Håndverktøy utgjør grunnlaget i verktøykassen din, og et av de viktigste verktøyene er en god hammer. I denne artikkelen får du hjelp av verktøyeksperten Tobias Waern fra Dewalt til å velge riktig hammer og bli kjent med hammerens deler.

Moderne batterier har gjort det mulig å bruke elektriske verktøy hvor som helst – men glem ikke de klassiske håndverktøyene. Ifølge Tobias Waern, verktøyekspert fra Dewalt, er håndverktøyene fortsatt grunnlaget i en god verktøykasse.

Med gode håndverktøy kommer du langt – så kan du alltid komplettere med elektriske verktøy for å lette og gjøre prosjektene mer smidige. Det er fortsatt mange fagfolk som foretrekker å for eksempel bruke en hammer over en spikerpistol, sier Tobias.

Å kjøpe en hammer kan virke enkelt, men selv om det er et relativt enkelt verktøy, er det verdt å bruke tid på å velge riktig.

- En hammer varer ofte i mange år. Derfor kan det være verdt å investere i en hammer som passer deg og prosjektene dine, i stedet for å kjøpe den første og billigste du ser. Håndverktøy har en tendens til å bli personlige, man kan ha samme hammer i over 30 år og bære den i verktøybeltet daglig.

Hammerens deler

  • Hode – Sitter på skaftet og består av flere deler
  • Skaft – hammerens håndtak
  • Slagflate – hammerens slagflate, kan være rund eller kvadratisk, konveks eller flat
  • Klo – brukes til å trekke ut spiker
  • Nebb – et kilformet avslutning som kan finnes i stedet for klo
  • Kule – kulehammerens kuleformede slagflate – brukes blant annet til å forme blikk
Med den magnetiske spikerstarteren kan du starte å slå inn en spiker uten å bruke begge hender (og risikere å slå deg på tommelen). Funksjonen finnes på flere av Dewalts hammere.

5 ting du bør tenke på når du velger hammer

1. Hammerens vekt

En av de viktigste faktorene når du velger hammer er hammerens vekt. En lett hammer er mer håndterbar å bære med seg og lettere å jobbe med, men gir mindre kraft i slaget. Vanlige snekkerhammere veier oftest mellom 300 og 700 gram.

2. Balanse

Hvis hammeren er dårlig balansert spiller det ingen rolle hva den veier. En ubalansert hammer vil føles tung og vanskelig å jobbe med – når du spikrer med en velbalansert vil den praktisk talt svinge seg selv.

3. Stålkvalitet

Når du kjøper en hammer får du det du betaler for. En finere hammer er ofte laget av bedre stål, som varer lengre uten å deformeres.

4. Ergonomi og støtdemping

Jo mer du skal jobbe med hammeren desto viktigere er det at hammeren er designet for å redusere vibrasjoner. Man snakker ofte om støtdemping eller vibrasjonsabsorberende grep.

5. Smarte funksjoner

Mange hammere skiller seg ut fra mengden fordi de har spesielle funksjoner eller finesser. Undersøk hvilke ulike varianter som finnes og tenk over hva som kan være nyttig for deg. En smart funksjon som finnes på flere av Dewalts hammere er den magnetiske spikerstarteren som holder spikeren på plass slik at du kan begynne å spikre uten to hender.