Gresstrimmeren er et av de viktigste hageverktøyene for en velstelt og velstående hage. I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite for at du skal kunne ta det rette valget for deg.

Gressklipperen er uslåelig når du må klippe store og flate plener. Men der gressklipperen ikke kommer til, trenger du en gresstrimmer eller ryddesag. Gresstrimmeren og ryddesagen bygger på samme prinsipp og har et roterende skjæreverktøy som kutter og klipper gress og kratt med høy kraft. Det roterende verktøyet kan bestå av et trådhodet med en eller to roterende tråder, plastkniver eller forskjellige typer blader. Verktøyets lange aksel lar deg trimme med høy presisjon på steder det er vanskelig å komme til på, for eksempel i skråninger, i kupert terreng eller nære rosebusken.

Gresstrimmer eller ryddesag?

Mange synes det er vanskelig å velge om de skal kjøpe en gresstrimmer eller en ryddesag, men egentlig er valget ganske enkelt. De to maskinene har veldig forskjellige bruksområder og kan egentlig ikke erstatte hverandre. Gresstrimmeren er et lettere verktøy for kutting av gress, mens ryddesagen er en større og tyngre maskin som kan håndtere kratt, tykkere kvister og mindre trær. Gresstrimmeren bruker plasttråd eller plastkniver til å kutte gresset, mens ryddesagen også kan utstyres med sagklinge, slåklinge og annet tilbehør. En annen viktig forskjell er at den tyngre ryddesagen ofte er utstyrt med tohåndsstyre og bæresele mens gresstrimmeren har et såkalt loophåndtak.

I grenselandet mellom gresstrimmeren og ryddesagen ligger multiklipperen. En fordel med multitrimmere er at du kan stille inn hva du ønsker å arbeide med, for eksempel å trimme gress, kutte hekken eller sage grener.

Les mer: "Gresstrimmer eller ryddesag - Hva er forskjellen, og hva skal jeg velge?"

Batteri, ledning eller bensin?

Gresstrimmere er vanligvis batteridrevet eller strømdrevet, mens ryddesager vanligvis går på bensin.

Batteridrevet gresstrimmer

Trådløse gresstrimmere er perfekte for kanting og mindre plener. De er ofte stille og lette, men ikke like kraftige som sine bensindrevne søsken. Det er enkle modeller med innebygd batteri, som du kan bytte på de fleste modellene. Batterispenningen gir deg en indikasjon på hvor kraftig maskinen er. 18 volt er vanligst, men det finnes også maskiner på 36, 40 eller 54 volt. Hvis du allerede har verktøy og maskiner fra en produsent, kan du kjøpe en gresstrimmer fra samme merke og bruke de samme batteriene.

Motordrevet gresstrimmer

Kabeltrasker har i utgangspunktet de samme fordelene som batteridrevne gresstrimmere. Det vil si lav vekt, lav miljøpåvirkning og relativt stille motor. I tillegg har nettdrevne gresstrimmere fordelen at du kan bruke den lenge uten å måtte lade batterier eller fylle drivstoff. Den store ulempen med å jobbe med ledning er at du er begrenset til makslengden på skjøteledningen. Irritasjonen rundt dette har fått flere og flere til å bytte til batteridrift.

Bensindrevet gresstrimmer / ryddesag

Bensindrevne gresstrimmere er uvanlige, men de kraftigere ryddesagene er ofte bensindrevne. Dette er for at maskinen skal kunne håndtere mer krevende arbeid, der det trengs høy motorkraft, full mobilitet og lang skjæringstid. Ryddesagen har enten en totaktsmotor eller en firetaktsmotor. 4-taktsmotoren er et mer miljøvennlig valg fordi totaktsmotoren mangler intern smøring og krever derfor tilsatt olje i bensinen. Mange maskiner kan kjøres på både 95-oktan drivstoff og alkylatbensin. Den renere alkylatbensinen er bedre for både miljøet og helsen din fordi den inneholder færre giftstoffer.

Ulemper med bensindrevne ryddesager er at de er store og tunge, lager mye støy og avgir eksosgasser.

Klippehastighet og skjærebredde

Når det gjelder ytelsen til gresstrimmeren eller ryddesagen, er skjærehastighet og skjærebredde to nøkkelfaktorer. Hastigheten er oppgitt i omdreininger per minutt (o / min) og jo raskere trådhodet roterer, desto raskere beveger spissen av trimmertråden seg.

