I vinterhalvårets kalde dager er det lett å glemme hvor klamt det kan bli innendørs om sommeren. Solen steker, apparater utstråler varme og det er vanskelig å lufte ut ordentlig.

En behagelig innendørstemperatur er viktig både for søvnen og generelt velvære, og det trenger ikke være så vanskelig å oppnå. Med en bærbar luftkjøler kan du regulere luftstrømmen enkelt og skape en behagelig og kjølig innendørstemperatur. Den mobile funksjonen gjør det enkelt å flytte apparatet fra rom til rom, eller ta det med på hytta. Hvis du skal plassere din portable AC i et soverom, kan det være lurt å lete etter et produkt med lavt desibeltall, dB. Da blir natten både kjølig og stille.

I motsetning til en vifte som blåser luften i rommet rundt, eller en luftkjøler som senker temperaturen ved hjelp av en vanntank, fungerer en bærbar luftkjøler som et kjøleaggregat hvor et kjølemedium transporteres rundt i et kjølesystem. Ved å endre trykket i mediet vil det absorbere varme i den ene delen av systemet, og avgi varme i den andre. Man får et høyere trykk ved hjelp av en kompressor, mens lavere trykk oppnås når mediet passerer en ekspansjonsventil. Dette fenomenet utnyttes i en bærbar AC, og er i prinsippet den samme teknologien som i et kjøleskap. Varmen som produktet produserer ledes deretter ut gjennom en luftslange. Når du skal velge riktig produkt for akkurat dine forutsetninger, kan det være en god idé å se på produktenes kjølekapasitet. Hvis du vil sammenligne kjølekapasiteten hos ulike modeller, skal du derfor se etter målene kilowatt (kW) og British thermal unit (BTU) i produktets tekniske data.

Hvordan installerer man en bærbar aircondition?

Du slipper avanserte installasjonsprosesser med en bærbar luftkjøler. Som regel går det fint å stikke kontakten inn i et vanlig vegguttak. Deretter kobler du enkelt apparatets luftslange til for eksempel en balkongdør eller ut gjennom et av vinduene. Du kan også velge å føre slangen ut via et boret hull eller en ventil. For mange modeller følger det med et vindussett, slik at du enkelt kan tette til områder der ledningen ledes ut og dermed forhindre at varm luft strømmer inn igjen. Ulike rom og boliger har ulike forutsetninger, men felles for de fleste portable produktene er at de har fleksible løsninger som er enkle å benytte seg av.

Hvor mye avkjøler en bærbar aircondition?

Hvor mye en bærbar luftkjøler avkjøler, er blant annet avhengig av kjølekapasiteten. Som referanse kan en bærbar AC med en oppgitt kjøleeffekt på 2,6 kW egne seg for rom mellom 11–20 m², mens et produkt med kjølekapasitet på 3,5 kW kan klare overflater på opptil 35m². Høyere kjølekapasitet gjør at du kan kjøle ned større rom, og naturligvis motsatt. For selv om de fleste portable luftkjølere er lette å flytte rundt mellom de ulike rommene i hjemmet, kan det være lurt å tenke på at produktet fungerer best i et rom med passende overflate. Kontor og soverom stiller ikke like store krav som store, åpne stueoverflater. De siste krever ofte litt kraftigere modeller.

En bærbar AC koster fra noen tusenlapper og oppover. Men akkurat som med det meste finnes det stor variasjon når det gjelder pris og ytelse. De billigste variantene har ofte lavere kjølekapasitet og er derfor ment for mindre rom, mens de dyrere er kraftigere. Lydnivå, miljøklasse, design og tilleggsfunksjoner som luftrensing eller luftfukting pleier også å gjenspeiles i prisen. Noen modeller kommer med en innebygd Wi-Fi-funksjon som gjør at du enkelt kan styre temperaturen ved hjelp av mobilen. Det er ofte lett å sammenligne modellenes ulike spesifikasjoner. På den måten får du enkelt en oversikt over hva du betaler for om det er noe du kan tenke deg å gi avkall på.

Hvor mye koster en bærbar AC i drift?

Det er nesten umulig å gi et fullstendig bilde av hva en bærbar luftkjøler koster for akkurat deg. For å finne ut hva en bærbar AC koster i drift, må du ta hensyn til flere parametere:

  • Hvor stort arealet som skal avkjøles er
  • Hvilken kjøleeffekt din portable AC har
  • Hvilken komforttemperatur du vil ha
  • Isolasjonen i boligen din
  • Hvor mye boligen din er eksponert for solen
  • Hvor mye du velger å bruke din AC
  • Hvor mye du betaler for strømmen

Det er selvfølgelig vanskelig å gi et prisestimat, ettersom ulike boliger har ulike forutsetninger. Mennesker har forskjellige preferanser for hva man synes er en behagelig romtemperatur, og velger derfor å benytte seg av sin portable luftkjøler på ulike måter. Det man derimot kan si er at du lett kan påvirke kostnaden. Plasser luftkjøleren din smart og trekk for gardinene når solen er på sitt sterkeste. Hvis du velger en bærbar AC med timerfunksjon, er det enkelt å styre bruken. Dermed slipper du å kjøle ned boligen din når du ikke trenger det.

Du finner et stort utvalg av produkter innenfor innendørsklima på Staypro.no