Muttertrekker, momentverktøy, skrutrekker. Uansett hva du kaller det, er muttertrekker et kjærkomment verktøy enten du skal skifte dekk eller trekke ut en større skrue. Hva skiller de ulike muttertrekkerne? Og hvor mye kraft er egentlig nødvendig for å løsne en hjulbolt? Svarene finner du i denne guiden.

Har du noen gang stått og slitt med et felgkryss og ønsket at noen kunne komme med en stor hammer og slå rundt den slik at hjulbolten løsner? Det er akkurat det som skjer med en muttertrekker!

Muttertrekkeren er nemlig et slagverktøy, noe som betyr at mutteren gjentatte ganger blir slått rundt med høy kraft. Selv om du aldri har holdt en muttertrekker selv, vil du garantert gjenkjenne den øredøvende lyden som oppstår når den møter motstand og begynner å slå. Et annet kjennetegn ved muttertrekkeren er at den har en firkantet pinne i stedet for en chuck eller et internt sekskantet feste, noe som skiller den fra den nært beslektede slagskrutrekkeren. I stedet for å bruke skruebits, trer du på en hylse som tilsvarer størrelsen på mutteren.

Når trenger du en muttertrekker?

Du kommer ofte langt med en skrutrekker, men hvis du skal skru inn store skruer eller stramme muttere, kan det hende du trenger mer hjelp. Det er her skrutrekkeren kommer inn i bildet. Ettersom den slår rundt skruen eller mutteren, har den betydelig mer kraft og styrke enn en skrutrekker. Samtidig trenger du ikke å holde igjen like hardt, noe som reduserer risikoen for ulykker og letter arbeidet på trange steder.

Mange hjemmefiksere forbinder muttertrekkere med dekkskifte, men i virkeligheten er muttertrekkeren et allsidig verktøy som kan brukes til en rekke ulike oppgaver. En muttertrekker er designet for å ta hånd om mutterne dine, men utstyrt med en bitsadapter kan du også bruke den til å skru. Muttertrekkeren er derfor et utmerket verktøy for store prosjekter som balkongkonstruksjon eller virkelig krevende oppgaver som å feste en sterk fransk treskrue uten forboring. Hvis du skifter lastebildekk eller jobber med landbruksmaskiner, er muttertrekkeren et must.

Muttertrekkere har mer muskler enn en skrutrekker. Bildet viser Dewalt DCF894N.

Hva skal du bruke muttertrekkeren til?

Det første spørsmålet du må stille deg selv er hva du vil bruke muttertrekkeren til og hvor sterk muttertrekkeren trenger å være. Muttertrekkerens kraft avhenger av tre faktorer: dreiemoment, omdreininger per minutt og slag per minutt. Det absolutt viktigste tallet å se på når du velger en muttertrekker er dreiemomentet den har.

Muttertrekkerens kraft er angitt i newtonmeter

Dreiemomentet, altså hvor hardt mutterløperen kan stramme eller løsne en mutter, er angitt i newtonmeter (Nm). 1 Nm tilsvarer kraften som kreves for å løfte en vekt på 0,1 kilo 1 meter rett opp.

De enkleste muttertrekkerne håndterer vanligvis rundt 100 Nm mens mer robuste maskiner kan trekke opptil 5000 Nm. Som privatperson trenger du sannsynligvis aldri et dreiemoment på mer enn 1000 Nm, men for de som jobber i bil- eller anleggsbransjen kan et høyere dreiemoment være berettiget. Til sammenligning anbefaler bilprodusenter vanligvis et dreiemoment mellom 130–250 newtonmeter for å stramme hjulboltene når de bytter dekk.

Jo sterkere muttertrekker jo bedre, ikke sant?

Sterkere trenger definitivt ikke bety bedre når det gjelder muttertrekkere. Hvis du bruker for mye kraft når du strammer en mutter, kan du skade både mutteren og deg selv. Mange muttertrekkere har justerbart dreiemoment i faste trinn, men jo sterkere verktøyet er desto større er risikoen for at dreiemomentet blir for høyt. Det anbefales heller ikke å kjøpe en unødvendig stor og tung muttertrekker. Risikoen med det er at du ikke får plass der du skal arbeide, eller at du rett og slett ikke orker å bruke den.

Bruke muttertrekker som skrutrekker?

Utstyrt med en bitsadapter, kan du bruke muttertrekkeren som en slagskrutrekker. Når du skrur er det viktig å tenke på å ta det forsiktig, og ikke bruke mer kraft enn hva som er nødvendig.  For at en muttertrekker skal være egnet til å stramme vanlige skruer, bør den helst ha et eller flere nivåer som gir den et dreiemoment under 100 Nm. Hvis du bruker for mye kraft, risikerer du at hele skruen forsvinner ned i materialet!

