Å velge rett sag for oppgaven er helt avgjørende for at du skal få et godt resultat når du skal kappe, klyve, dele eller gjære. I denne artikkelen går vi igjennom sagene slik at du skal kunne velge rett verktøy for oppgaven.

Sager i forskjellige former har blitt brukt av mennesker i tusenvis av år, men utvalget har aldri vært så stort som i dag. Bare her hos Staypro selger vi minst 30 forskjellige varianter, hvor halvparten utgjør håndverktøy og resten er forskjellige el-sager.

Fordi sagenes bruksområder ofte overlapper hverandre går det ofte fint å velge en sirkelsag i stedet for en kapp- og gjærsag og en alligatorsag i stedet for en tigersag, men alle sager har sine respektive fordeler og ulemper. Hvis du kjenner til de forskjellige sagene kan du alltid velge rett sag til arbeidet som skal utføres.

Meningen med denne artikkelen er å gi deg et overblikk over hvilke elektriske sager som finnes og hvilke styrker de har. Hvis du vil vite mer om en spesiell sag kan du klikke deg videre til eventuelle fordypningsartikler eller kontakte vår dyktige kundeservice.

Bordsirkelsag

Den robuste bordsirkelsagen er enkel men effektiv og kommer til sin rett så fort du trenger å gjøre rette snitt med høy presisjon. Dent roterende sagbladet stikker opp av bordet og du mater selv fram materialet som skal sages. Du kan stille inn bladets høyde og vinkle det for å sage ned, eller bruke forskjellige beslag for å sage vinkler.

Bordsirkelsagen brukes vanligvis til å sage mykere materiale som tre, plast, sponplater og kryssfiner. Ulempen med en bordsirkelsag er at ofte er vanskelige å flytte og at de tar opp mye plass. Bordsirkelsagen er også et av de verktøyene som er forbundet med størst ulykkesrisiko, så pass fingrene!

Sirkelsag

Sirkelsagen er i prinsippet bordsirkelsag som står opp ned uten bord, og brukes til å kappe og kløyve forskjellige typer virke. I stedet for å føre materialet mot sagen, så fører du sagen mot materialet. Det gjør sirkelsagen til et bedre valg når du skal sage store plater, planker og lister. Sagdybde og sagvinkel stilles enkelt inn på maskinen før du begynner å arbeide.

Fordelen med sirkelsagen er at den er allsidig og bærbar, særlig nå når de batteridrevne maskinene har blir så sterke at de kan konkurrere med strømdrevne modeller. Ulempen er at du ikke får samme kontroll og presisjon som med stasjonære sager. Til rette linjer kan du bruke et langt, rett bord eller en styreskinne.

Les mer i vår guide: Hvordan velger jeg riktig sirkelsag?

Senkesag

Senkesagen minner om sirkelsagen, men er konstruert slik at sagbladet kan senkes ned gjennom en fast bunnplate. Det innebærer at du kan begynne å sage hvor du vil ved å forsiktig senke sagen ned. Dette er veldig praktisk hvis du skal bytte ut enkelte gulvbord eller sage hull til en vask. Senkesagen brukes vanligvis sammen med en styreskinne for rette og presise snitt.

Kapp- og gjærsag

Kapp- og gjærsager er en slags sirkelsag som hjelper deg å kappe bredder og planker med høy presisjon og nøyaktige vinkler. Dens store fordel er at den kan gjære, noe som innebærer at den kan sage vinklede snitt. Gjæringsfunksjonen kommer for eksempel til nytte når du skal sage lister som skal møtes i hjørnene.

Kapp- og gjæresagen er manges favoritt når du skal bytte panel på huset, rpusse opp, bygge terasse eller sage stakitt. Det er også verd å nevne at det finnes kombinasjonssager som er kapp- og gjærsag og bordsirkelsag i samme maskin.

