Det er ikke bare irriterende at toalettet står og renner, men også kostbart både for deg og miljøet. Du kan ofte fikse problemet selv – med eller uten reservedeler. Vi forklarer hva de vanligste årsakene er til at toalettet renner, og hvordan du finner ut hvor feilen ligger.

Flottørventilen holder ikke tett

I takt med at vannet i sisternen fylles, føres en flottør oppover ved hjelp av sin flyteevne. Når flottøren har nådd et visst nivå, er sisternen full og skal slutte å fylles. Dette skjer ved at en avstengningsventil tetter igjen innløpsrøret og stopper vanntilførselen.

Hvis denne ventilen ikke holder tett, fortsetter vannet å fylle seg opp og renner ut i toalettskålen gjennom et breddeavløp som fungerer som overfyllingsbeskyttelse. Ofte skyldes en ødelagt innløpsventil en gammel, uttørket eller sprukket gummipakning.

Flottøren kan også ha sprekker eller skader slik at den slutter å fungere. Ved å presse den ned under vannet kan du se om det kommer bobler fra den. Hvis det er tilfellet, betyr det at den ikke er tett og må byttes ut. Noen ganger kan det være så enkelt at flottøren har kommet ut av posisjon eller satt seg fast, noe som gjør at den ikke føres oppover når vannet fylles opp.

Utslitt bunnpakning

Hvis vannet ikke renner ut fra breddeavløpet, men i stedet fra bunnventilen under flottøren, skyldes det ofte en utslitt bunnpakning. Gummien i pakningen tørker ut med årene og blir til slutt porøs og slipper gjennom vann fra sisternen.

Flottøren er koblet til en bunnbrygge som føres på plass i bunnen av sisternen. Hvis du opplever at pakningen som sitter på flottøren er i god stand, kan feilen ligge i ventilsetet som da må byttes ut.

Hvordan fikser man det?

Først og fremst er det en god idé å finne ut hvilken wc-modell du har for å kunne sjekke spesifikasjoner eller se etter en manual. Slik blir arbeidet enklere fra start, og du minimerer risikoen for at noe skal gå i stykker når du demonterer delene.

Mekanikken mellom ulike merker og modeller kan være litt forskjellig, selv om de som regel fungerer etter samme prinsipper. Så hvis du først har reparert et toalett, blir det neste enklere.

For å finneårsaken til at toalettet renner, kan du begynne med å stenge av vanntilførselen på den ekstra rørventilen med et skrujern. Deretter tar du bort spyleknappen og spylemekanismen før du løfter av toalettlokket.

Innløpsrøret kobles ofte ut gjennom å vri tilkoblingen en kvart runde. Pass på å være forsiktig når du monterer bort innsatsene ettersom de kan bli ødelagte hvis du tar i for hardt. Hvis du opplever at delene sitter fast, kan det også komme av at det har dannet seg kalkavleiringer i slanger og rør.

Spyl slangen ren for smuss og få bort eventuell kalk ved hjelp av for eksempel eddiksyre. Spylingen gjør du enkelt ved å åpne rørventilen bak toalettsetet et lite øyeblikk.

En annen måte å finne ut om det renner fra flottørventilen eller bunnventilen, er å stenge vanntilførselen og vente noen minutter. Hvis det fortsetter å renne, ligger antakeligvis feilen i bunnventilen ettersom det åpenbart ikke renner ut av breddeavløpet.

Pakningene til både flottørventilen og bunnventilen kan relativt enkelt byttes ut i den grad reservedeler til akkurat din wc-modell er tilgjengelige. For flottørventiler pleier det å være enklere å finne universaldeler som passer alle modeller.Bunnventilene har derimot oftere modellspesifikke mål, og det kan være vanskeligere å finne riktig del, i hvert fall hvis du har en mindre vanlig toalettmodell.

Gummipakninger tørker ut, sprekker og blir porøse etter at man har brukt dem en stund. Som med alt annet kan du unngå dette gjennom vedlikehold. Avkalk flottøren, slanger og ventiler med jevne mellomrom og pass på å smøre pakningene inn med for eksmpel silikon. På den måten forlenger du komponentenes levetid og reduserer risikoen for at toalettet begynner å renne.

En ødelagt pakning er en indikasjon på at andre ventiler snart kommer til å møte samme skjebne. For å slippe å reparere toalettet flere ganger, kan det være like greit å totalrenovere toalettets innmat og bytte ut både slanger, ventiler og flottør. Fra et miljøsynspunkt er dette også å foretrekke fremfor å kjøpe et helt nytt toalett.

Moderne toaletter fungerer som regel etter de samme prinsippene og lignende mekanikk. Derfor pleier det å være relativt enkelt å finne nye deler og bruke komponenter fra lignende modeller, eller t.o.m. andre merker.

Du som er noenlunde løsningsorientert og liker å ordne ting selv kommer helt sikkert til å klare å reparere det rennende toalettet ditt på egen hånd.

Du finner mange produkter i kategoriene VVS og Innendørsklima på Staypro.no