Bordsirkelsagen, som også kalles bordsag eller splittesag, er et enkelt, men effektivt verktøy som du kan bruke til å splitte planker og kutte opp store plater med stor nøyaktighet. I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite for å velge en bordsirkelsag. 

Den håndholdte sirkelsagen kan brukes til mye, men når du skal kappe lange og store plater, trenger du en bordsirkelsag. Da det roterende bladet stikker opp fra bordet, er det du som mater inn materialet som skal splittes eller kappes. Ved å føre materialet langs justerbare anlegg sørger du for at du oppnår et rett snitt, og at alle bitene du kapper blir identiske. 

Hva kan man bruke en bordsirkelsag til? 

Bordsirkelsagen brukes vanligvis når du skal kutte mykere materialer som tre, plast, sponplater og kryssfinér. De vanligste bruksområdene er når du skal kutte en stor plate i mindre biter, samt splitte planker og lekter. Men alle innstillingsmulighetene gjør at bordsirkelsagen kan benyttes til så mye mer.  Med litt øvelse kan du gjøre alt fra å gjærkappe til å kutte spor.  Vanlige bruksområder for en bordsirkelsag er å 

- splitte planker 

- dele opp store plater i mindre biter 

- lage lister  

- kutte spor 

- lage utsparinger for å skjøte lister 

- skråkutte lengden og lage vinklede snitt 

- sage med vertikal gjæringsvinkel 

Du kan lese mer i artikkelen vår "6 bruksområder for en bordsirkelsag". 

En av paradegrenene til bordsirkelsagen er å klyve lange planker på langs.

Bordsirkelsag eller sirkelsag? 

Bordsirkelsagen kan sammenlignes med en sirkelsag som er snudd opp ned, og som er festet i bordet. Fordelen med denne konstruksjonen er at du slipper å bære på sagen når du jobber med større materialer. En annen fordel sammenlignet med sirkelsagen er at du får en flat overflate hvor du kan legge materialet, noe som gir deg mer kontroll når du sager store plater og lange planker. Kapp- og gjærsagen er en annen type sag i samme familie. Kapp- og gjærsagen er helt perfekt når du skal kappe planker og lekter. Men når du skal splitte et materiale i lengderetning, er bordsirkelsagen overlegen.  

Ulempene med bordsirkelsager er først og fremst at de tar stor plass, og at de som regel ikke er spesielt flyttbare. I sortimentet til Proffsmagasinet finner du alt fra enkle modeller beregnet for hjemmesnekkere til store bordsirkelsager for de profesjonelle. Men de aller fleste befinner seg et sted midt i mellom. 

Hvor stort er materialet du skal kappe? 

Når du skal kjøpe en bordsirkelsag, er det første spørsmålet du må stille deg hvor brede materialer du har behov for å kunne jobbe med. Vi anbefaler absolutt ikke å sage på frihånd uten de justerbare anleggene, så plasseringen av disse er helt avgjørende når det gjelder hvor bredt du kan sage.    

På mange bordsirkelsager kan anlegget trekkes ut for å forlenge bordflaten.  På en stor bordsirkelsag kan anlegget trekkes ut til en kappbredde på 60 centimenter, mens mindre bordsirkelsager vanligvis ikke vil ha en kappbredde bredere enn 30 centimeter. For å kappe lekter eller splitte planker i lengderetning, kan det være en fordel med en mindre bordsirkelsag.  

Batteridrevet eller elektrisk? 

Bordsirkelsager er vanligvis nettdrevne, i likhet med mange andre stasjonære verktøy. Men det finnes også batteridrevne varianter dersom du har behov for å jobbe på steder hvor du ikke har tilgang til strøm. De batteridrevne maskinene benytter som regel batterier på 18 til og med 54 volt. De kraftigste maskinene kan ha en ytelse som kan sammenlignes med nettdrevne bordsirkelsager. Men batterier koster penger – og de må lades. Det finnes sjelden en god grunn til å velge en batteridrevet maskin, med mindre du MÅ ha en trådløs variant.   

