Lurer du på hvor lenge et verktøybatteri vil vare? I denne artikkelen gjør vi rede for de vanligste spørsmålene knyttet til batteritid. 

Har du noen gang lurt på hvorfor vi ikke skriver hvor lang batteritid forskjellige verktøy har? For en lekmann kan det høres rart ut, men sannheten er at ikke engang verktøyprodusentene kan forutsi hvor lenge du vil være i stand til å bruke skrutrekkeren før det er på tide å lade. 

Verktøyets batteritid avhenger av en rekke ulike faktorer. Noen faktorer som spiller inn er hva slags batteri det er, hvor nytt batteriet er, hvilket maskin du bruker batteriet til og hvordan du belaster maskinen. Setter du et batteri i en sirkelsag og kjører i furu, som er en relativt myk tresort, holder batteriet garantert lenger enn om du kjører samme sirkelsag i eik, som er et hardere treslag. Jo mer maskinen belastes, jo mer batteri trekker den. 

En annen faktor som påvirker batteritiden er temperaturen på batteriet. Har du latt batteriet ligge i bilen over natten og det er minusgrader, vil du mest sannsynlig få litt kortere batteritid.  

Amperetimer – batteriets bensintank 

Du har sikkert sett at det står Ah på alle verktøybatterier. Ah er en forkortelse for amperetimer (Ah), og brukes til å beskrive kapasiteten til et batteri. Når man snakker om mindre batterier, brukes i stedet milliamperetimer (mAh) – tusendeler av amperetimer. 

At et batteri har 2 Ah, betyr at en strømstyrke på 2 A kan trekkes konstant i 1 time – alternativt kan 1 A trekkes i 2 timer. Du kan sammenligne antall amperetimer med drivstofftanken til en bil: Jo mer du gasser, jo raskere vil tanken gå tom. I teorien varer et 4 Ah-batteri dobbelt så lenge som et 2 Ah-batteri ved samme belastning, selv om det ikke er hele sannheten. Andre faktorer som spiller inn er hvordan batteriet er utformet, og om batteribankene er seriekoblet eller parallellkoblet. 

Skal du kjøpe ett stort batteri eller to små? 

Mange tiltrekkes av ideen om å kjøpe ett batteri med så mange amperetimer som mulig for å unngå å lade det så ofte, men i mange tilfeller er det smartere å kjøpe to mindre batterier. Batterier med mange amperetimer koster mer, men fremfor alt er de store og tunge. Ta for eksempel et ProCore-batteri fra Bosch: 4 Ah-batteriet veier 515 gram. Velger du samme batteri med 12 Ah, har du plutselig 1350 gram å bære – en ekstra kilo som sannsynligvis vil føles enda tyngre etter en arbeidsdag. Har du flere batterier, kan du også unngå avbrudd ved å alltid ha ett på lading. 

Hvor lang tid tar det å lade et verktøybatteri? 

Hvor lang tid det tar å lade et verktøybatteri avhenger også av flere faktorer. Fremfor alt hvor rask laderen er, og hvor høy kapasitet batteriet har. Et 4 Ah-batteri tar vanligvis dobbelt så lang tid å lade som et tilsvarende 2 Ah-batteri, og så videre. 

Mange av de store verktøyprodusentene tilbyr to eller flere forskjellige hastigheter på sine ladere. Hvis standardladeren som følger med verktøyet ditt kan lade et 18-volts 4 Ah-batteri på 80 minutter, kan en hurtiglader ofte lade det samme batteriet på 50 minutter.  

Ulike batteriladere lader batteriene med forskjellige hastigheter. Hurtiglader Milwaukee M12-18 FC lader et 18-volts 4 Ah-batteri på 47 minutter.

Hvor mange ladinger tåler et verktøybatteri? 

Et annet vanlig spørsmål er hvor lenge et verktøybatteri varer – men selv dette spørsmålet har det kjedelige svaret "det kommer an på". Hvor mange ganger et batteri kan lades før det mister strøm og må skiftes ut, måles i antall ladesykluser. Men dessverre er det få produsenter som går ut med hvor mange ladesykluser batteriene deres er beregnet til å vare. Når du først finner tallet, viser det seg at mange batterier tåler tusenvis av ladinger, noe som i praksis betyr mange års bruk. Mange store produsenter tilbyr opptil tre års garanti på batteriene sine.