Borhammeren brukes hovedsakelig til å lage hull i eller demolere betong, stein, tegl og andre harde keramiske materialer. I denne produktgruppen kan man selvsagt velge mellom en lang rekke ulike maskiner med en rekke ulike egenskaper.

Noe som ofte kjennetegner borhammeren, er selve borfestet. Disse festene kalles SDS-Max eller SDS-Plus. Det er viktig å velge en maskin etter borene man vil ha, da en maskin med SDS Max-feste ikke er kompatibel med bor med SDS Plus-feste (med mindre man bruker adapter).

Når trenger man så en borhammer i stedet for en slagbormaskin? Jo, når man trenger å lage større hull enn Ø8 mm i keramiske materialer. En borhammer kan imidlertid ikke brukes til skrutrekking. Man kan altså ikke skru med denne maskinen. En borhammer er kun ment som en borende maskin. Hva er det som avgjør valget av maskin? Vi har satt opp noen punkter nedenfor som du bør ta en titt på før du velger borhammer.

Velg en maskin med riktige funksjoner

Ulike borhammere kan ha ulike funksjoner. Dette kan være boring uten slagfunksjon, boring med slagfunksjon samt meiselfunksjon.

Boring uten slagfunksjon

Betyr at maskinen fungerer som en regelrett bormaskin, akkurat som om du skulle bore et hull i en trestender eller en metallbjelke.

Boring med slagfunksjon

Betyr at chucken roterer som på en bormaskin, men med den viktige forskjellen at maskinen i tillegg slår boret inn i materialet. Denne funksjonen kreves for å kunne ta hull i keramiske materialer, som f.eks. betong, stein og tegl.

Meiselfunksjon

Betyr at chucken ikke lenger roterer og at maskinen bare slår. Denne funksjonen brukes ved demolering av keramiske materialer og krever en meisel i stedet for et bor. Disse fås i ulike bredder og utførelser, alt etter formål.

Vær imidlertid nøye med å velge bor og/eller meisel etter formål og maskinmodell. Noen maskiner kombinerer alle disse tre funksjonene, som du kan velge via en knapp eller bryter på maskinen. På noen maskiner kan man også bytte ut chucken med en vanlig 13 mm chuck, slik at man kan sette vanlige runde bor i maskinen, noe som kan være gunstig om man vil bore i tre, plast eller metall.

Slagstyrke

Hvor sterkt en borhammer slår i materialet, bestemmes av slagkraften, som måles og angis i enheten Joule (J). Jo høyere slagkraften er, desto mer effektiv vil avvirkningen være i materialet. En maskin som slår, vibrerer, og hvor mye en maskin vibrerer, kan være en avgjørende faktor for en som bruker borhammer mye i arbeidet.

Vibrasjonsverdien angis i m/s, og jo lavere verdien er, desto mindre vibrerer maskinen, noe som reduserer påvirkningen på skuldre, albuer og håndledd.

Vekt

En borhammer er en kraftig maskin, der vekten kan være avgjørende for deg som ofte jobber med maskinen over skulderhøyde. For eksempel ved hulltaking i himlinger. Over tid vil dette påvirke skuldrene, nakken og ryggen. Vurder derfor behovet for maskin – hvor store hull trenger du? Velg maskin deretter, du trenger kanskje ikke den tyngste?

Ta gjerne kontakt med Staypro sin dyktige kundeservice hvis du lurer på noe, så hjelper vi deg å velge riktig maskin for behovene dine.