiner bak oss. Vår sterkeste ryddesag erstatter for eksempel en bensindrevet ryddesag på 45 kubikk. De kraftigste maskinene bruker doble 40-volts batterier for å yte 80 volt, sier Johan Söder.

Multitrimmer – flere hageredskaper i ett

Et verktøy som har slått an stort de siste årene er den allsidige multitrimmeren. Systemet består av en batteridrevet motorenhet som du bruker sammen med forskjellig tilbehør. Makitas multitrimmere er tilgjengelige med 18 volt, 2 x 18 volt og 40 volt avhengig av hvor mye strøm og driftstid du trenger.

– I dag har vi 14 forskjellige tilbehør til systemet. Blant annet hekksaks, stanghekksaks, kantskjærer, trimmer, stangsag og feievals. Bruksområdene er nesten uendelige. Vi har for eksempel en børsterulle som mange bruker for å fjerne snø om vinteren, og et ugressklinge som hindrer at stein og grus blir slått ut i veien når du trimmer ugress på grusen.

– En annen fordel med å velge en multitrimmer er at den blir så liten og fleksibel når du tar den fra hverandre – perfekt når du pakker bilen til sommerhytta!

Tips og inspirasjon til alle deler av hagen

Gressplenen

– Når du skal klippe gresset, bruk en gressklipper med doble 18-volts batterier i LXT-serien. Mange gjør den feilen å kjøpe en for enkel gressklipper til en stor tomt. Hvis du har en veldig stor plen, har vi gressklippere som kan gå på fire batterier. Med fire batterier på 6 Ah kan du enkelt klippe en plen på 2300 kvadratmeter.

– Når du er ferdig med å klippe plenen, tar du ut gresstrimmeren for å rydde rundt trapper og blomsterbed. Vår enkleste 18-volts modell DUR181Z holder lenge for mange, men går du ett steg opp får du en børsteløs motor og doble trimmertråder.

Kjøkkenhagen

– Når du dyrker i pallekasser eller på friland, er det flere batteridrevne hagemaskiner som kan hjelpe deg. En av dem er den batteridrevne trillebåren Makita DCU180 som kan utstyres med enten metallkurv eller lasteplan.

– Når du skal snu jorda i kjøkkenhagen, har vi et jordfreserfeste til multitrimmeren vår. Har du ugress eller skadedyr i avlingene dine, har vi en batteridrevet trykksprøyte som er beregnet spesielt for hagebruk.

Hekker, busker og trær

– Hekksaksen er selvfølgelig et must. I sortimentet har du både lengre og kortere hekksakser. Hvilken du bør velge avhenger av hvor tykk hekken er. Det er viktig å sjekke diameteren på kvistene du skal klippe. Ellers er risikoen at du investerer i for billige hekksakser som setter seg fast når du prøver å klippe.

- Et annet produkt jeg ønsker å gi litt oppmerksomhet er sekatøren vår DUP362Z. Den er dyr, men utrolig kraftig og kul å jobbe med. Du styrer kjevene med utrolig presisjon og kan kutte grener som er 38 millimeter tykke!

Rengjøring

– En batteridrevet støvsuger kan være til stor hjelp når du skal rengjøre garasjen eller uteplassen. Noen av variantene vi har er ryggsekkstøvsugere, sponstøvsugere og hybridstøvsugere som kan brukes både med batteri og ledning.

- Noe annet som brukes mye til rydding er løvblåsere. Navnet er litt misvisende da de kan brukes til alt fra å blåse opp badeleker til å fjerne snø. Med mange av våre 18-volts kan du også suge opp ting. Makita DUB363ZV har til og med mikserblad som bryter opp kvister og blader før de lander i en oppsamlingspose. Du kan da strø materialet i komposten eller gjenbruke det på annen måte.

Trær og ved

– Motorsagen er en maskin som mange forbinder med bensindrift, men dagens batteridrevne motorsager gir deg tilsvarende ytelse. En motorsag som Makita DUC303Z bruker to 18-volts batterier og tilsvarer en 30 kubikk bensindrevet maskin.

Fritid og friluftsliv

- Når du har investert i en batteriplattform, kan du bruke de samme batteriene til hagemaskinene og verktøyene dine – men hvorfor stoppe der? LXT-serien er den mest omfattende batteriserien på markedet og kan drive alt fra luftpumper, blåtannsdsradio og vifter til kaffetraktere og kjølebokser. En annen viktig del er belysning. Til systemet finnes alt fra håndholdte lamper til kraftig arbeidsbelysning som kan brukes når mørket faller på!