Å bygge tredekke på gressplen trenger ikke å være vanskelig så lenge du er nøye og gjør et skikkelig forarbeid. I denne guiden forteller vi hvordan du skal gjøre for å bygge terrasse og tredekke på fliser i stedet for pilarer.

Å bygge terrasse og tredekk på bakken uten pilarer har sine utfordringer. Dels kan det være vanskelig å få det helt rett, dels må du tenke på at tredekket eller terrassen kommer til å bli mer utsatt for fukt, bevegelse, frost og ugress. Disse faktorene trenger dog ikke å bli et problem om du gjør et skikkelig forarbeid, forbereder bakken og velger skruer og treverk som tåler naturens påkjenninger. Sørg for å velge trykkimpregnert tre, som du deretter oljer inn årlig. Terrasseskruen bør være rustfri og med A4-kvalitet.

Slik bygger du terrasse på bakken

1. Mål opp tredekket

Det første steget er å måle opp hvor tredekket skal plasseres. Slå ned korte pinner i bakken og trekk snorer mellom dem. Nå kan du få hjelp av en krysslaser.

2. Grav bort matjord

Hvis du bygger tredekket direkte på gressplenen, vil gresset raskt vokse gjennom. Grav bort laget med matjord slik at du kommer ned 20-30 centimeter. Du kan jevne ut jorden for hånd eller med hjelp av en bakkevibrator.

3. Fyll på med grus

Nå er det tid for å fylle på med grus. Hvis du vil unngå at jord og grus blandes, kan du legge en ugressduk i bunnen. Bruk en bakkevibrator for å pakke og jevne ut underlaget ordentlig.

4. Fyll på med sand

På grusen skal du plassere enda en fiberduk og deretter er det tid for et lag sand. Vann sanden slik at den setter seg og jevn den ut med en bakkevibrator så den blir jevn med den omkringliggende gressplenen. Sjekk at overflaten er helt plan.

Henrik tipsar - Proffsmagasinet

Kapp planken selv for penere skjøter

Når du skal skjøte sammen ditt terrassebord, er det viktig at endene er så rette som mulig. Når plankene kommer fra sagbruket, pleier endetre å være grovt og litt ujevnt. Ta for vane å kappe av noen millimeter for en helt rett planke - og en tettere skjøt.

Henrik, testleder

Staypros testleder Henrik tar hver anledning han kan få til faktisk å teste verktøyene vi selger - ikke sjelden foran kameraene i Staypros testlab. Når han ikke spiller inn filmer og skriver guider til kunnskapsportalen, planlegger han sommerens prosjekter på hytta.

5. Plasser ut betongfliser

Det er mulig å bygge rammen direkte på sanden, men vi foretrekker å legge ut betongfliser med omtrent to meters mellomrom. Sjekk at flisene er helt rette med hjelp av et vater.

6. Bygg en ramme

Nå er det på tide å begynne å snekre. Kapp bjelkene og skru dem sammen til en ramme. Vær nøye med å kryssmåle diagonalene slik at hjørnene blir vinkelrette før du fester bjelkene med 60 centimeters mellomrom. Bruk forsterkede vinkelbeslag. Legg en grunnisoleringspapp (en type fuktbarriere) mellom treverket og betongflisene.

7. Skru fast terrassebordene

Nå er det bare å skru fast terrassebordene på rammen. Vær nøye med å skru dem fast med noen millimeters mellomrom slik at materialet kan ekspandere og bevege seg uten at tredekket blir ødelagt.

8. Ferdig!

For å forlenge tredekkets levetid, sørg for å regelmessig rengjøre og olje det inn.