Skal du bruke en drill, en hammerdrill eller en enkel skrutrekker? Eller fungerer det like godt med en slagdrill ? Eller en muttertrekker? Vi forklarer konseptene og forteller deg hvilken skrutrekker eller drill du bør bruke til hva!

Drillen er et av de mest populære elektroverktøyene og det første elektroverktøyet mange kjøper når de flytter hjemmefra. Samtidig kan det være noe uklart hva en drill egentlig er. I denne artikkelen sorterer vi ut hvilken maskin som er hvilken i drill- og skrutrekker-slekten.

Skrutrekker

Skrutrekkeren er den enkleste maskinen i familien. Den har en oppgave og det er å skru inn skruer. Siden skrutrekkeren vanligvis mangler chuck, kan du ikke stille inn størrelsen på skrutrekkerhodet. Bits er i stedet montert i den innebygde bitholderens magnetiske sekskantbrakett på ¼ tommer. Skrutrekkeren er ofte mindre og har svakere motor og lavere hastigheter enn de større søsknene, men holder vanligvis til å skru inn i gips eller tre.

Hva bruker du en skrutrekker til?

Skrutrekkeren er et godt valg for enklere prosjekter som ikke krever mye strøm. En skrutrekker kan også være et godt supplement til drillen hvis du borer og skrur mye, og ikke har lyst til å bytte mellom bor og bitsholder.

 

Les: Våre 5 mest populære skrutrekkere under 1000 kr

Drillen

Drillen er det vanligste elektroverktøyet, og når folk flest hører ordet skrutrekker, er det en drill de tenker på. I motsetning til den enklere skrutrekkeren, kan drillen både bore og skru inn skruer. Bitsholder og bor er festet til den justerbare chucken. Drillen har vanligvis flere forskjellige hastigheter, innebygd brems og justerbart dreiemoment for å regulere kraften til maskinen. Fordi verktøyet har en chuck, kan du bruke den til mye mer enn bare å skru og bore. Med de riktige verktøyene er den for eksempel en utmerket slipemaskin.

Hva bruker du en drill til?

Drillen er en allsidig maskin som både kan bore og skru. Fungerer like bra hjemme som på byggeplassen!

Les også: "Våre 5 mest populære driller – testet av våre kunder"

Les også: "Velg riktig skrutrekker eller drill"

Slagdrill

I likhet med drillen har slagdrillen en innebygd bitsholder og er designet for å skru inn en skrue. På den annen side har slagdrillen et betydelig høyere dreiemoment enn en drill eller skrutrekker. Skruen dreies dermed med mer kraft. For å få ekstra kraft når motstanden øker, snus skruen gjentatte ganger. Siden skruen blir dreid i roterende retning, trenger du ikke å holde den like hardt for at skruen skal få grep. Slagdrillen gir deg mye kraft i et kompakt design og er derfor et godt valg når du jobber på stige eller sted det er vanskelig å komme til. Den største ulempen med slagdrillen er at de lager mye støy!

Hva bruker du en slagdrill til?

Slagdrillen brukes ofte til å skru inn lange treskruer, for eksempel når man bygger en terrasse eller et gjerde.

Slagdrill

Slagdrillen bruker en slagfunksjon for å slå boret innover og brukes vanligvis til boring i murstein eller lettere betong. Fordi slagdrillen krever at du legger mye vekt på maskinen, kan den være slitsom å jobbe med i det lange løp (da kan hammerdrillen være et bedre valg). Hvis du slår av slagfunksjonen, går det utmerket å skru inn i metall- eller keramiske plater.

Hva bruker du en slagdrill til?

En slagdrill brukes vanligvis til boring i middels harde materialer som murstein og lettbetong.

Drill med slag

To verktøy som ofte forveksles, er slagdrill og drill med slagfunksjon. Viktige forskjeller er at driller med slagfunksjon har en borepatron og at støtfunksjonen treffer i retning av hullet i stedet for å rotere skruen eller boret. Det kan altså sies at en drill med slag er en kombinasjon av en drill og en slagdrill. Slagdrillen er egnet for middels harde materialer som murstein og lettbetong. For hardere materialer som betong og stein er en hammerdrill et bedre valg, spesielt hvis du vil bli fort ferdig med jobben.

Hva bruker du en drill med slag til?

Driller med slag brukes til skrutrekking og boring i middels harde materialer som murstein og lettbetong.

Bormaskin

Bormaskinen er det enkleste verktøyet i borefamilien. Verktøyet er utstyrt med justerbar chuck, og siden den ikke har noen slagfunksjon, brukes den hovedsakelig til boring i mykere materialer som tre og metall.

Hva bruker man en bormaskin til?

En enkel boremaskin uten slagfunksjon brukes vanligvis til å bore mindre hull i tre og metall.

Hammerdrill

Hammerdrillen er designet for å lage hull i, eller rive fullstendig, harde materialer som betong, stein og sement. Hvis du tidligere har slitt med en slagdrill, vil du bli overrasket over hvor raskt og effektivt hammerdrillen jobber seg inn i materialet. Hemmeligheten ligger i slagmekanismen som slår med høy kraft direkte mot borets bakside. Det at den slår mye hardere, betyr at du ikke trenger å legge så mye vekt på maskinen. Noe som kjennetegner hammerdrillen er dens spesifikke feste til boret. Disse festene kalles SDS Max eller SDS +. Det er viktig å velge en maskin som passer borene du vil bruke, og en maskin med SDS Max-brakett er ikke kompatibel med bor med SDS + -brakett uten adapter.

Hva bruker du en hammerdrill til?

Hammerdrillen brukes til boring i harde materialer som betong, sement og stein.

Les også: "Velg rett borhammer"

Muttertrekker

En muttertrekker har, i likhet med slagdrillen, en støtmekanisme som slår i rotasjonsretningen. Hovedforskjellen mellom en muttertrekker og en drill er at mutteren har en firkantet brakett (vanligvis ¼ tommer) i stedet for justerbar chuck eller bitsholder med en sekskantbrakett.

Hva bruker du en muttertrekker til?

En muttertrekker brukes til å skru av og på muttere, men kan også brukes når du trenger å skru inn en fransk treskrue og trenger mye kraft. Mange tar fram muttertrekkeren sin to ganger i året, når det er på tide å skifte dekk på bilen.

Meiselhammer

En meiselhammer har i seg selv ikke så mye til felles med en drill, men hvis du har lest helt hit, antar vi at du vil lese om enda flere verktøy som rister og bråker. Meiselhammeren bruker en huggemeisel til å hakke og rive tøffe materialer som betong, asfalt, stein og murstein.

Hva bruker du en meiselhammer til?

Meiselhammeren brukes til radering og riving når vanlige verktøy ikke er nok.

Kombihammer

Hvis du bare hører navnet, er det vanskelig å forstå hva en kombihammer er, nemlig en kombinasjon av borehammer og meiselhammer. I stedet for å kjøpe begge verktøyene, kan du kjøpe en kombihammer som du stiller inn etter hva du skal gjøre.

Hva bruker du en kombihammer til?

Kombihammeren brukes til boring og forming av betong og andre harde materialer.