Utstyrt med skruebits og eventuell adapter, går det helt fint å bruke muttertrekkeren som en drill, forutsatt at du er forsiktig og velger en posisjon med lavere dreiemoment.

Slag per minutt

Slag per minutt viser til hvor mange ganger muttertrekkerens mekanisme rekker å slå på ett minutt. En muttertrekker med et høyere slagtall kan teoretisk arbeide hardere og løsne en kontramutter raskere.

Turtall

Mutterløperens turtall er ofte relatert til dreiemomentet fordi et høyere turtall bidrar til et høyere dreiemoment, men som en frittstående tall er det ikke veldig interessant. Det angitte turtallet refererer til hvor raskt verktøyet roterer uten motstand, og kan i beste fall indikere hvor raskt verktøyet kan skru ut en mutter som allerede er løs. Imidlertid er det et poeng å ikke skru av mutteren for fort da det er lett å miste den. Noen muttertrekkere kan til og med føle når mutteren er i ferd med å løsne og selv senke turtallet av den grunn.

Vanskelig å sammenligne ulike maskiner

Det kan virke enkelt å sammenligne forskjellige muttertrekkere med hverandre – men det er det ikke. Alle produsenter måler på forskjellig måte. Produsenten indikerer at maskinen kan håndtere et visst antall NM, men ikke under hvilke forhold. Du vet altså ikke om maskinen må stå og slå et visst antall sekunder for å oppnå det angitte momentet eller om momentet oppnås umiddelbart.

En annen faktor som forårsaker problemer med å skille, er at produsenten sjelden skriver hvor mange Nm muttertrekkerens forskjellige posisjoner gir. For dekkbytte kan det være klokt å kjøpe en muttertrekker som kan håndtere rundt 700 Nm, forutsatt at den har en mellomposisjon som gir rundt 200 Nm, men det er tall som er vanskelig å stadfeste uten å faktisk teste maskinen under kontrollerte former.

En vanlig misforståelse er at batterimaskiner automatisk er svakere enn trykkluftmaskiner, men dette trenger ikke å være tilfelle. De kraftigste muttertrekkerne er fremdeles trykkluftdrevne, men i dag finnes det batteridrevne mutterløpere som kan håndtere rundt 2000 Nm.

Batteri, trykkluft eller elektrisk?

Du må også bestemme deg for hvordan muttertrekkeren skal drives. Spesielt snakker vi om tre forskjellige muttertrekkere: batteridrevne muttertrekkere, trykkluftdrevne muttertrekkere og elektriske muttertrekkere.

Batteridrevne muttertrekkere

Batteridrevne muttertrekkere er veldig populære, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Med moderne batterier kan du få ytelse på nivå med elektriske muttertrekkere – men du slipper ledningen.

18-volts batterier er mest vanlig, og dersom du ønsker å bruke det samme batteriet på de andre verktøyene dine, er 18-volt et smart valg. 12-volt er et alternativ, men da har du vanligvis ikke like mange kompatible verktøy å velge mellom. Høyere spenning betyr vanligvis at maskinen er sterkere fordi den gir høyere effekt.

En vanlig misforståelse er at batterimaskiner automatisk er svakere enn trykkluftmaskiner, men det trenger ikke være tilfelle i det hele tatt. I dag finnes det batteridrevne muttertrekkere som kan håndtere rundt 2000 Nm.

Grunnleggende batterikunnskap

Når du skal velge batteriplattform til muttertrekkeren din, er det noen begreper du må kjenne til. Det er spenning, strømstyrke og effekt.

Volt (V) – Volt er betegnelsen på spenningen som mates ut til verktøyet. Jo høyere spenning, jo mer effekt.

Ampere (A) – Ampere betegner elektrisk strømstyrke. Amperetimer (Ah) angir hvor stor «bensintanken» er i batteriet.

Ampertime (Ah) – En amperetime er en måleenhet for elektrisk ladning. Det indikerer størrelsen på "bensintanken" i batteriet.


Les også: Hvilke batterier passer i verktøyet mitt?

Trykkluftdrevne muttertrekkere

Trykkluftdrevne, eller pneumatiske, muttertrekkere har lenge vært en favoritt blant håndverkere og i industrien. Den åpenbare fordelen er at du kan drive alle dine trykkluftdrevne verktøy med samme kompressor, og at prisen per verktøy blir lavere. Ulempen er du er avhengig av en kompressor og at du er begrenset av slangens rekkevidde. Et annet potensielt problem er at større kompressorer kan kreve en del vedlikehold i form av oljeskift og drenering.

