Gressklipperen og ryddesagen er to gode verktøy for å holde plenen fin og for å rydde opp i hagen. Men hva er forskjellen på de, og hvilken bør du velge? I denne artikkelen tar vi for oss forskjellen og gir deg noen solide tips.

Gresstrimmeren og ryddesagen er begge gode komplement til gressklipperen fordi de kommer til på steder der gressklipperen blir for stor og upraktisk. Ryddesagen er ofte større, dyrere og mer allsidige enn gresstrimmeren - men større trenger ikke alltid bety bedre, og hva du skal velge, avhenger helt av hva du skal bruke maskinen din til.

Siden de har forskjellige bruksområder, handler det ikke heller alltid om enten eller. I en stor hage med variert terreng, kan det hende du behøver både en ryddesag og en gresstrimmer.

Hva er forskjellen på en gresstrimmer og en ryddesag?

Enkelt forklart er ryddesagen en større, kraftigere og tyngre søsken til gresstrimmeren. Mens gresstrimmeren er ment for bare gress, kan ryddesagen takle kratt, busker og mindre trær.

Hva er en gresstrimmer?

Gresstrimmeren er, som navnet antyder, primært designet for å håndtere gress. Den fleksible gresstrimmeren kommer til når gressklipperen er for upraktisk og er perfekt for å fikse til kantene på plenen, ved trær eller rundt hjørnene på huset. Gresstrimmeren er ofte elektrisk eller batteridrevet og bruker enten trimmertråd eller små plastkniver for å klippe gresset. Både trimmertråd og plastkniver er forbruksvarer som skiftes ut med jevne mellomrom. Jo tøffere terreng, jo fortere slites de ut, så for tøffere jobber foretrekkes en ryddesag med taggete sagblad.

Fordi gresstrimmeren vanligvis veier mindre enn ryddesagen, blir de vanligvis brukt uten sele. Det vanligste håndtaket er et såkalt løkkehåndtak som lar deg styre maskinen på en presis og sikker måte.

Fordelene og ulempene med gressklipperen

+ Relativt stillegående

+ Lav vekt

+ Fleksibel når du trimmer gress

+ Ofte batteridrevet eller elektrisk drevet

- Mindre egnet for busker og kratt

- Begrenset klippetid for batteridrift

Den gunstige gresstrimmeren kommer til når gressklipperen er for upraktisk, og er perfekt for å fikse til kantene på plenen. Bildet viser den populære modellen Black & Decker STC1820PCB-XJ.

Hva er en ryddesag?

Mens gresstrimmeren er et supplement til gressklipperen, er ryddesagen bygget for tøffere arbeid med busker og kratt. Siden ryddesager ofte er store og tunge, har de vanligvis et justerbart dobbelthåndtak i kombinasjon med en sele.

Selv om det finnes sterke ryddesager som går på batterier, går store og kraftige ryddesager nesten alltid på bensin. Bensin har fordelen at den gir deg en kraftig maskin som du kan jobbe med lenge. Noen av ulempene er at du trenger å fylle på bensin, at maskinene lager mye støy og at de avgir eksosgasser. For å redusere miljøpåvirkningen av ryddesager og få et bedre arbeidsmiljø, bør du velge renere alkylatbensin fremfor 95-oktan drivstoff.

En annen fordel ryddesagen har er at den ofte har et utskiftbart trimmerhode. Dette betyr at du kan velge mellom trådspole, slåklinge og sagblad avhengig av hvordan terrenget ser ut. Mange ryddesager kan derfor brukes som gresstrimmere, men ikke omvendt.

Fordelene og ulempene med ryddesagen

+ Høyere motoreffekt og mer kraft enn gresstrimmeren

+ Utskiftbart trimmerhode

+ Bygget for å håndtere lurt og tøft terreng

- Stor og tung

- Bensindrift er det minst miljøvennlige alternativet

- Avgir avgasser under bruk

Multitrimmeren - et verktøy med mange muligheter

Et alternativ til både ryddesagen og gresstrimmeren er den allsidige multitrimmeren. En multitrimmer er en kraftig gresstrimmer med utskiftbart hode. Forskjellige produsenter har forskjellige systemer, men vanlige tilbehør er hekksakser, kanttrimmere, kantsakser, hekksakser, krattskjærertilsats og stangsager. For å kunne håndtere ulike oppgaver, bruker multitrimmeren å være mer kraftfulle enn den gjennomsnittlige gresstrimmeren.

Milwaukees multitrimmer M18 FOPH-0 kan utstyres med diverse tilbehør for flere bruksområder.

Vi på Staypro har et bredt spekter av gresstrimmere, ryddesager og multitrimmere for forskjellige bruksområder. Er du usikker på hvilken modell du skal velge? Les gjerne vår guide "Slik velger du rett gresstrimmer og ryddesag".