Skal du dekorere veggen, sette opp kjøkkenskap eller bygge terrassegulv? I så fall vil du ha stor nytte av en krysslaser, kombilaser, linjelaser eller sirkellaser! I denne artikkelen forteller vi hvordan du kan gå fram når du bruker laserverktøyet ditt, og hva du bør tenke på.

Mange som kjøper en krysslaser gjør det med tanke på et spesifikt prosjekt, men innser fort hvor mye man faktisk kan bruke verktøyet til. For mange blir krysslaseren en selvfølgelig del av verktøyarsenalet sammen med tommestokk, hammer og skrutrekker. I denne artikkelen gir vi tips om fem smarte bruksområder for krysslaser, kombilaser, linjelaser og sirkellaser.

Sette opp hyller og skap

Når du skal sette opp hyller og skap, er det viktig at alt blir i vater og på linje. Det er naturligvis spesielt viktig når det handler om kjøkkenskap eller lignende, siden en feilberegning her kan gjøre skapdørene vanskelige å åpne og lukke. Her er krysslaseren det perfekte verktøyet.

Hold opp skapet eller hyllen og bestem deg for riktig høyde. Sett laseren et stykke fra veggen, og juster høyden slik at den tegner en vertikal linje i hyllens under- eller overkant.  Hvis stativet ikke er høyt nok, kan du sette det på et bord eller lignende.  Nå kan du markere linjen med en blyant, eller bruke laserlinjen som veiledning. Deretter er det bare å bore eller skru, avhengig av hvordan veggen er konstruert.

Skal du montere hyller i et skap? Monter laseren på innsiden av skapet. Vips, så har du en perfekt, vannrett linje å gå ut fra.

Les også: Hvordan velge riktig krysslaser, kombilaser eller sirkulær laser

Hold opp skapet eller hyllen og bestem hvor høyt på veggen det skal sitte. Plasser laseren et stykke fra veggen og juster høyden slik at den tegner en vertikal linje i bunnen eller toppen av hyllen.

Kontroller at underlaget er jevnt og horisontalt

Når du forbereder et husfundament, legger gulv eller bygger terrasse, er det viktig at det blir rett.  Du trenger et laserverktøy når du finjusterer høyde og helning for å få et perfekt resultat.  Sett opp laseren slik at den dekker et så stort område som mulig, og du ikke behøver å flytte den mens du jobber. Deretter går du fram og tilbake med en målestang eller nivelleringsstang og kontrollerer høyden der laseren treffer. Når du har samme mål i alle hjørner, har du en vannrett fundament å bygge videre på.

Hvis du jobber utendørs eller over store avstander der det er vanskelig å se laserlinjen, kan det hende at du trenger en mottaker. Da monterer du mottakeren på en nivelleringsstang (eller en rett planke) slik at den signaliserer når laseren treffer midtpunktet. Hvis det ikke blir rett, er det lett å lese av displayet for å se hvor mye du behøver å forhøye eller senke underlaget.

Når vi likevel er ute i hagen.  Skal du bygge gjerde eller mur? Bruk krysslaseren for å sikre at alt kommer i riktig høyde!

Hvis du jobber utendørs eller over store avstander der det er vanskelig å se laserlinjen, må du kanskje også bruke en mottaker.

Dekorer veggen med striper og mønstre

Å male om er en enkel metode for å gi hjemme sitt et løft, men hvorfor nøye seg med flater i bare én farge når man kan male linjer og mønstre? Alt du trenger er litt maling, maskeringsteip og en krysslaser! Som alltid når det gjelder maling, er nøye planlegging alfa og omega. Mål veggen og planlegg hvordan linjene skal gå før du begynner å teipe med hjelp av laserens horisontale eller vertikale linjer. Velg hvilken farge du vil grunne med og bruk en eller flere andre farger for å skape spennende kontraster. Ikke glem å fjerne maskeringsteipen før malingen rekker å tørke.

Mål veggen og planlegg hvordan linjene vil passe før du begynner å tape med hjelp av laserens horisontale og vertikale linjer.

Henge opp lamper på rekke

Å henge opp lamper er en krevende jobb som ofte innebærer klatring på stoler og upålitelige øyemål. Heldigvis kan en passende kryss-, punkt-, eller sirkellaser løse mange av problemene dine.

Hvis du vil sentrere taklampen over spisebordet, er punktlaseren din beste venn. Først må du måle for å finne ut hvor midten på bordet er. Når du plasserer laseren slik at det nedre punktet kommer i krysset, vil punktet i taket vise nøyaktig hvor lampen skal sitte.

Hvis du skal sette opp lamper på linje med hverandre, eller markere hull til spotlights, gjør krysslaseren jobben for deg. Still inn den vertikale linjen for å markere lampenes posisjon, og den horisontale linjen for å markere eventuell høyde på lampene.

Juster den vertikale linjen for å markere posisjonen til lampene og den horisontale linjen for å markere eventuell høyde på lampene.

Legge flis på vegger og gulv

Uansett om du flislegge et gulv eller en vegg, vil du ha god nytte av laserverktøyet ditt. Monter eller plasser laseren slik at du får noen rette linjer å gå ut fra når du plasserer flisene. Hvis du vil gjøre det enda enklere, velger du en spesiell laser som er tilpasset nettopp fliser. Fliselaseren settes på gulvet eller monteres på veggen og har, i tillegg til to 90-graders laserlinjer, også en 45-graders linje for presis og rask flisoppsetting i alle retninger.

Monter eller plasser laseren slik at du får noen rette linjer å utgå fra når du plasserer platene.