Les mer i vår guide: Velg riktig kapp- og gjærsag

Stikksag

Stikksagen er et av de mest anvendelige verktøyene i verktøyarsenalet ditt. Stikksagen fungerer utmerket til kapping, men først og fremst burde den være førstevalget ditt til figursaging. Det tynne bladet gjør det lett å følge en form eller en linje. Hvis du skal sage opp et hull eller begynne å sage midt i en plate, kan du først borre et hull som bladet går ned i. Riktig stikksag utstyrt med riktig blad kan dessuten brukes til å sage i metall.

Les mer i vår guide: Velg riktig stikksag

Tigersag

Tigersagen, også kalt rivningssag eller bajonettsag, er en slags stikksag som kan brukes til arbeid i mange forskjellige materialer. En tigersag brukes vanligvis når noe skal kappes, uansett om det er metall, plast, tre, glassfiber, gips eller puss. Den er et veldig allsidig verktøy som sammen med rett blad kan klare det meste.

Les mer i vår guide: Velg riktig tigersag

Motorsag

Motorsagen trenger kanskje ikke en nærmere presentasjon. Motorsagen er et allsidig og kraftig verktøy som vanligvis brukes til å felle trær, kviste og kløyve ved. Motorsagen kan være bensindrevet, batteridrevet eller strømdrevet.

Les mer i vår guide: Batteridrevet eller bensindrevet motorsag?

Båndsag

Båndsagen er en sag hvor selve bladet består av et tykt bånd med sagtenner, et båndsagblad. Båndsagbladet er sirkulært og henger på to hjul, enten vertikalt eller horisontalt, avhengig av modell. Båndsager finnes for metall og tre i flere forskjellige størrelser, fra bordmonterte båndsager til den stasjonære båndsagen som pleier å finnes i de fleste sløydrom.

Multiverktøy

Det oscillerende multiverktøyet er kanskje ikke en sag i ordets rette forstand, men utstyrt med riktig tilbehør kan multiverktøyet i aller høyeste grad brukes til å sage og kappe. En gang i tiden ble det faktisk utviklet for å sage løs gips i helsevesenet. Multiverktøyets smidige utforming tillater deg å jobbe på vanskelig tilgjengelige steder og å jobbe med høy presisjon.

Les mer i vår guide: Slik velger du rett multiverktøy

Ryddesag

Ryddesagen forveksles ofte med gresstrimmer ettersom de brukes på en lignende måte. Mens gresstrimmeren slår gresset med et roterende nylonsnøre, så ryddesagen har mer til felles med motorsagen. En ryddesag med kraftig blad klarer fint å beskjære tøffere buskas og felle mindre trær.

Les mer i vår guide: Gresstrimmer eller ryddesag – Hvilken skal du velge?

Metallkappsag

Skal du kappe jernrør og stålstenger ganske regelmessig? I så fall, duger ikke hvilken som helst sag. Du trenger en metallkappsag! Metallkappsagen minner om en kapp- og gjærsag, men er konstruert for å sage i metall.

Noen av fordelene med å bruke en skikkelig metallkappsag er at du får et renere snitt og at maskinens lave turtall hindrer den i å bli overopphetet. Metallkappsager kommer både som stasjonære og mer portable varianter.

Alligatorsag

En alligatorsag er spesialisert for å kappe gassbetong, isolering, gips- og treplater. Alligatorsagen har to sagblader som beveger seg i motsatt retning, noe som gjør verktøyet ekstra kraftig.

Radialarmsag

For deg som har god plass og mye penger kan den allsidige radialarmsagen erstatte mange andre sager i verkstedet. Radialarmsagens blad løper i en metallskinne som sitter montert på en fast arm.

For å kappe materialet drar du sagbladet igjennom materialet. At du dessuten kan vinkle sagbladet til høyre og venstre gjør radialarmsagen til et allsidig og brukbart verktøy. Radialarmsagen brukes ofte innen møbelindustrien for å kappe dype hyller og andre bredere arbeidsdeler.

Diamantsag

Diamantsager benytter seg av roterende sagblad med små diamanter til bearbeiding av særlig tøffe og harde materialer. For eksempel granitt, betong, glass eller tegl. Diamantsager bruker ofte vann eller annen væske til nedkjøling for å opprettholde en behagelig og trygg bruk. Derfor kalles de også våtsag eller vannsag.