Velg en kompressor med riktig kapasitet

Kapasiteten til trykkluftdrevne muttertrekkere kommer an på hvor stor luftbeholderen på kompressoren er. Derfor er det viktig å undersøke hvor stor kompressor verktøyene dine trenger i dag, og hvor mye kapasitet du trenger når du kjøper flere verktøy i fremtiden. Kapasiteten angis i liter per minutt. Om kompressoren ikke kan levere mer luft enn muttertrekkeren trenger, vil muttertrekkeren stoppe eller miste moment. Hvis du bare skal skifte dekk, klarer du deg vanligvis med en liten kompressor fordi kompressoren får sjansen til å fylle opp med mer luft mellom hver mutter.

Nettdrevne muttertrekkere

Muttertrekkere med ledning blir stadig sjeldnere. Tidligere var styrken noe som talte til fordel for den elektriske muttertrekkeren, men i takt med at batteriene blir bedre, blir forskjellene mer eller mindre borte. Fordelen er at du ikke trenger å tenke på om batteriet er oppladet, så om du bare bruker muttertrekkeren av og til kan det fortsatt være et godt valg.

Kullbørstefri motor – hva er det?

Et begrep du garantert vil møte på når du ser på muttertrekkere er kullbørstefri motor. Om en motor har kullbørster eller ikke, handler om hvordan maskinen er bygget opp. Eldre maskiner med kullbørster får strøm når kullbørstene kobles til kontaktene på en rotor.

I børsteløse EC-motorer elimineres den fysiske kontakten mellom børstene og motoren, noe som resulterer i lengre driftstid, mer kraft og lengre holdbarhet. Dette er uten tvil den vanligste motoren i dag, men om du skulle kjøpe et verktøy med kullbørster går det helt fint til daglig bruk. Ved profesjonell bruk må du kanskje bytte kull et par ganger i året. Som privatperson trenger du sannsynligvis aldri å bytte det

Milwaukee M18 ONEFHIWF12-0X har fire forskjellige moduser som gir 130, 400, 1356 eller 1356 Nm

Sokkelstørrelse – Halvtomsfeste er mest vanlig

Muttertrekkere er tilgjengelig med flere ulike firkantfester, fra små parenteser på ¼ tommer til større maskiner på flere tommer. Større feste betyr vanligvis at muttertrekkeren er større, kraftigere og beregnet på større muttere. Tenk på hvilke hylser, adaptere, bits og tilbehør du vil bruke med muttertrekkeren og velg størrelse deretter. Halvtomsfeste er mest vanlig, og mer eller mindre standard, når du skifter dekk på en personbil.

¼ tommer og 3/8 tommer – Dette er de minste muttertrekkerne. De er ofte kompakte og kommer til på trange steder. Passer bra til mindre muttere. Muttertrekkerne i denne klassen er tilgjengelig både med pistolgrep og med en rettere konstruksjon som noen ganger kalles «inline.»

½ tommer – Halvtomsfeste er mest vanlig, og mer eller mindre standard, når du skifter dekk på en personbil. Halvtomsfestet gir en god balanse mellom smidighet og styrke.

¾ tommer og 1 tomme – Nå begynner vi å snakke om mer virkelige doninger!  Muttertrekkere med feste på ¾ tommer eller 1 tomme er vanligvis for kraftige til å brukes hjemme, men på byggeplasser eller på profesjonelle verksteder er de et mer vanlig syn. Når festet er større enn 1 tomme, er pistolmodeller mindre vanlige. I stedet er maskinene av inline-typen med to solide håndtak på sidene.

2 tommer eller større – Dette er absolutt ingenting for hjemmejobber. Derimot kan en 2-tommers muttertrekker komme godt med når du skal mekke på gårdstraktoren. 

Hylser og bits

Uansett om du bruker ulike hylser til å løsne og stramme muttere, eller om du bruker bitsadaptere og skruebits med sekskantfeste, er det viktig å velge tilbehør som er tilpasset for slagverktøy. Såkalte krafthylser og kraftbits er laget av seigt krom-molybdenstål som tåler veldig høy belastning uten å gå i stykker.

Les også: Slik velger du rett bits til din skrutrekker

Hvilken muttertrekker er best for dekkbytte?

