Linjelasere, krysslasere, sirkulære lasere, roterende lasere … Når du innser at du trenger noe mer avansert enn et vater, åpner det seg en hel rekke muligheter. I denne guiden går vi i dybden på hva som skiller dem og hvilket verktøy du skal bruke når.

Skal du henge opp et maleri, en hylle, fliser eller tapet? Skal du bygge en terrasse eller henge opp et skap? Da vil du ha stor nytte av et laserverktøy som viser vertikale og horisontale linjer på vegger og tak. Disse verktøyene går vanligvis under navn som linjelaser, krysslaser eller krysslaser.

Å bruke et laserverktøy er mye enkelere enn å bruke et vater. At de ofte kan tegne opp både horisontale og vertikale linjer gir deg større presisjon. Mange laserverktøy kan også projisere linjene i 360 grader, noe som gjør det lettere å måle rette linjer fra en vegg til en annen.

Tidligere har laserverktøy blitt assosiert med profesjonelle håndverkere. Men i takt med at prisene faller til forbrukervennlige nivåer, har spesielt krysslaseren blitt et åpenbart verktøy selv blant hjemmefiksere. Etter å ha testet det, lurer mange på hvordan de klarte seg uten den.

Produkttips: Bosch GLL 2-15/LB10

Bosch GLL 2-15 er en ny krysslaser fra Bosch som kan vise en vertikal og en loddrett linje. Som mange andre nye modeller har den grønn laser, og den har et arbeidsintervall på opptil 15 meter. Laseren har et selvnivellerende intervall på opptil +/- 4 ° på mindre enn 4 sekunder, noe som betyr at den justeres og er klar til bruk veldig raskt. Den har også et gummibelagt deksel med støv- og sprutbeskyttelsesklasse IP 64, noe som betyr at den er bra beskyttet og tåler tøffe forhold!

Boach GLL 2-15/LB10

Punktlaser, krysslaser eller rotasjonsslaser?

Når du begynner å lese om lasermålere, vil du komme over ord som linjelaser, krysslaser, laserpass, krysslaser, sirkulær laser, 360 graders laser, kombilaser og rotasjonslaser. Det høres komplisert ut men, men det handler egentlig om tre forskjellige verktøy:

Punktlaser

Punktlaser brukes når du vil forlenge posisjonen til et punkt til en annen del av rommet eller når du vil lodde et punkt fra gulv til tak. Denne laseren er veldig nyttig når du legger rør, kabler eller installerer armaturer.

Linje- eller korslaser

Linjelaseren eller krysslaseren projiserer en horisontal og / eller en vertikal linje på veggen. Hvis den kan projisere en eller flere linjer i 360 grader, det vil si i alle retninger, snakker vi om sirkulære lasere eller 360-graders lasere. Siden linjene til den sirkulære laseren er statiske og opprettet ved hjelp av speil, må ikke verktøyet forveksles med rotasjonslaseren.

Rotasjonslaser

Mens punktlaseren og linjelaseren har et statisk lys, bruker rotasjonslaseren et roterende prisme for å kaste en laserpunkt på 360 grader i høy hastighet. Når prikken beveger seg raskt, ser den ut som en rett linje på veggen. Roterende lasere er ofte ganske dyre, men det er også fordi de vanligvis har et sterkere lys enn en sirkulær laser. De er derfor bedre egnet for utendørsarbeid.

Punktlaser, rotasjonslaser, linjelaser

I denne guiden forteller vi deg hva du må huske på når du velger linjelaser eller kombilaser. Hvis du vil lese mer om rotasjonslaseren, kan du lese guiden vår: Velg riktig rotasjonslaser.

Nivellering – hvordan krysslaseren kompenserer for skrå flater

På de enkleste modellene må du selv gjøre slik at linjene blir loddrette og horisontale, men dagens krysslasere er oftest selvnivellerende. Da bruker laseren en innebygd gyro for å sikre at linjene er vertikale og horisontale. Når det kommer til utjevning er det hovedsakelig tre ting du bør vite:

  • Nivelleringsintervall – Hvor mye helling laseren kan justere alene. Mange modeller tåler rundt +/- 4 graders tilbøyelighet (helling).
  • Nivelleringstid – Hvor lang tid tar det for laseren å nivellere. Nivelleringstiden angis i sekunder.
  • Nivelleringsnøyaktighet – Hvor stor feilmarginalen er. Nøtaktigheten angis i millimeter.

