Hva er fordelene med å bruke batteridrevne verktøy? Hvordan velge en batteriplattform? Hvordan tar du best vare på batteriet ditt? Vi tok en prat med Gustav Olsson, nordisk produktsjef i Milwaukee. 

Batteridrevne verktøy har virkelig gjort det stort de siste årene. Hva er fordelene med å velge batteridrevet? 

– I bunn og grunn handler det om bekvemmelighet, og at det er praktisk å slippe å ha med seg skjøteledning når du løper rundt på en arbeidsplass. Men etter hvert som det har blitt mer vanlig, har man oppdaget andre fordeler også. Noen ganger er det for eksempel ikke strøm tilgjengelig. Og er det strøm, er det ikke sikkert det er så mye strøm som du trenger. Jobber du hos privatpersoner, er det som regel kun snakk om en 10 ampere-sikring, og da fungerer ikke de kraftigste maskinene. Da kan batteri være løsningen. 

– Så har du arbeidsmiljøaspektet. Skjøteledninger medfører alltid en snublefare. Derfor krever store byggefirmaer at skjøteledninger festes på ulike måter. Man har også sett en ekstra fordel i verksteder – og det er at maskinene ikke blir kalde ved langvarig bruk på samme måte som trykkluftdrevne verktøy.

Les også: Hvilke batterier passer i mitt verktøy?

Hvilke muligheter betyr dette for deg som produsent? 

– For oss betyr det helt andre muligheter til å kontrollere hva verktøyene gjør. Når vi har alt i én enhet, kan vi bruke teknologi og elektronikk til å styre maskinene og få dem til å gjøre akkurat det vi vil at de skal gjøre.  

Med et større utvalg er det også vanskeligere å velge hvilken batteriplattform man skal investere i. Hva er det viktigste å huske på når du velger batteridrevet verktøy og batterier? 

– Når du kjøper batteridrevne verktøy, vil du være mer låst til en produsent enn når du kjøpte nettdrevne verktøy. Derfor må du se på hvilke behov du har utover de vanligste maskinene som alle produsenter tilbyr. Trenger du noe som ikke finnes med batteridrift i dag, kan det være verdt å investere i en produsent som slipper mange nye produkter, og som har mye på gang. Ytelse er en annen sak. Lever produsentens batteriplattform opp til ytelsen du trenger?  

– Ulike produsenter har også ulike batteristrategier. Vil du kunne fylle på maskinparken uten å måtte kjøpe nye batterier? Kan du bruke de samme batteriene til alle maskinene dine, eller må du fortsatt bruke doble batterisystemer? Kan du lade et 12-volts batteri og 18-volts batterier i samme lader? 

Må du lade 12V batterier og 18V batterier i samme lader? Dette er et av spørsmålene du må stille deg selv før du velger batteriplattform.

– Bor du langt nord der vintrene er harde, bør du også se på hvor lave temperaturer batteriene klarer. Våre batterier tåler mellom 20–28 minusgrader i kjernetemperaturen, avhengig av modell. I praksis betyr dette at hvis du er villig til å gå ut og jobbe, så er batteriene det også.

Når er det best å velge maskiner med ledning? 

– I 95 prosent av tilfellene er batteri det beste alternativet. Unntaket er maskiner som kjører tungt og lenge. Det finnes mange eksempler på batterimaskiner som tåler store belastninger, men skal de gjøre det over lengre tid, trekker de så mye batteri at det blir lite fleksibelt. Skal du ha en diamantsliper til betonggulv, kan det lønne seg å investere i en nettdrevet maskin. Det samme gjelder når du skal ha en støvsuger som suger betongstøv. Batteridrevne vinkelslipere fungerer bra, men jobber du med industriell produksjon, er det alltid greit å ha en nettdrevet vinkelsliper også. Dette gjelder også når du skal bruke en sirkelsag som sagbruk.   

Vi får mange spørsmål om hvordan du tar vare på batteriene dine, og hvordan du kan maksimere batterilevetiden. Har du noen tips? 

– Litium-ion-batterier er gode fordi de er relativt vedlikeholdsfrie. Det eneste du trenger å ta hensyn til er at du bør følge produsentens anbefalinger angående ladestatus dersom du skal lagre dem over lengre tid uten å bruke dem. Generelt sett bør du aldri legge bort et utladet batteri. Hvis de er skitne, er det alltid en god idé å tørke dem av og blåse dem av. Har du mange batterier, kan det være lurt å rotere dem. 

Hva er det siste innen Milwaukee-batterier? 

– Hvis man ser på våre standardplattformer M12 og M18, har vi fremfor alt satset på å fylle hull i programmet og komme med innovasjoner knyttet til maskinene. De store innovasjonene ligger på den store plattformen vår MX, hvor vi går et skritt videre og ser på hvordan vi kan erstatte bensindrevne produkter og nettdrevne maskiner som går på trefase. Effekten som systemet kan produsere over lengre tid er helt revolusjonerende. I dag har vi fem maskiner, og innen utgangen av neste år vil vi ha ti.  Vi skal også lansere en stor powerbank som gir 230 volt strøm. Når det gjelder å finne argumenter for å erstatte bensindrevne produkter med batteriprodukter, går vi aldri tom. Det er alt fra miljø og klima til vedlikehold, økonomi, arbeidsmiljø.