Du vet nok allerede at bordsirkelsagen kan splitte lange planker og dele opp store plater. Men visste du at den kan stilles inn til både horisontale og vertikale gjæringskutt? I denne artikkelen går vi gjennom seks bruksområder for en bordsirkelsag! 

Bordsirkelsagen beskrives ofte som en sirkelsag som er festet til bordet og vendt opp ned. Men det er en forenklet måte å se det på. Bladet kan stilles inn i ulike vinkler, og når du ønsker å kutte flere identiske biter, kan du med fordel benytte deg av de justerbare anleggene. Vurderer du å kjøpe en bordsirkelsag? Her har du seks gode grunner! 

Splitte lange planker 

Dersom du skal splitte lange planker, er bordsirkelsagen din beste venn. Du trenger kun stille inn parallellanlegget på riktig bredde, forsikre deg om at materialet som skal kløyves har god støtte og heve bladet slik at maksimalt to tenner ligger over materialet. Med et ekstra anlegg som reduserer avstanden mellom bladet og parallellanlegget kan du lage dine egne lister og spare noen kroner! 

Kappe store plater 

Du bruker også parallellanlegget når du skal kutte opp store plater i mindre biter. Når du skal kutte mindre plater, har du på mange sager muligheten til å forlenge bordet og få lengre avstand til parallellanlegget. Mange sager har et tak på omtrent 60 cm, slik at du kan dele opp en standard treplate på 120 cm. 

Kutte spor 

En bordsirkelsag kan brukes til mer enn å kappe og splitte. Den er også perfekt når du skal lage spor. For å lage et spor i materialet må du stille inn bladet i riktig høyde, og fjerne bladbeskytteren samt spaltekniven midlertidig. Du kan også bytte ut spaltekniven med en lengre spaltekniv dersom det fulgte med flere da du kjøpte sagen. Ved å flytte parallellanlegget gradvis og kutte flere ganger, kan du lage et bredere spor. Hvis du har litt tålmodighet, kan du også lage utsparinger for å skjøte sammen to lister i et hjørne. 

Skråkutte lengder 

Hvis du skal kutte med et vinklet snitt på en lang list, er bordsirkelsagen helt nødvendig. Når du skal skråkutte, stiller du inn ønsket grad på sagbladet samt for listen langs parallellanlegget. Det er viktig å huske at den maksimale kapphøyden på sagen blir lavere når du vinkler bladet. 

Kappe med horisontal gjæringsvinkel 

Du trenger ikke finne frem kapp- og gjærsagen når du skal kutte til gjerdeplankene. For å kappe med vinkel stiller du inn graden du ønsker på vinkelanlegget og låser vinkelen før du holder materialet mot anlegget og skyver det frem mot bladet. 

Lag en bladskjøt 

På samme måte som du kan lage et utsnitt og skjøte sammen to bjelker/lister/planker, kan du også lage en bladskjøt når du skal liste for eksempel et hjørne ved å skjøte to trebiter sammen. Dersom du vil være sikker på at bitene skal passe perfekt sammen, bør du først måle og deretter stille inn sagbladet i riktig høyde.   

Vill du lese mer om bordsirkelsager?

Guide: Velg rett bordsirkelsag

Sageguide - hvilken sag skal man bruke?

Test: Våre 5 mest populære bordsirkelsager

Eksperten: Slik velger du rett sagblad til din bordsirkelsag

14 tips for sikrere bruk av din bordsirkelsag

Tilbehøret som gjør din bordsirkelsag bedre

8 tips for å få mer ut av din bordsirkelsag

Relaterte artikler