En selvnivellerende laser anbefales, med mindre du bare jobber innendørs og på flate overflater.

Gyroalarmen advarer når hellingen er for stor

Hvis hellingen er så stor at laseren ikke klarer å projisere vertikale og horisontale linjer, vil du absolutt vite det. Derfor har noen modeller en såkalt gyroalarm, som advarer om overflaten er for ujevn. Noen modeller slutter også å projisere linjer hvis hellingen er for stor, nettopp for å unngå feil.

Pendelås for sikrere transport

Når du transporterer krysslaseren din er det en fordel om du kan låse pendelen slik at den ikke henger løs og blir skadet. Du må også kunne låse pendelen hvis du vil plassere laserlinjen i en hvilken som helst posisjon, uavhengig av hellingen.

Produkttips: Bosch GCL 2-50/RM10

Nye Bosch GLL 2-50 / RM10 er en kombilaser, som betyr at den kombinerer horisontale og vertikale linjer med loddpunkter. Du bruker for eksempel loddepunktene når du skal trekke et rør fra gulv til tak og vil finne den nøyaktige plasseringen av hullene. Arbeidsområdet er 15 meter, men kan utvides til 50 meter hvis du bruker en mottaker. Bosch GCL 2-50 / RM10 er perfekt for mange bruksområder, for eksempel konstruksjon av gips, montering av stikkontakter og dører, og punktoverføring for installasjon av belysning.

Bosch GCL 2-50/RM10

Hvilke stativer og monteringer er kompatible?

For å få mest mulig ut av krysslaseren din, bør det være mulig å feste den på forskjellige stativer, klemmer og monteringer. På undersiden finner du ofte et stativ på 1/4 eller 5/8 tommer. Det er også bra hvis krysslaseren har magnetfeste, slik at du kan feste den på magnetiske overflater.

Arbeidsintervall – lysområdet

Arbeidsintervallet er ganske enkelt laserens rekkevidde. Ulike lasere har forskjellig styrke og måler ulike avstander, men siden lysforholdene er helt avgjørende bør du ikke stirre blindt på produsentenes tall. Hvis du vil ha lengre rekkevidde, kan du (hvis laseren støtter det) supplere med en mottaker. Du kan også gjøre avlesingen enklere ved å bruke et måltavle eller spesielle laserbriller.

Kan du bruke mottakere til å forlenge arbeidsintervallet?

Med en separat mottaker kan du utvide rekkevidden til krysslaseren og lese linjens posisjon selv om den ikke er synlig for våre øyne. En vanlig avstand som angis er 50 meter. Når linjen treffer mottakeren, viser den ved hjelp av piler eller lyd om den skal flyttes opp eller ned for å vise riktig posisjon. Ikke alle krysslasere kan brukes med mottakere, så sjekk nøye hvilket tilbehør som er kompatibelt før du kjøper.

Hvilke stativ er kompatible

Design og holdbarhet

Det kan absolutt være fristende å kjøpe den største og beste krysslaseren du finner, men ikke glem at den også skal være enkel å bruke. Tenk på hvordan du vil bruke måleinstrumentet ditt og velg en modell basert på det. Du må også bestemme om du skal bruke den utendørs, og om det er en risiko for at du behøver å bruke den i regnfulle eller fuktige omgivelser.

Rødt eller grønt lys?

Mange tenker rødt lys når de hører ordet laser, men i det siste bruker stadig flere produsenter grønt lys. Fordelen er at våre øyne oppfatter det grønne lyset opptil fire ganger bedre. Tidligere har det vært veldig kostbart og tungvint å bygge måleverktøy med grønn laser, men i dag er prosessen mer effektiv. Det er også flere som fremdeles foretrekker rød laser, men her handler det om personlige preferanser.

På Staypro finner du et bredt sortiment av krysslasere og andre laserinstrumenter.