Hvor flyttbar bør bordsirkelsagen min være? 

Det er vanskelig å snakke om bærbare bordsirkelsager, da det er vanskelig å finne en som veier mindre enn 20 kilo. Det vi raskt kan konstatere er at det finnes bordsirkelsager i ulike størrelser – alt fra enkle modeller på rundt omkring 20 kilo (som nevnt ovenfor) til store sager på over 100 kilo som får en plass og blir stående der.  Når du skal velge modellen som passer for deg, må du tenke på størrelsen på budsjettet ditt, plassen du har og hvor mye du kommer til å bruke bordsirkelsagen du kjøper. Husk at du har trenger litt armslag for å kunne jobbe effektivt med bordsirkelsagen. Når det gjelder hvor stort areal du trenger, er det avhengig av hvor store materialer du skal håndtere. 

Bordsirkelsagen er neppe et av de mest bærbare verktøyene vi selger på Staypro, men velger du en lettere modell kan du fortsatt ha den med deg rundt.

Bør jeg velge en bordsirkelsag med eller uten stativ? 

De fleste bordsirkelsager kan brukes både med og uten et stativ eller et sagbord. Men et bord er å anbefale dersom du ikke har en god overflate å plassere sagen på, eller dersom du bruker den på ulike steder.  En del bordsirkelsager selges inkludert bord eller bein som kan monteres på, men de fleste selges som de er, slik at du kan velge det bordet eller stativet som passer best for deg og ditt behov.  Dersom du skal kjøpe et separat sagbord, må du sjekke at bordet er kompatibelt med sagen din, og at skruehullene passer. Enkelte produsenter har bord som passer til både kapp- og gjærsager samt bordsirkelsager, men det er mest vanlig at de passer til kun én av sagtypene.  

Ulike typer arbeidsbord 

Muligheten til å kunne jobbe med sagen hvor som helst og fremdeles ha en komfortabel arbeidshøyde, er absolutt en av de store fordelene med et arbeidsbord. Hvis du i tillegg velger et sammenleggbart bord med hjul, kan du enkelt rulle sagen når den skal flyttes på. Enkelte arbeidsbord er konstruert slik at du kan oppbevare den fastmonterte sagen på høykant, og dermed spare plass. 

Hva koster en bordsirkelsag? 

Når det gjelder prisklasser, finnes bordsirkelsager i alt fra enkle budsjettmodeller til dyre modeller beregnet for profesjonelle. Du må regne med å betale fra ca. 5000 kroner og oppover for en god bordsirkelsag av høy kvalitet.  Fra ca. 10 000 kroner får du en mer avansert bordsirkelsag med større kapasitet, men disse er først og fremst utviklet for profesjonelle brukere.  

Spesifikasjoner 

Dette er de viktigste spesifikasjonene du bør vite om når du skal velge en bordsirkelsag. 

Motoreffekt 

Effekten til nettdrevne bordsirkelsager måles i watt. Jo høyere watt, jo sterkere maskin. Hvor mange watt du trenger, er avhengig av hva du skal sage i.  Hvis du kun skal kutte lister, har du ikke behov for høy motoreffekt. Men hvis du skal splitte en lekt på 2 x 6 tommer eller mer, anbefaler vi en bordsirkelsag på minimum 1800 watt.  Dersom du skal jobbe med hardere tresorter som eik eller ibenholt, bør du ha en sag på nærmere 2200 watt eller sterkere (men da må maskinen gå på trefase). 

Turtall 

Turtallet til bordsirkelsagen oppgis i omdreininger per minutt (rpm). Siden bordsirkelsager er utviklet for å kutte i treverk, er det ofte bedre med et høyere antall omdreininger.  Bladet roterer normalt 3500–5000 omdreininger per minutt, avhengig av størrelsen på bladet. 

