Lei av å måtte slåss med snøspaden for å komme deg ut med bilen om morgenen? Noen synes det er avslappende å måke snø – for andre er det en vinterlang pine. Vi hjelper deg å finne metoden for snørydding som passer deg best!

Å måke snø er vanligvis et hardt og slitsomt arbeid, men ved å velge riktig verktøy kan du gjøre det enklere og mer effektivt. Hva du skal velge avhenger av en rekke faktorer. For eksempel hvor mye snø det er, hvor stort område som skal måkes, hvor mye plass du har til lagring og hva du har for fysiske forutsetninger.

Snøfreser

En snøfreser er kanskje det første man begynner å se på når man har fått nok av snøspaden, og meget riktig kan snøfreseren gjøre underverker. Snøfresere finnes i ulike størrelser og kan være mer eller mindre kraftfulle, men grunntanken er alltid den samme: snø mates inn i maskinen og slunges vekk av en kraftfull vifte. Etttrinnsfreseren passer bra for oppkjørselen mens totrinnsfreseren (som knuser snøen før den kastes vekk) er best for villaområder og større områder.

Luftblåser

Mange huseiere kjøper en luftblåser for å samle sammen høstløv, men luftblåseren kan gjøre mer enn så. Hva med å blåse bort snø? Det er kanskje ikke noe for det store villaområdet, men når det kommer til å blåse bort løssnø på trappen, terrassen, bilen eller oppkjørselen er luftblåseren smart å ha.

Snømatte

En mer langsiktig løsning for de som vil unngå snø på oppkjørselen eller uteplassen er å installere varmekabelmatte. Matten plasseres under asfalt, legges under fliser eller graves ned noen centimeters dybde.

Frostvakt

Har du problemer med is og snø i takrenner og nedløpsrør? Et bedre alternativ enn å klatre opp på stigen er å legge en frostvakt i rennen. Frostvakten er rett og slett en selvregulerende varmekabel som smelter isen og snøen når det blir minusgrader. Når vinteren er over trekker du ut kontakten og ruller den sammen til neste år.

Salt

Ved å salte oppkjørselen kan du minimere risikoen for glatthet og gjøre måkingen lettere. Det beste resultatet får du om du salter allerede før snøen faller og isen dannes. Husk å ikke salte for nær trær eller gress, og at salt også kan forårsake sprekker i betong.

Overdekning

Det mange ikke tenker på er at det også går an å jobbe proaktivt, når det ventes at det skal snø. Mindre flater som trappetrinn og gangveier kan du enkelt dekke til med en presenning eller tykk plast. Når det har snødd ferdig er det bare å trekke bort beskyttelsen.

Og hvis du likevel vil måke…

Hvis du har vurdert alternativene og bestemt deg for at du tross alt vil la kroppen jobbe, finnes det mange måter å gjøre måkingen enklere på. Først og fremst må du velge det riktige verktøyet for jobben.