Mange maskiner lar deg bytte mellom to eller flere hastigheter. Dette betyr at du kan balansere ytelse og batterilevetid. Variabel hastighet er også en fordel hvis du skal klippe i nærheten av et blomsterbed eller andre følsomme overflater der det er fare for skade.

Klippebredden er angitt i centimeter og forteller hvor stor arbeidsflate gresstrimmeren eller ryddesagen har. Vanligvis er skjærebredden et sted mellom 20-40 centimeter. Hvis du skal trimme et stort område, vil du jobbe raskere jo bredere maskinen fungerer.

Så hvor sterk maskin trenger du? Alt kommer an på hva du skal gjøre. Det viktige er å velge en maskin som har tilstrekkelig ytelse for jobben du skal gjøre. Om ikke er det en risiko for at du blir stående på samme sted med en trøtt maskin som ikke kommer seg gjennom vegetasjonen.

Ergonomi

Jo mer du tenker å bruke gresstrimmeren eller ryddesagen, jo viktigere er det at du velger en maskin som er behagelig å jobbe med. Selv om gresstrimmere er relativt lette, er det viktig at du velger en modell som passer din høyde og kroppsbygning. Med et fleksibelt håndtak kan du sørge for at gresstrimmeren kan brukes av mennesker som ikke er like høye. Kjøper du en ryddesag med sele, er det en fordel om selen har mange innstillingsmuligheter.

Når du arbeider lenge, er det også viktig å ta hensyn til hvor mye maskinen vibrerer. Vibrasjonene måles i m / s2 og er ofte oppgitt i produktbeskrivelsen eller i maskinens håndbok. Generelt har dyrere maskiner bedre vibrasjonsdemping.

Gresstrimmer med kniv eller tråd?

Når du velger en gresstrimmer, må du bestemme deg om du vil at trimmeren skal klippe gresset med tråd eller plastkniver. Generelt gir tråd et mer presist kutt rundt kanter og planter, mens kniver kan ha en liten fordel når du klipper tyngre gress. Både trimmertråd og plastkniver er forbruksvarer som slites ut og må skiftes ut med jevne mellomrom. Det er en delt mening om hva som er mest økonomisk på sikt, men vårt syn er at det ikke er noen stor prisforskjell her.

For at du skal slippe å sette inn en ny trimmertråd hver gang en tråd går av, kan de fleste maskiner mate ut tråden selv. Utmatingen aktiveres ofte ved å forsiktig presse trådhodet mot bakken. For at mekanismen skal fungere, må spolen vikles på en spesiell måte.

Hvordan bytte trimmertråd?

Selv om du er forsiktig når du bruker gresstrimmeren eller ryddesagen, vil du snart oppdage at trimmertråden er en forbruksvare. Det er mange triks for å få den til å vare lenger, men før eller siden må du fylle på med ny trimmertråd. Bytte av tråd fungerer litt annerledes avhengig av hvilken maskin du har, men prinsippet er omtrent det samme. Du kan vanligvis velge om du vil åpne trådhodet og pakke inn spolen med ny tråd selv, eller om du kjøper en ferdigrullet trådspole som du bytter ut når den gamle er oppbrukt. Prisforskjellen er spesielt merkbar hvis du har en større maskin med grov tråd.

Trådbytte fungerer litt anderledes avhengig av maskin, men prinsippet bruker å være samme.

Hvilken trimmertråd skal jeg velge?

Trimmertråd er tilgjengelig i en rekke design. Det er ikke bare tykkelsen som varierer, men også formen. Den kan være rund, firkantet, stjerneformet eller aerodynamisk vinklet - og alle har sine påstådde fordeler. Hvis maskinen din støtter forskjellige tråder, kan du prøve ulike og se hva du liker best.

Det viktigste er imidlertid at du har rett tykkelse på trimmertråden. Tråden er vanligvis mellom 1,5 og 4 mm i diameter. Tykkere trimmertråd kan takle tøffere ryddearbeid mens tynnere tømmertråd gir deg mer kontroll. Her er det viktig at du ikke sette hvilken som helst trimmertråd i din batteridrevne gresstrimmer. Hvis du bruker en tråd som maskinen ikke er bygget for å klare å håndtere, vil motstanden bli for høy eller for lav. Dette gjør at du får et dårligere resultat, samt at motoren og batteriet slites unødvendig. Hvilke tråder og størrelser gresstrimmeren støtter står alltid oppgitt i maskinens håndbok.