Gjæringsvinkel  

Gjæringsvinkelen, eller kappvinkelen, forteller deg hvor mye du kan lene sagbladet til høyre eller venstre for å kappe treverk med nøyaktige gradetall for hjørnemøter, skråkutt og lignende.  Det varierer fra modell til modell hvor mye du kan vinkle bladet, men på de fleste vil det være mellom 45–50 grader.  

Gjæringsvinkelen indikerer hvor mye du kan vippe bladet. De fleste bordsager har et blad som kan vinkles i maks 45-50 grader.

Bladdiameter 

Saghøyden, det vil si hvor tykt materiale du kan sage, vil begrenses av diameteren på det monterte sagbladet. Når du for eksempel skal kappe tykke stolper, trenger du et større blad, slik at du ikke må vende på materialet for å kutte helt gjennom.  Det er derfor en fordel at du tenker over hvor tykt materiale du kommer til å jobbe med før du tar et valg. 

Hos Proffsmagasinet finner du bordsirkelsager med bladdiametere fra 216 millimeter til 450 millimeter – og enda større.  Normalt er den maksimale kapphøyden litt mindre enn en tredjedel av størrelsen på bladet, men sørg for å sjekke det nøyaktige tallet før du setter i gang.  Når du skal velge en bordsirkelsag, er det også viktig å huske at den oppgitte sagdybden kun gjelder ved kutt i 90 grader, og at denne dybden vil bli mindre når du vinkler bladet. 

Les også

Ekspert fra Dewalt: 14 tips for sikrere bruk av bordsirkelsagen din

Hva er de ulike delene på bordsirkelsagen?

Sagblad 

En av forutsetningene for at du skal klare å lage rene og fine snitt med bordsirkelsagen din, er at du bruker rett sagblad for oppgaven, og at dette er korrekt innstilt. Når du kjøper et sagblad til bordsirkelsagen din, er det viktig at det har riktig dimensjon, og at det er designet for nettopp bordsirkelsager. Bladet på bordsirkelsagen har vanligvis en positiv tannvinkel – i motsetning til den håndholdte sirkelsagen samt kapp- og gjærsagen. Det betyr at tennene på bladet er fremoverlent, i samme retning som bladet roterer.  

Flere tenner gir et finere snitt  

Antall tenner er en viktig faktor å ta hensyn til når du skal velge blad til bordsirkelsagen din. Færre tenner betyr at sagbladet jobber seg raskere gjennom materialet. Flere tenner jobber saktere, men lager et finere snitt. 

Hvordan stiller man inn sagbladet? 

Bladet på bordsirkelsagen kan heves og senkes med en sveiv eller spak på undersiden, og den kan vinkles for å skråkutte. En god regel å forholde seg til er at sagbladets høyde skal være maksimalt én eller to tenner over materialet du jobber med ved kapping og splitting.  Da jobber sagbladet bedre, og du reduserer risikoen for ulykker. 

Les mer i artikkelen vår: Slik velger du riktig sagblad til bordsirkelsagen din 

Parallellanlegg 

Parallellanlegget løper parallelt med det du skal kutte og kan skyves mot høyre eller venstre for å justere sagbredden. Det er viktig at parallellanlegget kan justeres på en enkel måte, at det har en tydelig millimeterskala og at det er helt rett. Når du sager, holder du materialet mot anlegget samtidig som du skyver det fremover i en kontrollert bevegelse.  

Du må bruke anleggene som følger med bordsirkelsagen for å få rette snitt og arbeide på en sikker måte.  

Vinkelanlegg 

Dersom du skal kappe materialer i bredden, trenger du et vinkelanlegg. Vinkelanlegget monteres i et spor på bordet og justeres for saging i ulike vinkler.  

