Hvorfor bruke dyre penger på å få noen andre til å gjøre jobben når du enkelt kan skifte dekk selv? Her tipser vi om ti verktøy og produkter som hjelper deg med å bytte dekk like enkelt og greit som om en proff skulle gjort jobben.

Kalde fingre, skitt, vinglete jekk, dårlig lys, hjulmuttere som ikke vil løsne… Det kan forekomme mange problem når man skifter dekk, men med de riktige verktøyene kan du med enkle grep gjøre et potensielt mareritt om til en ren nytelse. I denne artikkelen ramser vi opp ti produkter som hjelper deg med å bytte dekk på en enklere måte.

Arbeidshansker

Å skifte dekk selv kan bli en skitten jobb, og har du ingen garasje å være i kan det også bli veldig kaldt til hendene. Med et par gode arbeidshansker kan du enkelt gjøre en mindre behagelig jobb til noe ganske så hyggelig. Velg et par solide hansker med en gummibelagt overflate for å få et godt grep.

arbeidshansker

Arbeidslys

Hvis du ikke har en egen garasje, er sannsynligheten stor for at du bytter dekk et sted der det er kaldt og mørkt. Da vil en god arbeidslampe være en god ide. er tilgjengelig i alle tenkelige størrelser og alle har de sine fordeler og ulemper. For å skifte dekk er det viktig at lampen har et bra stativ slik at du kan plassere den på det nivået du trenger, men også et magnetfeste slik at du kan feste den til bilens understell hvis du trenger det.

Les mer i vår guide ”Slik velger du rett arbeidslys”.

Jekk

Altfor mange bruker den litt mindre tilfredsstillende jekken som fulgte med bilen når de skifter dekk. Den er bra å ha når du får punktering, men når du skal skifte til vinter- eller sommerdekk, trenger du faktisk en ordentlig jekk. En bra jekk løfter bilen lettere og er mye mer stabil.

Pallebukk

Når bilen er heiset opp med jekken er det vel bare å krype under bilen og begynne å jobbe med hjulet? Ikke helt! Selv om du har en ordentlig jekk, er det alltid en risiko for at den velter eller faller sammen. For å kunne jobbe trygt med bilen, er det viktig at du skyver en pall under bilen. Pallen har vanligvis tre ben og en søyle som kan låses i forskjellige høyder. Det er viktig å velge en pall som tåler bilens vekt.

pallebukk

Muttertrekker

Hvorfor stå og kjempe med felgkorset når du kan la et verktøy gjøre jobben? Muttertrekkeren er dekkbytterens beste venn. Men husk, det er viktig at du velger en muttertrekker med riktig kraft. Fremfor alt skal den ikke være for sterk slik at hjulbolter og styrekegler ødelegges. I bilens brukerhåndbok står det angitt hvilket dreiemoment du bør ha når du strammer til hjulboltene. Normalt er rekkevidden et sted mellom 130-250 Nm. Uansett hvilken muttertrekker du bruker, er det viktig å alltid kjenne etter med felgkorset slik at mutteren ikke sitter for hardt eller for løst.

muttertrekker

Stålbørste

Når du har løftet av felgen, bør du benytte anledningen til å børste rent og fjerne rust, oljerester og skitt. Trodde du oppvaskbørsten klarer å gjøre jobben bra nok? Da må du gni lenge! Her trenger du en solid stålbørste.

stålbørste

Kraftpipe

For at mutteren skal passe på hjulmutrene, trenger du en kaftpipe. Kraftpiper er laget av krom-molybdenstål, som er et sterkt stål som tåler veldig høy belastning. Kraftpiper er gjenkjennelige med sin svarte farge, men har ofte et plastdeksel for å beskytte bilens felger (dette kan vanligvis fjernes hvis det blir for trangt).

Felgkors

Uansett hvilken muttertrekker du bruker, bør du ha for vane å alltid kjenne etter med felgkorset at hjulboltene ikke sitter for løst eller for stramt. Det er bedre å stramme de litt løst for så å skru igjen det siste med felgkorset, enn å skru dem så hardt igjen at du ikke klarer å løsne de neste gang det er på tide å bytte dekk.

Momentnøkkel

Bilprodusenter sier vanligvis at hjulene deres skal strammes mellom 130-250 Nm. Selv om du tror du vet nøyaktig hvor hardt det er, er det vanskelig å treffe helt riktig uten en momentnøkkel. Mange vil kanskje påstå at det er unødvendig med en momentnøkkelen, men hvis du skal bytte dekk i henhold til alle regler der ute, er den faktisk nødvendig.

Høytrykkspyler

Etter at dekket er fjernet, er det viktig å vaske felgene grundig. En bøtte med vann og oppvaskbørste fungerer, men hvis du vil gjøre vasken mer effektiv kan du bruke en høytrykkspyler. Men husk å holde en viss avstand når du spyler vann på gummien, slik at du ikke skader dekkene.