Mange kjøper sin første muttertrekker når de er lei av felgkrysset og ønsker å bytte dekk raskere og mer effektivt. Men å finne rett muttertrekker er ikke bare enkelt. I denne artikkelen gir Staypros verktøyekspert Lars Olsson sine beste tips.

Å skaffe seg en muttertrekker er en enkel måte å gjøre dekkskiftet litt enklere og morsommere. Selv om mutterdrageren er et allsidig verktøy som selges hele året, er det i dekkskiftemånedene de fleste slår til. Så, hva kjennetegner en virkelig god muttertrekker for dekkbytte? Vi ba vår egen verktøyekspert Lars «Lasse» Olsson hos kundeservice om å dele sine beste tips.

Les også vår store guide: Slik velger du riktig muttertrekker

Start med bruksanvisningen

– Det viktigste er å starte med å sjekke bilens bruksanvisning. Der kan du lese om hvor hardt hjulboltene skal strammes til akkurat din bilmodell. Dreiemomentet er angitt i newtonmeter (Nm). Normalt er produsentenes instruksjoner et sted mellom 130–250 Nm, men siden de er forskjellige på forskjellige bilmodeller, er det viktig at du undersøker hva som gjelder.

 

Kan du stole på tallene i bruksanvisningen?

– Hvis du har hatt bilen levert på et dekkverksted eller lignende, er det fare for at boltene har blitt strammet for hardt på et tidspunkt og da vil ikke dreiemomentet som er angitt i bruksanvisningen være riktig. Dette er rett og slett fordi både kjeglen i felgen og mutteren endres når du strammer for hardt. Derfor bør du alltid kjenne etter med felgkrysset slik at du ikke har strammet for hardt eller for løst.

Finn en muttertrekker med rett dreiemoment

– Det er vanskelig å finne en muttertrekker som er perfekt for stramming av hjulbolter fordi dreiemomentet er forskjellig mellom ulike bilmodeller. Det du bør gjøre er å prøve å finne en muttertrekker som har en modus som passer til det dreiemomentet bilen din trenger. Dessverre er det ikke alle produsenter som spesifiserer hvor hardt de forskjellige modusene trekker, og selv om de gjør det er det ingen standardisert måte å måle på. Dette betyr at to muttertrekkere med samme spesifikasjoner kan være veldig forskjellige! Dette er enda en grunn til å alltid etterstramme med felgkrysset. Når du bruker felgkrysset, lærer du deg hvor hardt du trenger å stramme hjulbolten uten å overstramme den. 

Les også: Vanlige feil vi gjør når vi bytter dekk – og hvordan vi unngår de

Tenk gjennom hvilken type muttertrekker du skal kjøpe

– Ikke heng for mye opp i det maksimale dreiemomentet til muttertrekkeren. En stor og tung muttertrekker, med et maksimalt dreiemoment på 1000 Nm, kan ha en lav posisjon som er perfekt for akkurat dine hjulbolter – men det samme kan en muttertrekker på 300 Nm ha. Derfor bør du tenke på hva mer du kan bruke muttertrekkeren til, og hvor stor og tung muttertrekker du vil jobbe med.

Invester i en muttertrekker som løsner mer enn den strammer

– Så vidt jeg vet er det ingen muttertrekkere som strammer mer enn de løsner, men det finnes de som strammer og løsner med samme dreiemoment. En slik muttertrekker kan være risikabel å bruke ettersom hjulbolten kan strammes til når man kjører over humper eller i høye hastigheter. Faren er at du ikke får løsnet hjulboltene når det er tid for å skifte dekk. Alternativt kan du justere muttertrekkeren din slik at den strammer med et lavere dreiemoment, slik at du fortsatt kan få løs dem.

Invester i gode mutterhylser 

– Egnede mutterhylser for dekkskifte er krafthylser med beskyttende plast. Den beskyttende plasten har vanligvis ulike farger for forskjellige dimensjoner, men er fremfor alt der for å beskytte felgene. Hvis felgenes konstruksjon gjør at det blir trangt, er det ypperlig å fjerne plasten og få et litt smalere hylse.

Lasse er kategoriansvarlig på kundeservice for verktøy. Han har mange års erfaring av å jobbe med verktøy, både i varehandelen og ute i feltet. Først og fremst har han en stor interesse for alt som har med verktøy å gjøre!

Lasse tipser om 3 muttertrekkere til dekkskiftet

Milwaukee M18 ONEFHIWF12E-0X

– Milwaukee M18 ONEFHIWF12E-0X har fire moduser med et dreiemoment på 102/203/610/1017 Nm. 203 Nm er ofte en optimal modus å bruke. Skulle du trenge litt mer, kan du la muttertrekkeren slå litt for å øke dreiemomentet litt.

Bahco BPC815

– Foretrekker du trykkluftverktøy? I så fall bør du ta en nærmere titt på Bahco BPC815.

Det er en lavluftsmaskin med høyt dreiemoment som fungerer godt for dekkskifte.

Hikoki WR18DBDL2

– Hikoki WR18DBDL2 har et maksimalt strammemoment på 305 Nm med flere ulike moduser. Ettersom løsnemodusen er av samme kraft som strammemodusen, må du være forsiktig så du ikke strammer hjulboltene for hardt.