Det er utrolig viktig, av sikkerhetsmessige årsaker, at du aldri bruker parallellanlegget og vinkelanlegget samtidig. Dette fordi materialet kan føres inn skjevt eller komme i klem, noe som øker risikoen for kickback (at materialet henger fast i bladet og kastes tilbake mot brukeren). 

Bladbeskyttelse

Så å si alle bordsirkelsager er utstyrt med en bladbeskytter som heves automatisk når materialet trykkes mot det.  Oppgaven til bladbeskytteren er å forhindre skader, og det bør derfor brukes så lenge det er mulig.  Dersom du skal kutte spor i en treplate, kan det være at du må fjerne bladbeskyttelsen for å gjennomføre oppgaven. Men husk å sette det tilbake igjen når du er ferdig. Bladbeskytteren er som regel gjennomsiktig, slik at du kan se bladet.  

Spaltekniv 

Bak bladet sitter spaltekniven, også kalt kløyvekniv.  Mange fjerner spaltekniven fordi de tror at den ikke har noen funksjon, men det stemmer ikke.  Fordi bladet på bordsirkelsagen snurrer mot deg, vil det alltid være en risiko for at materialene du sager i kastes tilbake mot deg i høy fart – spesielt om du kutter i et mykt materiale som går sammen igjen etter bladet.  Oppgaven til spaltekniven er å holde det kuttede materialet fra hverandre for å forhindre at det hekter seg i bladet og setter seg fast. Dersom du skal sage spor på undersiden av et materiale, må spaltekniven ofte fjernes midlertidig eller erstattes med en lengre spaltekniv (hvis du fikk flere inkludert fra produsenten). Spaltekniven er også et godt hjelpemiddel når du skal sage på frihånd, da den hjelper deg å holde kursen! 

Nullspenningsbryter 

På dagens marked er alle bordsirkelsager utstyrt med en nullspenningsbryter. Oppgaven til nullspenningsbryteren er å forhindre at sagen starter automatisk starte etter et strømbrudd.  

Avsug 

Det er viktig å kunne koble på en støvsuger til bordsirkelsagen, da sagen produserer mye støv og sagspon.  Dette gjør ryddingen enklere, og du slipper å puste inn masse støv. Så å si alle bordsirkelsager har et støvavsug med en diameter på 80–100 millimeter plassert sentralt på baksiden hvor du kan koble til en støvsuger eller sponsuger.  En sponsuger, som samler opp alle sagspon i en stor sekk, er ofte et bedre alternativ, da den ikke fylles opp like raskt som en støvsuger.  Sagsponet kan samles opp og brukes til å blant annet absorbere væske.  Enkelte modeller er også utstyrt med et avsug ved bladbeskyttelsen.  

Bordforlenger 

Når du jobber med lange materiallengder, er det viktig at det sagede materialet støttes opp bak sagbladet.  Dette er grunnen til at mange sager har en uttrekkbar støtte som forlenger bordflaten.  Jo lenger den kan trekkes ut, jo bedre.  En annen variant er at bordet forlenges med flere plater for å øke arbeidsflaten. 

Tilbehør for sikrere og smartere bruk av sirkelsagen din

Hørselvern 

Et lydnivå på rundt 100 desibel er ikke uvanlig for en bordsirkelsag. Dette er mer enn nok til å føre til permanent hørselsskade. Hørselvern bør derfor benyttes til enhver tid. 

Vernebriller 

Det roterende bladet innebærer en risiko for at mindre trebiter og fliser kan sprute fra bladet og mot deg.  Benytt dekkende vernebriller for å beskytte øynene. 

Åndedrettsvern/ansiktsmaske 

Det kan være en fordel å bruke et åndedrettsvern / en ansiktsmaske når du jobber innendørs, da støvsugeren ikke klarer å fange opp alt støvet.  

