Klør det i de grønne fingrene dine? Når hagesesongen er i gang, kommer denne guiden til å hjelpe deg med å holde oversikt over når det er på tide å finne frem hagehanskene og begynne å plante, uansett om det gjelder stauder og roser eller poteter og syriner. 

En fargesprakende hage, frodig balkong eller dekorative plantekasser – uansett hvordan du velger å bruke dine grønne fingre, gjelder det å vite når og hvordan du skal plante de forskjellige plantene. Dette for at planten skal etablere seg så godt som mulig og for å øke sjansene dine til en god avling! Sørg også for å være utstyrt med gode hageredskaper for å gjøre jobben både morsommere og enklere.

Når skal man plante roser?

Hvem drømmer ikke om en praktfull hage med velduftende vakre roser i en blanding av sterke og pastellaktige nyanser? Roser er en nydelig plante som passer like fint i blomsterbedet som i krukkene på balkongen, og de finnes både som rettvokste, storblomstrende, klatrende, klaseroser eller buskvarianter. De rosene som dyrkes i krukker kan man plante gjennom hele sesongen, så lenge jorden ikke er frossen. Det er likevel anbefalt å gjøre dette om våren eller høsten når det hverken er for kaldt eller varmt ute, for å gi dem nok tid til å slå røtter.  

En barrotrose er derimot litt mer sensitiv, og røttene vokser bare når temperaturen i jorden ligger over fire grader. Hvis du bor i nordlige strøk, kan det derfor være lurt å plante rosene om våren for at de skal rekke å slå røtter, mens om du bor litt lenger sør går det ofte like greit å plante dem om høsten også.

Når skal man plante epletrær?

Om høsten kan man nyte frukten fra epletrærne og bake smaksrike paier eller lage hjemmelaget eplemost. Men høsten er også et utmerket tidspunkt for å plante nye frukttrær. Du kan egentlig plante epletrær allerede fra tidlig vår og frem til den første frosten, men grunnen til at mange velger å gjøre det akkurat om høsten er at du ofte slipper å vanne like mye takket være alt høstregnet.  

Sørg for å grave et ordentlig plantehull som minst er to til tre ganger bredere enn selve roten for å skape en god grobunn for treet. Fyll på med jord og hold deretter den nye jordoverflaten fri for ugress, og beskytt treet mot angrep fra skadedyr. Den første sesongen kan du også knipe av blomstene etter at de har blomstret ut for å la all kraft gå til å utvikle rotsystemet i stedet for til  epler.

Når skal man plante syriner?

Det finnes vel knapt noen planter man forbinder sterkere med sommeren enn syriner? De sprer en utrolig god duft og blomstrer vakkert i hvitt og lilla i ulike nyanser. Du kan plante syriner så lenge det ikke er veldig varmt eller tele i marken, men de fleste velger å plante buskene sine mellom april og juni eller om høsten. Sørg for at jorden er løs og lettarbeidet og forbedre den ved å blande med kompostjord for å gi syrinene godt med næring og en god start!

Når skal man plante stauder?

Stauder er mangeårige planter som kommer tilbake år etter år og inkluderer alt fra gress til blomster. Disse kan plantes i hagen gjennom hele sesongen, men helst ikke altfor sent på høsten ettersom de trenger tid til å etablere seg før den ordentlige kulden kommer. Et tips er å velge både stauder som blomstrer om våren og stauder som blomstrer om høsten for en lengre hagesesong. Husk at stauder som blomstrer om høsten skal plantes om våren, og de som blomstrer om våren plantes om høsten.

Når skal man plante poteter?

Det er både morsomt og enkelt å plante poteter! Det eneste du trenger for å lykkes er en settepotet og en hageflekk eller en pallekarm i solrike omgivelser. Den beste tiden for å sette poteter er fra midten av april i de sørlige delene av landet, mens du må vente noen måneder til hvis du bor litt lenger nord. Du kan velge å sette potetene tidligere, men da må du være forberedt på å måtte beskytte potetene mot frost ved hjelp av en fiberduk. De nye potetene har vokst ferdige omtrent samtidig som blomstringen, og da er de klare for å nytes!

Når skal man plante tomater?

Det er utrolig populært å dyrke sine egne tomater. Delvis fordi de er utrolig gode å spise, men også fordi du kan plante dem både på balkongen og i hagen. Du kan velge å forhåndsdyrke tomatfrø i små potter allerede i februar– mars, men da må du huske på at du må plante dem om minst en eller to ganger. 

De er klare for å plantes ut i hagen eller på balkongen når temperaturen er over ti grader døgnet rundt, og etter blomstringen kommer de små godbitene til å begynne å titte frem. De er like gode å spise som de er, eller du kan bruke dem som ingrediens i chutney eller salsa!