Hva hadde julen vært uten tente lys, lysestaker og stemningsfull utendørsbelysning? Her deler vi tips og inspirasjon til deg som ønsker å lyse opp hjemmet, balkongen eller hagen din med julelys.

Skikken med å sette opp dekorative lys ved juletider går helt tilbake til 1700-tallet i Sentral-Europa, der overklassen begynte å sette lys i juletreet. I løpet av 1900-tallet ble lysene erstattet av elektrisk lys og juletrelysene viste seg å være bare begynnelsen på det som skulle bli noe av en folkesport. Med moderne LED-belysning er det enklere enn noensinne å lyse opp rekkverket på balkongen, den gamle eika i oppkjørselen eller hele huset for den saks skyld. I denne artikkelen gir vi deg tips og inspirasjon til å lykkes med julebelysning.

Staypro sitt utvalg av dekorasjonsbelysning finner du her.

Finn julelysene som passer deg

Under den mørke vinteren, er kunstig lys viktigere enn noen gang. Dekorere hjemmet med elektriske lysestaker, julesløyfer og dekorasjoner er en fin måte å skape en varm og koselig atmosfære. Lysestakenjulestjernen og juletreslyngen er favoritter i mange hjem, men for de som tenker at “mer er mer”, er det rom for ekstravaganse. Med blinkende lysslynger, lykter og dekorasjonslys kan du gjøre hjemmet ditt til en fargerik hyllest med alt som hører jul til. Hvor mye er for mye? Ingen andre enn du kan bestemme det!

Julestjerne i stål från Konstsmide

Lys opp balkongen eller uteplassen

Ved å dekorere balkongen eller terrassen din til jul, gjør du den ikke bare fin for deg selv, men for fine naboer. Med en lampeslynge eller lyslange viklet rundt balkongrekkverket, har du lagt et godt grunnlag, men mer kan gjøres. Hvorfor ikke dekorere med lysende snøkrystaller, eller kanskje også sette opp et opplyst dekorativt tre?

Fiks din julebelysning med et dekorativt tre fra Konstsmide

I hagen er det rom for å være kreativ

Hvis du er en stolt eier av en hage, er mulighetene uendelige når det gjelder dekorering. Det er også lett å miste grepet, pynte litt her og litt der uten noen plan eller følelse av sammenheng. Bestem på forhånd om du vil lage et fargerikt lysshow i amerikansk stil eller et mer tradisjonelt utseende, og ta dine valg deretter.

Når du jobber med julebelysning utendørs er det viktig at du velger produkter som faktisk er ment for utendørsbruk. Du bør også bruke en eller annen form for timer slik at du ikke kaster bort strøm under dygnets lyse timer.

3 morsomme idéer for hus og hage

Dekorer hagen med stemningsfulle lysnett

Hvis du ønsker å oppnå mye i hagen med relativt små midler, er lysnettet et sikkert kort. Her får du opp i mot 100 LED-lamper som lyser, og som du lett kan henge langs fasaden eller legge over busker, trær og hagepynt.

Lysnett fra Konstsmide

Lys opp med vakre skulpturer

Er det noe som lyser opp snøen så vakkert som et lysende reinsdyr ved siden av den opplyste bjørka/grana? Dekorativ belysning blir mer vanlig og sortimentet øker for hvert år.

Lysende reinsdyr fra Konstsmide

Skap herlig atmosfære med istapper

Istappslyngen er et spennende innslag til hagen din. Heng den langs takrennen eller fra taket på terrassen og få en herlig julefølelse.

Vakker julebelysning med istappeslynge fra Konstsmide

5 bra hjelpemidler for å montere julelysene

Sladd eller eller batteridriven julbelysning?

Historiskt sett har den allra mesta julbelysningen kopplats till eluttag men idag erbjuder allt fler tillverkare batteridrivna alternativ. Genom att välja batteridriven julbelysning får du större flexibilitet i och med att du inte är bunden till vägguttag och att du inte behöver trassla med långa skarvsladdar.

När är det dags att ta ner sin julbelysning?

Om du är en julälskare som älskar att smycka ut ditt hem och din trädgård vill du naturligtvis kunna njuta av din investering så länge det bara går, men vad säger egentligen lagen om att att montera ljusslingorna redan i november och låta dem sitta till februari? Det är såklart fritt fram, oavsett vad dina grannar säger. Många brukar dock använda första advent och trettondag jul som riktmärken.

Kabelbindere – julens helt

Enten du skal sette opp en lyssløyfe, feste et dekorativt snøfnugg til fasaden eller henge opp en lysslynge, kommer du til å trenge bånd. Hvis du ikke har noe å feste båndet til, kan du løse problemet med en festesokkel som kan festes med selvklebende tape eller skrue.

En stige – tar julepynten din til nye høyder

Hvis du skal pynte hagen, kommer du ikke langt uten en stige, men selv innendørs kan det hende at du trenger noe å klatre på. Å stå på en teleskopstige, trappestige eller arbeidsbukk er tryggere enn å klatre på det som finnes tilgjengelig.

Arbeidshansker – hold fingrene varme når du arbeider utendørs

Med ett par bra arbetshandskar blir jobbet lättare. Framförallt blir det trevligare. Handskarna ska vara varma och fukttåliga men tillräckligt flexibla för att du ska kunna arbeta med detaljer.

Med et par gode arbeidshansker blir jobben lettere. Fremfor alt mer behagelig. Hanskene skal være varme og tåle fukt, men fleksible nok til at du kan jobbe med detaljer.

Skjøteledning for utendørsbruk – velg en med IP44 eller høyere

I mange tilfeller trenger du en skjøteledning og da bør du sørge for å velge en som er beregnet for utendørsbruk. Velg en kabel som har kapslingsklasse IP44 eller høyere.

Bærbar jordfeilbryter – som ekstra sikkerhet

Når du arbeider med strøm utendørs, er det aldri galt å bruke en bærbar jordfeilbryter. Jordfeilbrytere kutter strømmen hvis et produkt blir strømførende og fungerer derfor som ekstra sikkerhet.

Mange av produktene som er med i artikkelen er fra Konstsmide og selges på Staypro. Her finner du et stort utvalg av julelys og alt du trenger for å montere det.