Skyvestokk  

Bruk en skyvestokk når du skal sage mindre biter – så utsetter du ikke fingrene for unødvendig risiko. Skyvestokken er en pinne som er designet for å holde materialet på plass, samt skyve det mot bladet. Den er vanligvis inkludert når du kjøper en bordsirkelsag, men den kan også kjøpes separat hvis du har behov for flere eller vet om et design du fortrekker.  

Vær forsiktig med fingrene! Skyvestokken er en pinne som er formet for å ta tak i materialet og skyve det mot bladet.

Støvsuger/sponsuger 

Det oppstår en god del spon og støv når du jobber med en bordsirkelsag. Du forenkler ryddingen ved å koble en støvsuger eller sponsuger til avsuget, samtidig som du slipper å puste inn støv. 

Rullebukk 

Rullebukken fungere som en forlengelse av arbeidsbordet og hjelper deg med å holde materialet flatt når du skal håndtere store plater og planker. 

Les også
Tilbehøret som gjør bordsirkelsagen din enda bedre

Er du fortsatt usikker på hvilken sirkelsag du skal kjøpe?

I denne artikkelen har vi listet opp våre mest populære og høyest rangerte bordsirkelsagene akkurat nå!

Bordsirkelsagens ordliste 

Splittesag – et annet ord for bordsirkelsag. 

Watt – kraften til den nettdrevne bordsirkelsagen måles i watt (W). 

Volt – kraften til den batteridrevne bordsirkelsagen måles i volt (V). 

Spindellås – mekanismen som gjør at du kan bytte sagblad uten verktøy. 

Trolley – stativ med hjul som kan legges sammen og rulles. 

Stativ – hever bordsirkelsagen opp til en behagelig arbeidshøyde. 

Bordforlenger – uttrekkbar støtte som forlenger bordflaten. 

Støvsugertilkobling – som regel plassert på baksiden av sagen. 

Sikkerhetsbryter – hindrer sagen fra å automatisk starte etter et strømbrudd. 

Parallellanlegg – skinne som løper parallelt med sagbladet. 

Bladbeskytter – bladbeskytteren (eller vernedekselet) er en beskyttelse som automatisk heves når materialet skyves fram.  Bladbeskytteren er som regel gjennomsiktig, slik at du kan se bladet. 

Vinkelanlegg – justerbar skinne som brukes til å kutte i ulike grader.  

Tannvinkel – sagbladet på bordsirkelsagen har som regel en positiv tannvinkel. 

Effekt – effekten til den nettdrevne bordsirkelsagen måles i kilowatt (kW). Effekten til den batteridrevne bordsirkelsagen måles i volt (V). 

Omdreininger – angir hvor fort sagbladet roterer. Mindre sagblader roterer med flere omdreininger per minutt. 

Kløyvebredde – angir hvor brede materialer du kan kappe ved bruk av parallellanlegget. 

Kapphøyde – angir hvor høyt materiale du kan kappe. Kapphøyden er koblet til størrelsen på sagbladet. 

Gjæringsvinkel – angir hvor mange grader du kan justere sagbladet/vinkelanlegget. 

Skyvestokk – tilbehør som brukes til å skyve frem materialet. 

Kickback – når materialet som kuttes henger seg fast i bladet og kastes tilbake mot den som mater inn materialet. 

Rullebukk – frittstående bukk med roterende valse som hjelper deg å mate materialet frem til bladet. 

Spaltekniv – stikker opp fra bordet bak bladet for å holde det kuttede materialet fra hverandre, og forhindre at det kommer i klem.  

Bladbeskytter – plastdeksel som dekker bladet når sagen ikke er i bruk, og som heves automatisk når du trykker materialet mot det.  Kalles også vernedeksel. 

Vertikal gjæringsvinkel – angir hvor mye du kan lene sagbladet. 

Horisontal gjæringsvinkel – angir hvor snevre vinkler du kan sage med vinkelanlegget. 

Sveiv – sveiven på undersiden av sagen bruker du for å heve og senke bladet.  

Kløyvekniv – se "spaltekniv"