Bilens instruksjonsbok forteller deg hvilket dreiemoment du skal ha når du strammer hjulboltene. Normal ligger spennet mellom 130–250 Nm. Det er vanskelig å treffe nøyaktig uansett hvilken muttertrekker du velger, så hvis du skal skifte dekk etter alle kunstens regler så er det en momentnøkkel du trenger. Men om du velger å bruke en muttertrekker til jobben, burde du være på den sikre siden om du velger en muttertrekker med maksimalt dreiemoment på 300, eller en modus tilsvarende 180–230 Nm. Det er viktig å ikke bruke for mye kraft da du risikerer å skade bolten og mutteren i felgen. Det er viktig å alltid sjekke med et hjulkryss, slik at mutterne ikke sitter for stramt eller for løst.

Les også: Hvilken muttertrekker er best til dekkbytte - Lasse hos oss hjelper deg å velge

Kraftpipe er et must

For at muttertrekkeren skal passe på hjulmutrene, trenger du en kraftpipe. Kraftpiper er laget av krommolybdenstål, som er et robust stål som tåler veldig høy belastning. Kraftpiper er gjenkjennelige med sin svarte farge, men har ofte et plastdeksel for å beskytte bilens felger (dette kan vanligvis fjernes hvis det blir for trangt). Hjulpiper selges ofte i sett med piper på 17, 19, 21 og 22 millimeter.

Fem tips når du skal velge muttertrekker til dekkbytte:

• Det er viktig at muttertrekkeren kan løsne med større kraft enn den strammer, slik at du får hjulboltene av igjen om våren.
• Aldri stol på muttertrekkeren! Kjenn alltid etter med hjulkrysset når du skrur i hjulboltene. Hvis de er for stramme, er det bedre å løsne dem igjen og skru de på litt løsere.
• Hvorfor kjøpe en muttertekker bare for bilen? Tenk over hva mer du trenger en muttertrekker til, og ta et valg ut fra det.
• Ikke overdriv. Du trenger ikke 1000 Nm for å bytte dekk på bilen!
• Vekten betyr alt. Hvis du kjøper en muttertrekker på 6 kilo for å bytte dekk på bilen, kommer du ikke til å bruke den.

Er du fortsatt usikker på hvilken muttertrekker du skal velge? Her lister vi våre fem mest populære muttertrekkere akkurat nå.

Muttertrekkerens ABC

For å kunne sammenligne forskjellige muttertrekkere må du kunne lese produktspesifikasjonene riktig. I denne ordlisten forklarer vi de vanligste begrepene knyttet til muttertrekkere.

Ampere (A) – Elektrisk strømstyrke. Batteriets «bensintank» vises i antallet amperetimer (Ah).

Batteriindikator – Funksjon som viser når batteriet må lades.

Bits – Utskiftbar skrutrekkerspiss som brukes sammen med en bitsadapter.

Bitsadapter – Adapter som monteres på muttertrekkerens firkantfeste når du vil bruke skruebits med sekskantfeste.

Beltekrok – Enkelt feste for å henge muttertrekkeren i beltet.

Hjulmutterhylse – Hylse beregnet for bilens hjulmutre. Hjulhylsen har ofte et farget plastoverdrag for å beskytte bilens felger.

Instikkbatteri – Batteri som settes inn i verktøyets håndtak.

Kullbørstefri motor – Kompakt og energieffektiv motor som ikke bruker kull. I dag er nesten alla verktøy kullfrie.

Kompressor – Gir luft til trykkluftdrevne muttertrekkere.

Kraftbits/krafthylser – Hylser og bits i seigt krommolybdenstål som tåler store belastninger fra slagverktøy. Gjenkjennes av sin svarte farge.

Led-belysning – Innebygd LED-belysning forenkler arbeidet i mørke omgivelser.

Mykstart - Funksjon som gjør det mulig å jobbe mer kontrollert og nøyaktig når materialene krever det.

Newtonmeter (Nm) – 1 newtonmeter er lik kraften som kreves for å løfte 0,1 kilo 1 meter rett opp i luften.

Pneumatisk muttertrekker – Muttertrekker som drives av en kompressor.

Rotasjonsretningsvelger– Funksjon som lar deg velge i hvilken retning muttertrekkeren skal rotere.

Slagtall – Hvor mange ganger muttertrekkerens slagmekanisme slår i løpet av en viss tid. Måles i slag/minutt.

Skyvebatteri – Batteri som festes, vanligvis under grepet på verktøyet

Turtall – Hvor fort muttertrekkeren roterer uten belastning. Måles i runder/minutt.

Volt (V) – Elektrisk spenning. Vanlige spenningstall på muttertrekkere er 12V, 18V og 36V.

Dreiemoment– Hvor hardt muttertrekkeren drar, angis i newtonmeter (Nm).

Watt (W) – Elektrisk effekt, brukes når man snakker om nettdrevne muttertrekkere.