Krysslaseren, linjelaseren, sirkellaseren og kombilaseren er smarte verktøy som hjelper deg å bygge og montere rett og i vater. Men for at du skal få mest mulig ut av laserverktøyet ditt, kan det være at du trenger mottaker, stativ og annet tilbehør. I denne artikkelen skal vi gå gjennom det viktigste tilbehøret.

Skal du legge nye fliser på badet? Henge opp taklamper? Eller bygge terrasse? Uansett vil du ha stor nytte av et laserverktøy som kan projisere loddrette og vannrette linjer. For å få et godt resultat og effektiv arbeidsflyt med krysslaseren, sirkellaseren, linjelaseren eller kombilaseren din, må du vite hvordan verktøyet ditt skal brukes. Det finnes også en mengde tilbehør som utvider bruksområdet til verktøyet ditt. Dette er de seks viktigste.

Stativ

Når du skal henge opp et bilde, kan du kanskje bygge noe provisorisk av en kjøkkenstol, en pappeske og noen utvalgte pocketbøker, men snart vil du innse at livet med krysslaser blir ganske mye enklere med et solid stativ eller feste. Med en justerbar tripod er du klar til det meste, og det blir lett å kompensere for helning og nivåforskjeller. Mange stativer lar deg justere helningen ved hjelp av en luftboble, akkurat som et vater. Når du kjøper stativ til laserverktøyet ditt, bør du også tenke på arbeidshøyde, gjengedimensjonen på festet (som oftest 1/4 eller 5/8 tomme) og hvor solid det er.

Teleskopstativet lar deg flytte laserverktøyet fra gulv til tak, forutsatt at du har et tak å feste stativet til.

Til hobbybruk hjemme er det antakelig nok med et enkelt stativ i plast, men så fort du skal arbeide utendørs kan det være verdt å investere i et mer solid metallstativ. Hvis du har et gammelt kamerastativ liggende, kan du spare noen kroner, siden de vanligvis har samme feste og funksjonalitet.

Til innendørsarbeid kan et teleskopstativ være et godt alternativ. Teleskopstativet er en stang som forlenges slik at det spennes fast mellom gulv og tak. Laserverktøyet monteres deretter i et feste som kan skyves opp og ned. SIden du kan flytte laserverktøyet fra gulv til tak er teleskopstativet veldig fleksibelt – under forutsetning av at du har et tak å spenne det fast mot.  Det er viktig å tenke på at teleskopstativet fungerer best sammen med laserverktøy som projiserer linjer i én retning, siden sirkellaserens linjer til en viss grad kommer til å hindres av stangen.

Feste

Hvis du synes at tripod eller teleskopstativ er for uhåndterlige, finnes det enklere fester å få kjøpt. Veggfestene er ofte utstyrt med sterke magneter for at de skal kunne sitte sikkert på magnetiske overflater. Hvis du ikke har noe magnetisk for hånden, kan du ofte finne et hull til oppheng, en klype eller en åpning til festerem. Noen veggfester har et lite hjul som lar deg finjustere posisjonen til laserverktøyet sidelengs med høy presisjon.

Lasermottaker

De fleste krysslasere kan projisere godt synlige linjer innendørs, men så fort solen kommer fram og avstanden blir større, blir det vanskelig å se linjene tydelig utendørs. Heldigvis finnes det lasermottakere. Lasermottakeren, eller laserdetektoren som den også kalles, monteres ofte på en målestang og plasseres der laserstrålen skal treffe. Lasermottakeren registrerer laserlinjen og markerer hvordan du må flytte mottakeren, eller måleverktøyet, for at laserstrålen skal sentreres. Når laserstrålen treffer midtpunktet, signaliserer mottakeren ved hjelp av lyd eller lys. Av og til kan det være en fordel om lasermottakeren har en skjerm på baksiden også, slik at du kan se resultatet uansett hvor du står.

Målestang og mottakere gjør det enklere å måle høyder.

Det finnes lasermottakere som fungerer med laserverktøy fra flere produsenter, men du må alltid kontrollere slik at lasermottakeren fungerer med akkurat ditt laserverktøy. Mottakerens rekkevidde, mottaksområde og følsomhet er viktige faktorer når du velger lasermottaker. Et nært beslektet tilbehør til profesjonelt bruk er maskinmottakeren, som for eksempel kan monteres på en gravemaskinarm og brukes sammen med en rotasjonslaser.

Måltavle

En måltavle, også kalt lasermåltavle eller målkort, er et annet tilbehør som gjør det lettere å se laserstrålen under vanskelige forhold.  Måltavlen plasseres ved målet og har en trykt skale med tommer og millimeter for rask avlesing. Velg en rød eller grønn måltavle etter fargen på laseren på laseren din. Hvis du ikke har en måltavle kan du under visse forutsetninger bruke et vanlig hvitt papir for å få en lignende effekt.

Målestang

Til enkelte jobber kan det være nødvendig å lese av den nøyaktige høyden og sammenligne nivåforskjeller. Da kommer en målestang eller nivelleringsstang til nytte. Målestenger finnes i forskjellige materialer og med forskjellige skalaer. Det vanligste er millimeterskala med centimeterinndeling. Det finnes også målestenger med justerbart nullpunkt som gjør det lettere å regne ut høydeforskjeller. Les av på skalaen hvor linjen treffer, eller monter en lasermottaker på stangen.

Når du kjøper målestang er det viktig å tenke på at den må være lang nok. Et ulykkelig scenario er at du setter laseren på et stativ, slik at den kommer én meter opp fra bakken. Men når du etterpå skal grave en grop som er én meter dyp, trenger du plutselig en målestang som er to meter!

Hvis du ikke har en hjelpsom kompis som kan holde opp målestangen, kan du også behøve noe å sette den opp med, for eksempel en støpt plate eller en grusring.

Laserbriller

Det kan være vanskelig å se laserlinjen under visse forhold. En måte å gjøre den mer synlig, er å ta på seg et par laserbriller. Laserbriller finnes for både grønn og rød laser.