Robotgressklipperens entré på de norske gressplenene fikk fort fotfeste, og de er i dag et vanlig hjelpemiddel på tomter rundt omkring i landet. Her forklarer vi hvordan en robotgressklipper fungerer, og hva du skal tenke litt ekstra på før du kjøper!

Hvordan styres den?

En robotgressklipper styres av en innebygd datamaskin og navigeres først og fremst med GPS. For at den ikke skal forsvinne bort til naboen, legger du en avgensningskabel som ringer inn gressplenen din. Den tar utgangspunkt i robotens ladestasjon og kan enten graves ned et par centimeter under jordoverflaten, eller festes oppå gresset. Kabelen sender ut radiosignaler som hindrer at roboten passerer.

Du kan også avgrense buskas eller bed som du ikke vil klippe gjennom ved å legge kabler rundt det området du vil spare, og deretter parallelt tilbake til kanten av gressplenen. To kabler inntil hverandre gjør at gressklipperen kan fortsette rett over og fortsette å klippe.

Noen gressklippende roboter er smartere enn andre. De kan bruke ulike sensorer til å lese av hvilke forutsetninger som gjelder, og kun klippe når det er nødvendig – for eksempel når det har regnet og gresset vokser raskere. Sensorene tilpasser også robotens hastighet og bremsekraft etter underlaget, ettersom vått gress kan resultere i at hjulene sklir og ikke får ordentlig grep.

Hvor godt gressklipperen tilpasser seg etter omgivelsene og de forutsetningene som gjelder, avgjøres fremfor alt av hvor godt laget programvaren i roboten er. Det gjøres stadig forbedringer med nye oppdateringer, og de siste modellene fra de store merkene er svært «intelligente» og klipper effektivt – selv på de aller vanskeligste gressplenene.

Nye robotgressklippere kan kobles til apper. Du får dermed full kontroll over funksjonene og kan fjernstyre den uansett hvor du befinner deg. Du programmerer et klippeskjema som følges med hensyn til ytre forutsetninger, og du kan parkere gressklipperen når du selv mener at den er ferdig med jobben, eller når du vil ha gressplenen fri for roboter en stund.

Hvordan lades den?

Basen til en robotgressklipper er ladestasjonen, som gjerne plasseres et sted i skyggen og sentralt på tomten for god tilgjengelighet. Når batteriet i gressklipperen begynner å gå tomt, tar den seg selv tilbake til basen for å lades.

Med noen gressklippere følger det med en guidekabel som leder roboten tilbake rett over tomten i stedet for å følge avgrensningene. Det innebærer at den kan klippe litt lenger før det er på tide å gå tilbake.

Robotgressklipperen AL-KO Robolinho E 500 hviler ved sin ladestasjon. Snart er den klar for å gi seg ut på nye oppdrag.

Forskjeller mellom ulike modeller

Hvis du har en slett og fin gressplen uten grener, epletrær eller andre hindringer, holder det antakeligvis med en enklere modell. Jo vanskeligere terrenget er, desto mer multifunksjonell robotgressklipper trenger du. Noen er raskere, sterkere og har lengre driftstid enn andre og egner seg da bedre for store overflater.

En viktig forskjell mellom ulike modeller er hvorvidt den har faste kniver eller pivotkniver. De sistnevnte er mer følsomme og kan sammenlignes med barberblader som sitter på en skive. De slites raskere og må byttes ut, i motsetning til de tradisjonelle knivene som kan slipes.

Fordeler med pivotknivene er at de er bedre til å unngå harde gjenstander og klipper gresset på en mer skånsom måte. Dessuten er de betydelig mer stillegående under bruk, noe som er deilig om nettene, eller for ikke å forstyrre naboene. Faste kniver er mer slitesterke og klarer tøffere motstand når de klipper.

Generelt stemmer prislappen godt overens med hvor bra robotgressklipperen er. En enklere modell med færre funksjoner har en tendens til å sette seg fast på trange steder, havne utenfor avgrensningskabelen eller stå og spinne i oppoverbakkene. Hvis gressplenen din er lett håndterlig og ikke har vanskelige passasjer, klarer du deg antakeligvis aldeles utmerket med en billigere robotgressklipper.

Ting å tenke på før du kjøper en robotgressklipper

For å velge riktig robotgressklipper bør du først og fremst finne ut hvor stor overflate på tomten den skal klippe. Det er fint om gressklipperen har kapasitet til større overflater enn du egentlig trenger den til, ettersom den da ikke trenger å klippe like ofte og lenge. En mindre variant kan måtte slite døgnet rundt for å holde gressplenen trimmet.

Trenger du solide, faste kniver eller pivotkniver? Hvis du vet at terrenget tidvis kan bli tøft med grener og annet skrot på plenen, anbefales faste kniver. Pivotknivene slites raskt ut og du kommer til å måtte bytte dem ofte. For å få til en ordentlig jevn og fin gressplen er pivotknivene å foretrekke. Disse barberbladskarpe knivene klipper gresset med større presisjon og et finere snitt, noe som kan sammenlignes med å klippe gressplenen med en neglesaks. 

Kraftigere hjul takler ujevne gressplener og bakker bedre. Hvis hagen din er kupert, må du ta det med i betraktningen. Etter regn blir gressplenen glatt, og en lett robotgressklipper med små hjul kan få vanskeligheter med å håndtere underlaget. Det fører til at hjulene sklir og batteriet lades raskere ut, hvis den i det hele tatt kommer seg opp bakkene.