Ryddesagen har ofte et utskiftbart trådhode

Ryddesagen er ikke bare kraftigere enn gresstrimmeren, men den er også mer allsidig ettersom du kan bytte trådhodet. For eksempel kan du ta på en trådspole når du skal trimme høyt gress og bytte til kniver når du behøver jobbe med grovere vegetasjon. De to vanligste tilbehørene er sagklinge og slåklinge (krattblad).

Slåklingen har ofte to, tre eller fire skarpe skjærekanter. Bladet brukes til kratt, hardere grener og busker.

Sagbladet (sagklingen) har mange tagger. En ryddesag som er utstyrt med et solid sagblad, kan sammenlignes med en motorsag på skaft.

Tenk over hvilket tilbehør du trenger og finn ut hva de forskjellige maskinene er kompatible med.

Det er viktig å slipe bladet regelmessig

Selv om slå- og sagklinger klarer tøffere arbeid enn trimmertråd og plastkniver gjør slites også disse hver gang du bruker de. Derfor må du slipe bladet regelmessig. For kniver uten bøyde tagger, kan du bruke en slipemaskin for sagklinger (sagblad), men hvis taggene er buede, må du slipe de manuelt med et passende nålfilesett.

3 bra funksjoner når du velger gresstrimmer

Vinklet trimmerhode for kanttrimming

Gressklipperen er uslåelig når det gjelder store, flate plener. Men for å få perfekte kanter, må du ta frem gresstrimmeren. Når du skal trimme kanter eller klippe i nærheten av blomsterbed, er det en fordel hvis gresstrimmeren har et vinklet trimmerhode som lar deg klippe vertikalt.

Planteskydd

Trimmertråden eller trimmerkniven slites hver gang du bruker gresstrimmeren. Ikke minst når du treffer noe som ikke er gress. For å hjelpe deg med å klippe veldig nære stein eller fliser, blomsterbed og trær, er noen gresstrimmere utstyrt med kantbeskyttelse eller plantebeskyttelse. Kantbeskyttelsen er en nedfellbar stålramme som viser maksimal lengde på tråden og beskytter den omkringliggende vegetasjonen.

Variabel hastighet

Når du kjøper en gresstrimmer, er det bra om du har muligheten til å justere hastigheten i to eller flere moduser. Da kan du regulere hastigheten når du klipper i nærheten av blomsterbed og andre følsomme områder, samt regulere hastigheten slik at batteriet varer lengre.

Gresstrimmeren ABC

Bæresele - Tunge ryddesager bæres med sele. For å kunne jobbe uhindret, må du justere selen til kroppen din.

Klippebredde - Hvor bred maskinen kutter. Med større skjærebredde kutter du raskere med mindre presisjon. Klippebredden er vanligvis mellom 20 og 40 centimeter.

Klippehastighet - Hvor raskt trådhodet roterer. Angis i omdreininger per minutt (rpm).

Karbonbørsteløs motor - Moderne motor som overfører energi mer effektivt enn gamle motorer med kullbørster.

Støynivå - Målt i desibel. Siden gresstrimmere og ryddesager gir mye lyd, må du ikke glemme hørselsvern.

Plantebeskyttelse - Nedfelt stålbøyle som beskytter trær, blomsterbed og husvegger fra å bli truffet av trimmeren.

Sagblad klinge - Skarpt sagblad montert på ryddesagen. Brukes blant annet til å felle mindre trær.

Slåklinge - Blad for rydding av sag, vanligvis med 2-4 skarpe skjær. Brukes til å fjerne lure og tøffere ugress.

Teleskopskaft- Et skaft som kan justeres etter din lengde slik at du kan jobbe med god ergonomi.

Trimmertråd - Roterende tråd som utgår fra trimmerhodet. Brukes til trimming, kanttrimming og rydding. Trimmerens tykkelse avgjør hvor tøff vegetasjon den kan takle.

Trådmating - Trimmertråden kan mates ut automatisk, manuelt eller ved støtmating.

Vibrasjon - Målt i m / s2. Hvis du jobber lenge med en trimmer, skal den ha mindre vibrasjon.

Vinklet trimmerhode - Et trimmerhode som kan vinkles for mer presis kanttrimming.

Vekt - En lett gresstrimmer kan veie 1,5 kg, mens en stor ryddesag kan veie nærmere 10 kg.

Oppdatert 22.04.2021