Med vater kan du både måle og garantere om et underlag er rett eller har riktig helning. Men hvilket bør du velge? Ekspert Per Eriksson forteller deg om Hultafors sine våtere og hva du bør tenke på for å finne det som passer deg best.

Hultafors har lang bakgrunn med å utvikle kvalitative og nyttige måleverktøy. I dag er de en av de ledende aktørene på markedet innen blant annet vater. Her hjelper Hultafors ekspert Per Eriksson deg med hvordan du skal tenke for å finne det beste vateret for deg.

– Det viktigste er selvfølgelig å tenke ut fra egne behov. Forskjellige typer vater passer til forskjellige ting, derfor er det så mange å velge mellom, sier Per Eriksson.

For å finne det som fungerer best for deg, er det tre faktorer du kan ta utgangspunkt i: lengde, følsomhet og holdbarhet.

Vaterfunksjon og bruksområde

Du bruker rett og slett et vater når du skal måle en helningsvinkel på noe eller sjekke at ting står i vater, eller i riktig horisontal eller vertikal vinkel. Det kan for eksempel være nyttig å ha et når du skal feste en hylle på veggen. 

Hultafors vater har mange bruksområder og du kan måle både overflatens over- og underside. Sørg for å snu vateret, slik at du alltid har undersiden vendt mot overflaten du måler, ettersom vateren er kalibrert mot denne siden. 

- Før du bruker vateret, må du sjekke at det ikke har fått merker eller skader på måleflaten. Da må det kanskje files ned for at det skal vise riktig. Eller skaden kan være så stor at du må kjøpe et nytt. Pass på vateret, det er et nøyaktig måleverktøy.

Hultafors har vater i ulike størrelser og materialer.

Hvor langt vater trenger jeg?

Hvor langt vateret skal være, avhenger selvfølgelig av hva du skal bruke det til. Vatere er tilgjengelig i flere forskjellige lengder, fra lommestørrelse til meterlengder. De kortere fungerer for å måle kortere ting og de lengre for lengre.

– Hvis du skal måle noe som er flere meter langt, er det ikke nok med et som er to desimeter, da må du ha en lengre. Vaterpasset måler kun helningen på underlaget det hviler mot.

Vater med ulik følsomhet

Vaterets viktigste komponent er libellen – den væskefylte beholderen som finnes på de analoge vatrene. Jo mer følsomt vateret er, jo mer nøyaktig måler det den nøyaktige helningen.

Væsken og beholderen kan se veldig like ut, men varierer veldig avhengig av merke, standard og kvalitet. Hultafors har et av markedets mest følsomme vater, noe som gjør det mest nøyaktig.

Bildetekst: Hultafors bruker uknuselige blokklibeller i sine vater!

Libellen

Hvor følsomt vateret ditt må være, avhenger av hva du skal gjøre.

- Monterer du en dør og bruker vater med en libelle på 200, kan det være noe feil i målingen og døren vil da åpne og lukke av seg selv da dørkarmen ikke er helt i vater. Hvis du har en som er mer følsom, vil den vise en mer nøyaktig måling og døren vil være fortsatt i posisjonen du forlater den.

Et mindre følsomt vater kan derimot være nyttig for jobber som å bygge espalier eller andre ting, der du kanskje må grave ut og få det rett. Da kan det være vanskelig å måle arbeidsstykket perfekt, da den minste justering får nivåets boble til å bevege seg.

Det finnes også vater som har flere vater i ulike vinkler. På den måten kan du måle både i horisontal og vertikal retning.

Væsken i Hultafors libeller består av en farget oljeblanding med lav viskositet. Dette gjør at boblen kan bevege seg fritt og at den er lett å lese.

Fokuslibelle

Den vanligste libellen viser boblen mellom to linjer. Hultafors har også en variant som heter fokuslibelle. Forskjellen er i stedet for streker, er det et fargefelt som gjør det lettere å lese av når vateret viser rett vinkel. Hultafors er de eneste på det norske markedet som har denne varianten av libelle.

Hultafors har tre forskjellige følsomhetsnivåer på sine vatere

  • Den laveste libellen er 200, det er ikke veldig følsomt og finnes ofte på billigere vater.
  • Neste libelle er på 1000 og er et mer følsomt vater, som viser forskjellene mer nøyaktig.
  • Hultafors mest følsomme vater har en libelle på 2000, som også er et av markedets mest følsomme.

Holdbarhet

Både libellen og profilen spiller en rolle for holdbarheten. Det er to forskjellige libeller som kan brukes i et vater: rørlibelle eller blokklibelle. Hultafors bruker uknuselige blokklibeller fordi de er både mer nøyaktige og mer holdbare.

Vaterets materiale

Profilen, det vil si det som utgjør resten av vateret, kan bestå av forskjellige materialer. Det vanligste er aluminium, men det finnes også i plast. Jo mer robust profil, jo mer holdbart vater.

De robuste vaterne kan være litt tyngre, men tåler mer, mens de med tynnere og enklere profilene blir lettere skadet, men kan være fleksible og lette å jobbe med.

– Spesielt plastversjonen er populær blant murere, da mørtel og lignende ikke har samme tendens til å feste seg til plast som til aluminium. Dette er fordi plasten har en litt fetere overflate, sier Per Eriksson.

Hultafors vater MST er deres mest følsomme og nøyaktige!

Digitalt vater

Når du tenker på et vater, er det nok først og fremst et analogt med en libelle som først dukker opp i hodet, men det finnes også digitale. De digitale har et display hvor du for eksempel kan stille inn helningen. På Hultafors digitale vater kan du også sette ulike målestandarder, noe som kan være bra da ikke alle bransjer jobber med de samme måleenhetene.

Det finnes også kombinerte vater med både vater og digitalt display.

Magnetisk vater

Skal du jobbe med stålkonstruksjoner eller andre magnetiske overflater kan det være greit å ha et magnetisk vater. Den er praktisk fordi den magnetiske overflaten fester seg, og du kan jobbe uten å alltid holde i vateret.