Muttertrekker, momentverktøy, skrutrekker. Uansett hva du kaller det, er muttertrekker et kjærkomment verktøy enten du skal skifte dekk eller trekke ut en større skrue. Hva skiller de ulike muttertrekkerne? Og hvor mye kraft er egentlig nødvendig for å løsne en hjulbolt? Svarene finner du i denne guiden.

En muttertrekker med lengre vrimoment kan skru i skruer, og en sterk skrutrekker kan løsne muttere. Den største forskjellen er at muttertrekkeren har mer muskler og at den ofte har et firkantfeste i stedet for sekskantfeste – den er helt enkelt laget for muttere. Som den nært beslektede skrutrekkeren er muttertrekkeren et slagverktøy, noe som betyr at skruen eller mutteren gjentatte ganger blir slått rundt med høy kraft. Selv om du ikke har holdt i en muttertrekker selv, vil du sannsynligvis kjenne igjen den hamrende lyden!

Når trenger man en muttertrekker?

Du kommer langt med en skrutrekker, men hvis du skal skru inn store bolter eller stramme en mutter, trenger du mer hjelp. Det er her muttertrekkeren kommer inn i bildet. Ettersom den slår skruen eller mutteren rundt, har den betydelig mer kraft og styrke enn en skrutrekker. En muttertekker kan du bruke til alt fra å skifte dekk på bilen til å skru i en kraftig fransk treskrue uten forboring. Hvis du bytter dekk på lastebilen eller jobber med landbruksmaskiner, er muttertrekkeren helt nødvendig.

BOSCH GDX 18V-200

Hva skal du bruke muttertrekkeren til?

Det første spørsmålet du bør stille deg selv er hva du skal bruke muttertrekkeren til og hvor sterk den må være. Sterkere trenger absolutt ikke bety bedre, og som privatperson vil du sannsynligvis aldri trenge et dreiemoment på mer enn 1000 Nm (mer om det lenger ned på siden).

Batteri, trykkluft eller elektrisk?

Du må også bestemme deg for hvordan muttertrekkeren skal drives. Spesielt snakker vi om tre forskjellige muttertrekkere: batteridrevne muttertrekkere, trykkluftdrevne muttertrekkere og elektriske muttertrekkere.

Batteridrevne muttertrekkere

Batteridrevne muttertrekkere er veldig populære, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Med moderne batterier kan du få ytelse på nivå med elektriske muttertrekkere – men du slipper ledningen.

18-volts batterier er mest vanlig, og dersom du ønsker å bruke det samme batteriet på de andre verktøyene dine, er 18-volt et smart valg. 12-volt er et alternativ, men da har du vanligvis ikke like mange kompatible verktøy å velge mellom. Høyere spenning betyr vanligvis at maskinen er sterkere fordi den gir høyere effekt.

En vanlig misforståelse er at batterimaskiner automatisk er svakere enn trykkluftmaskiner, men det trenger ikke være tilfelle i det hele tatt. I dag finnes det batteridrevne muttertrekkere som kan håndtere rundt 2000 Nm.

Trykkluftdrevne muttertrekkere

Trykkluftdrevne, eller pneumatiske, muttertrekkere har lenge vært en favoritt blant håndverkere og i industrien. Den åpenbare fordelen er at du kan drive alle dine trykkluftdrevne verktøy med samme kompressor, og at prisen per verktøy blir lavere. Ulempen er du er avhengig av en kompressor og at du er begrenset av slangens rekkevidde. Et annet potensielt problem er at større kompressorer kan kreve en del vedlikehold i form av oljeskift og drenering.

Velg en kompressor med riktig kapasitet

Kapasiteten til trykkluftdrevne muttertrekkere kommer an på hvor stor luftbeholderen på kompressoren er. Derfor er det viktig å undersøke hvor stor kompressor verktøyene dine trenger i dag, og hvor mye kapasitet du trenger når du kjøper flere verktøy i fremtiden. Kapasiteten angis i liter per minutt. Om kompressoren ikke kan levere mer luft enn muttertrekkeren trenger, vil muttertrekkeren stoppe eller miste moment. Hvis du bare skal skifte dekk, klarer du deg vanligvis med en liten kompressor fordi kompressoren får sjansen til å fylle opp med mer luft mellom hver mutter.

Elektriske muttertrekkere

Muttertrekkere med ledning blir stadig sjeldnere. Tidligere var styrken noe som talte til fordel for den elektriske muttertrekkeren, men i takt med at batteriene blir bedre, blir forskjellene mer eller mindre borte. Fordelen er at du ikke trenger å tenke på om batteriet er oppladet, så om du bare bruker muttertrekkeren av og til kan det fortsatt være et godt valg.

½-tommers feste er mest vanlig

Muttertrekkere finnes med flere forskjellige verktøyfester, fra små fester på ¼-tommer til større maskiner på flere tommer. -tommersfeste er mest vanlig og mer eller mindre standarden når du skifter dekk på en personbil. Tenk etter hvilke piper, adapter, bits og tilbehør du vil bruke sammen med muttertrekkeren, og velg størrelse deretter.

muttertrekker

Kullbørstefri motor – hva er det?

