Lurer du på hva slags gressklipper du skal kjøpe? I denne guiden går vi gjennom de vanligste typene av gressklippere og hjelper deg med å velge riktig gressklipper til din hage.

Det har skjedd mye med gressklipperen siden den ble oppfunnet av briten Edwin Beard Budding i 1830, men jobben den skal gjøre er fremdeles den samme. Nemlig å holde store områder med gress kort og fint uten at den som klipper blir utslitt. I dag har vi til og med robotgressklippere som kan gjøre jobben for oss, mens vi lener oss tilbake i hengekøyen.

I sortimentet til Staypro finner du gressklippere til alle slags hager, men også et stort utvalg av gresstrimmere, kantklippere, vertikalskjærere og alt annet du trenger for å holde gressplenen din veltrimmet. I denne guiden går vi gjennom de aller mest grunnleggende formene for gressklippere.

Les også: 9 maskiner, verktøy og redskaper som hjelper deg å ta vare på plenen

Batteridrevne gressklippere

I takt med at batterier har blitt bedre og mer avanserte, har de batteridrevne gressklipperne også blitt et mer vanlig syn i boligområder. De største fordelene sammenlignet med bensindrevne gressklippere er at du slipper bensinlukt og avgasser, at de krever mindre vedlikehold og at de er veldig stillegående. En vanlig misoppfatning er at batteridrevne gressklipper kun egner seg for mindre hager, men i dag finnes det også kraftige maskiner med høy ytelsesevne. Disse krever imidlertid kraftige batterier, noe som øker prisen. Investeringen føles ofte mer overkommelig dersom du har flere batteridrevne hageverktøy som kan bruke de samme batteriene.

+ Mer miljøvennlige enn bensindrevne gressklippere
+ Stillegående
+ Kan dele batterier med andre hageverktøy

– Dyrere enn bensindrevne gressklippere med lik ytelsesevne
– Vanligvis mindre robuste enn bensindrevne gressklippere
– Begrenset klippetid

Batteridrevne gressklippere er på mange måter ideelle for mindre hager. På bildet vises den populære modellen Gardena HandyMower.

Elektriske gressklippere med ledning

Hvis du vil ned i pris og slippe å lade batterier, kan en strømdrevet gressklipper med ledning være et godt valg. En elektriske gressklippere med ledning er ofte liten og lett, samtidig som du vet at den alltid kommer til å fungere. Ulempen er selvfølgelig at du blir begrenset av lengden på ledningen, og at denne kan sette seg fast i busker og ulendt terreng. Hvis du har en stor hage, trenger du en lang skjøteledning – bare pass på at du ikke kjører over den!

+ Lett og praktisk
+ Billig
+ Driftssikker

– Lavere ytelsesevne enn tilsvarende bensindrevne gressklippere
– Ledningen begrenser

Bensindrevne gressklippere

Selv om batteridrevne gressklippere har blitt mer populære de siste årene, finnes det fortsatt tilfeller der den bensindrevne gressklipperen er et godt valg. Til forskjell fra elektriske og batteridrevne gressklippere er den bensindrevne gressklipperen ofte laget av metall, og den tåler et røffere terreng. Siden bensindrevne gressklippere ofte er store og tunge, er det en fordel om gressklipperen er selvgående, som betyr at du slipper å dytte den selv. Bensindrevne gressklippere må selvfølgelig tankes med bensin, men du må også bytte olje, filter og tennplugg regelmessig.

+ Høy ytelsesevne til en lav pris
+ Mer slitesterk og kraftigere enn batteridrevne gressklippere
+ Lang klippetid per tank
+ Utbyggbar med ulike tilbehør og moduler

– Store og tunge
– Krever mer vedlikehold enn batteridrevne gressklippere
– Høyt lydnivå
– Genererer avgasser

Robotgressklippere

Hvis du ikke vil gå rundt med en gressklipper, kan en automatisk robotgressklipper være løsningen! Siden den klipper litt, men ofte, får du alltid en velstelt og mosefri gressplen. Robotgressklippere finnes i ulike prisklasser og med ulik ytelsesevne. Derfor er det viktig at du velger den modellen som passer til nettopp din hage. Hvis du har en rett og fin gressplen, fri for grener, epler og andre hinder, holder det sannsynligvis med en enklere modell. Jo mer ulendt terrenget er, desto mer multifunksjonell robotgressklipper trenger du.

En robotgressklipper styres av en innebygget datamaskin, og navigerer først og fremst via GPS. For å unngå at gressklipperen tar turen over til naboen, legger du en avgrensningskabel for å markere gressplenen din.

Les også: Slik fungerer en robotgressklipper

+ Jobber på egen hånd
+ Klipper ofte og lite

– Krever mye forarbeid
– Høy investeringspris
– Du må holde plenen ren og ryddig

Hvorfor ikke bare lene deg til bare og la robotgressklipperen gjøre jobben? På bildet vises robotgressklipperen AL-KO Robolinho.

Håndgressklippere

Håndgressklipperen, også kjent som sylindergressklipperen, er en klassiker som ikke ser ut til å forsvinne med det første! Å dytte en mekanisk gressklipper med fysisk kraft gir ikke bare god trening – det er også et miljøvennlig alternativ. Siden håndgressklipperen skjærer gresset i stede for å slå det, blir resultatet også en fin og velstelt gressplen. Kunne du tenkt deg en håndgressklipper, men føler at det kan bli litt for tungt? Da finnes det batteridrevne sylindergressklippere som også kan brukes manuelt når du føler for det!

+ Gratis mosjon
+ Bra for miljøet og lommeboka
+ Gir en velstelt gressplen

– Krever noe arbeidsinnsats

Sittegressklippere

Hvis du skal klippe skikkelig store områder med gress uten å anstrenge deg, står valget ofte mellom en robotgressklipper i en høyere prisklasse og en sittegressklipper. Fordelen med en sittegressklipper er at den kan gjøre mye mer enn å klippe gress. Ved å koble på ulike tilbehør kan du i mange tilfeller forvandle sittegressklipperen din til en plog, vertikalskjærer eller snøfreser. De største ulempene med sittegressklippere er at de har mange deler som slites ut, og at de krever mye vedlikehold. Det kan også være at du må supplere med en mindre gressklipper for å kunne klippe langs kanter og andre områder hvor det er vanskelig å komme til.

+ Kan klippe store områder
+ Kan bygges på med ulike tilbehør og moduler
+ Krever minimal innsats

– Kommer ikke til overalt
– Må tankes med bensin
– Krever en del vedlikehold