Sliter du fortsatt med målebånd og vater så snart du skal feste en hylle, henge opp et bilde eller måle avstander? Her gir vi deg tips om seks laser- og måleinstrumenter som gjør livet enklere for deg med små oppussingsprosjekter hjemme.

I det siste har klassikere som målebånd, tommestokk og vaterpass fått konkurranse fra digitale alternativer med flere funksjoner og finesser. I denne artikkelen gir vi deg noen verktøy som alle hjemmefiksere bør eie.

Avstandsmåler – Rask og nøyaktig avstandsmåling

Uansett om du skal forberede deg til å bygge en terrasse eller finne ut om den nye sofaen passer i stuen, vil du ha stor nytte av en digital avstandsmåler. I stedet for å slite med vanskelige målebånd og ripe opp tommestokker, kan du holde opp avstandsmåleren, trykke på knappen og lese av på skjermen. Som en bonus får du flere funksjoner, som å beregne arealer og volumer eller sende målingene til et nettbrett eller smarttelefon.

Korslaser – Hjelper deg med rette linjer

Korslaseren, eller krysslaseren, er et verktøy som mange skaffer seg for en spesifikk oppgave, men som snart får flere bruksområder. Uansett om du velger en korslaser, linjelaser eller sirkellaser, fungerer de på lignende måte og projiserer en eller flere loddrette eller vannrette linjer med enten grønn eller rød laser. Verktøyet gjør det enklere enten du skal henge opp bilder, flislegge badet eller pusse opp kjøkkenet.

Les mer i vår guide "Slik velger du riktig krysslaser, kombilaser eller sirkellaser".

Stendersøker– Unngå ubehagelige overraskelser når du borer

Har du noen gang banket på en gipsvegg for å prøve å høre hvor stenderne er? Har du noen gang vært redd for å treffe på en strøm- eller vannledning når du borer i veggen? For å finne ut hva som befinner seg i veggen, trenger du en stenderdetektor. Det finnes flere forskjellige typer stenderdetektorer, men prinsippet er nesten alltid det samme: du fører detektoren langs veggen, og den gir signal når den oppdager noe avvikende. Mer avanserte modeller kan fortelle deg hva slags hindring det er og hvor dypt den sitter.

En krysslaser gjør det enklere å henge opp bilder, flislegge badet eller pusse opp kjøkkenet. Bildet viser en krysslaser fra Bosch DIY.

Fuktmåler – Et must for hus-eiere

Skjulte fuktskader er mange hus-eieres største skrekk. Med en fuktmåler kan du raskt og enkelt kontrollere mengden fukt i ulike materialer og dermed holde oversikt over potensielle risiko områder. Hvis du fyrer i peisen, er fuktmåleren et utmerket verktøy for å kontrollere at veden er tørr nok.

IR-termometer – Finn varmelekkasjer eller dårlig isolasjon

Et IR-termometer måler infrarød energi og brukes til å måle temperaturen på en trygg avstand fra det som skal måles. Fordi du med IR-termometeret raskt kan lese av et større område, er det uvurderlig for å finne varmelekkasjer eller dårlig isolasjon. Som en bonus kan du bruke det til matlaging for å kontrollere at temperaturen er riktig!

Digital vinkelmåler – Nøyaktige vinkler når du trenger dem

Å overføre vinkler eller beregne gjæringskutt kan være vanskelig hvis du ikke har riktig verktøy. Med en digital vinkelmåler kan du enkelt gjøre nøyaktige målinger som kan lagres med et knappetrykk.