Et begrep du garantert vil møte på når du ser på muttertrekkere er kullbørstefri motor. Om en motor har kullbørster eller ikke, handler om hvordan maskinen er bygget opp. Eldre maskiner med kullbørster får strøm når kullbørstene kobles til kontaktene på en rotor.

I børsteløse EC-motorer elimineres den fysiske kontakten mellom børstene og motoren, noe som resulterer i lengre driftstid, mer kraft og lengre holdbarhet. Dette er uten tvil den vanligste motoren i dag, men om du skulle kjøpe et verktøy med kullbørster går det helt fint til daglig bruk. Ved profesjonell bruk må du kanskje bytte kull et par ganger i året. Som privatperson trenger du sannsynligvis aldri å bytte det.

Styrken i muttertrekkeren oppgis i Nm

En av muttertrekkerens største fordeler, sammenlignet med for eksempel en slagskrutrekker (som med riktig kobling også kan håndtere muttere) er dens styrke, eller dreiemoment. Dreiemomentet er angitt i Nm (Newtonmeter). 1 Nm tilsvarer kraften som kreves for å løfte en vekt på 0,1 kg 1 meter rett opp.

De enkleste muttertrekkerne klarer rundt 100 Nm, mens de mer solide maskinene kan trekke godt over 1000 Nm. Bilprodusentenes angivelse for hvor hardt du skal dra til bilens hjulmuttere pleier å ligge på mellom 130–250 Nm. Hastigheten på muttertrekkeren er ofte forbundet med dreiemomentet fordi en høyere hastighet gir et høyere dreiemoment.

Vanskelig å sammenligne ulike maskiner

Det kan virke enkelt å sammenligne forskjellige muttertrekkere med hverandre – men det er det ikke. Alle produsenter måler på forskjellig måte. Produsenten indikerer at maskinen kan håndtere et visst antall NM, men ikke under hvilke forhold. Du vet altså ikke om maskinen må stå og slå et visst antall sekunder for å oppnå det angitte momentet eller om momentet oppnås umiddelbart.

En annen faktor som forårsaker problemer med å skille, er at produsenten sjelden skriver hvor mange Nm muttertrekkerens forskjellige posisjoner gir. For dekkbytte kan det være klokt å kjøpe en muttertrekker som kan håndtere rundt 700 Nm, forutsatt at den har en mellomposisjon som gir rundt 200 Nm, men det er tall som er vanskelig å stadfeste uten å faktisk teste maskinen under kontrollerte former.

Hvilken muttertrekker er best for dekkbytte?

Bilens instruksjonsbok forteller deg hvilket dreiemoment du skal ha når du strammer hjulboltene. Normal ligger spennet mellom 130–250 Nm. Det er vanskelig å treffe nøyaktig uansett hvilken muttertrekker du velger, så hvis du skal skifte dekk etter alle kunstens regler så er det en momentnøkkel du trenger. Men om du velger å bruke en muttertrekker til jobben, burde du være på den sikre siden om du velger en muttertrekker med maksimalt dreiemoment på 300, eller en modus tilsvarende 180–230 Nm. Det er viktig å ikke bruke for mye kraft da du risikerer å skade bolten og mutteren i felgen. Det er viktig å alltid sjekke med et hjulkryss, slik at mutterne ikke sitter for stramt eller for løst.

Kraftpipe er et must

For at muttertrekkeren skal passe på hjulmutrene, trenger du en kraftpipe. Kraftpiper er laget av krommolybdenstål, som er et robust stål som tåler veldig høy belastning. Kraftpiper er gjenkjennelige med sin svarte farge, men har ofte et plastdeksel for å beskytte bilens felger (dette kan vanligvis fjernes hvis det blir for trangt). Hjulpiper selges ofte i sett med piper på 17, 19, 21 og 22 millimeter.

kraftpipe

Fem tips når du skal velge muttertrekker til dekkbytte:

• Det er viktig at muttertrekkeren kan løsne med større kraft enn den strammer, slik at du får hjulboltene av igjen om våren.
• Aldri stol på muttertrekkeren! Kjenn alltid etter med hjulkrysset når du skrur i hjulboltene. Hvis de er for stramme, er det bedre å løsne dem igjen og skru de på litt løsere.
• Hvorfor kjøpe en muttertekker bare for bilen? Tenk over hva mer du trenger en muttertrekker til, og ta et valg ut fra det.
• Ikke overdriv. Du trenger ikke 1000 Nm for å bytte dekk på bilen!
• Vekten betyr alt. Hvis du kjøper en muttertrekker på 6 kilo for å bytte dekk på bilen, kommer du ikke til å bruke den.

På Staypro finner du et bredt utvalg av muttertrekkere fra flere kjente merkevarer. Ønsker du veiledning er du velkommen til å kontakte vår kundeservice.