En grønn og velstående plen er et resultat av tålmodighet og hardt arbeid. For å lykkes trenger du kunnskap om hvordan du tar vare på plenen, men også hvilket utstyr du trenger. I denne artikkelen går vi gjennom 9 maskiner, verktøy og redskaper som hjelper deg å få drømmeplenen din.

Er naboens plen grønnere enn din? Dette burde vi kunne fikse! Ikke undervurder viktigheten av å lese deg opp på plenpleie, men du trenger også de riktige verktøyene for de forskjellige trinnene i arbeidet. I noen tilfeller er verktøyene helt avgjørende, i andre tilfeller er de en rask snarvei til et bedre resultat.

Gressklipper

En god gressklipper er selve grunnlaget for arbeidet med plenen og resultatet. I løpet av sommermånedene bør gresset klippes flere ganger i uken, så det er viktig å velge riktig maskin. Enten du velger en gressklipper du sitter å kjører (en plentraktor), en manuell gressklipper, en batteridrevet gressklipper, en bensindrevet gressklipper eller en selvgående robotgressklipper, avhenger av størrelsen på plenen din, hvordan terrenget ser ut og hvor mye tid og energi du vil bruke på klippingen.

En god gressklipper er selve grunnlaget for en bra plen

Gresstrimmer eller ryddesag

Gressklipperen er et must, men siden det finnes steder der gressklipperen ikke kommer til, må den ofte suppleres med en gresstrimmer. Gresstrimmeren bruker kniver eller roterende tråder for å klippe gresset med høy presisjon og nøyaktighet. Gresstrimmeren kan brukes til å trimme kantene på plenen, klippe i nærheten av blomsterbed eller i skråninger. Gresstrimmerens storebror/storesøster kalles ryddesag. Ryddesagen kjøres ofte på bensin og kan kutte ned busker og mindre trær med forskjellige typer sagblad.

Les også: Gressklipperguiden

Kantsaks / gressaks

Med moderne robotgressklippere som klipper litt og ofte, har vår plener blitt finere enn noen gang. Dessverre er ikke våre selvgående gressklippere veldig gode til å håndtere kantene på plenen, så for å få rette linjer og fine kanter kan du heller bruke en gresstrimmer. For best presisjon anbefaler vi en kantsaks/hekksaks. Kantklippere er tilgjengelige i forskjellige størrelser og design, fra manuelle kantklippere med skarpt stålblad til motoriserte gressakser og større maskiner.

For å få fine linjer og kanter i gresset anbefaler vi en kantklipper eller gressaks

Gjødselspreder

Enten du skal gjødsle plenen, sprer kalk eller så frø, vil du få et jevnere og bedre resultat hvis du bruker en gjødselspreder. Fyll gjødningssprederen med ønsket materiale, rull den over plenen og kontroller strømmen ved å åpne og lukke sprederlukken. Om vinteren kan du bruke samme maskin til å spre salt og grus.

Vertikalskjærer

Plenen din trenger oksygen, vann og næringsstoffer for å føle seg bra. For at oksygenet skal nå ned til gressrøttene, må du lufte plenen en eller flere ganger per sesong. For en mindre plen kan en manuell plenlufter være tilstrekkelig. Den ligner en rake, men er utstyrt med skarpe kniver i stedet for pinner. For en større plen får du det beste resultatene med en motordrevet vertikalskjærer. Bladene til vertikalskjæreren trenger inn i jorden og skjærer i røttene, slik at veksten stimuleres. Etter den vertikalskjæringen kan det hende du må rive bort planterester og fylle på med nytt gress.

Moseriver

Mose forhindrer at gresset får både sollys og oksygen. Den beste måten å motvirke mose på er å klippe gresset ofte og gjødsle regelmessig, men hvis du allerede har mye mose, kan en moseriver gjøre underverker. Mens vertikalskjæreren går dypere og har et stort gap mellom knivene, bruker moseriveren kroker eller stålfjærer for å rive opp mose fra plenen. Noen maskiner kan imidlertid fungere som både moseriver og vertikalskjærer.

Mosetiver

Løvblåser

Ingen plen har det bra om den ligger under et tykt lag med våte høstløv. En enkel måte å samle bladene på er å bruke en løvblåser, eller luftblåser som det også heter. Løvblåseren kan også brukes til en rekke andre ting, som å rengjøre bilen, blåse opp badeleker eller blåse bort snø fra oppkjørselen.

Løvrive

Et annet verktøy som hjelper deg med å samle blader, kvister og visnet gress er løvriven. Mens en klassisk rive kan skade plenen, er riven av plast eller metall et mer skånsomt alternativ. På noen løvriver kan du justere arbeidsbredden avhengig av hva du skal gjøre og hvor mye plass du trenger å jobbe med.

Vannspreder

I de tørre sommermånedene med lite regn, må du vanne plenen med jevne mellomrom. Den enkleste måten er å sette opp en vannspreder som kan fukte plenen. Den enkleste modellen er en såkalt sprinklerslange. Det er rett og slett en lang vannslange med mange små hull i. For bedre spredning er det oscillerende og roterende spredere, pop-up spredere og sektor spredere - alt med sine respektive fordeler og ulemper.

Oppdatert 21.04.2021