Boring i betong med borhammer eller slagbormaskin trenger ikke å være vanskelig. I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om boring med betongbor, valg av plugg og skrue i betongveggen din.

Er veggen der den nye TV-en skal installeres hard og fast? Ikke fortvil! Boring i betong krever riktignok annet verktøy og litt mer arbeid enn å skru inn tre eller gips, men når du først har fått opp TV-en, brettet eller hyllen, vil den sitte trygt og sikkert.

Hvordan vet jeg at veggen er laget av betong?

Mange kan finne ut om en vegg er av gips, men hva med murstein, lettbetong og sponplater?

Det første du bør gjøre er å banke på veggen. Hvis det høres hult ut, er det sannsynligvis en stendret vegg med gips eller sponplater på. Hvis den føles hard og massiv, er det sannsynligvis betong, murstein eller lettbetong.

Den sikreste måten å finne ut hva en vegg er laget av, er å bore noen millimeter inn i veggen og inspisere støv eller spon.

 • Hvis det er spon, er det sponplater.
 • Hvis støvet er hvitt, er det en gipsvegg.
 • Hvis støvet er rødlig, er det murstein.
 • Er det er fint hvitt eller grått støv, er veggen i betong.

Riktig bor for boring i betong

Når du har sikret deg at det er en betongvegg foran deg, trenger du riktig verktøy for oppgaven. For å bore i betong kan du enten bruke en slagbormaskin/slagdrilll eller en borhammer.

 • Slagbormaskinen bruker en slagfunksjon for å slå boret i framover. Slagbormaskinen fungerer godt når du skal bore i murstein eller lettere betong. Men skal du bore i hardere betong er borhammeren et bedre valg.
 • Hvis du kun har boret i betong med slagbor før, vil du bli overrasket over hvor raskt og effektivt en borhammer trenger inn i veggen. Borhammeren er designet for å lage hull i harde materialer, og har en slagmekanisme som slår med stor kraft rett mot baksiden av boret. Dette gjør at du ikke trenger å legge like mye kraft på verktøyet.
Skal du bore i steinmateriale eller hard betong, er borhammeren et bedre valg enn slagbormaskinen. Bildet viser Hikoki DH26PB2 borhammer.

Viktig å velge riktig betongbor

En drill er aldri bedre enn boret som går inn i den. En borhammer bruker vanligvis en borkrone med såkalt SDS-feste. Når du skal velge drill til slagbormaskinen din, er det lettere å ta feil og bruke et bor som er laget for tre eller metall.

Bor for stein og betong er forsterket med et hardere metall i spissen, for å hindre slitasje under høy belastning. Man pleier å si at boret er hardmetallsbelagt, eller vi snakker om HM-bor. Det finnes også universalbor som kan brukes til å bore i stort sett alle materialer.

Bore i betong med en skrutrekker?

Kan du bore i betong uten slag- eller slagbormaskin? Kan du bare bruke din vanlige skrutrekker? Hvis du med «vanlig skrutrekker» mener en skrutrekker uten slagfunksjon, er svaret nei. Det finnes imidlertid skrutrekkere og boreskrutrekkere som fungerer akkurat som en slagbormaskin. Noen ganger kalles den typen skrutrekker en «slagdrill» eller lignende. Slagskrutrekkeren skal imidlertid ikke forveksles med slagskrutrekkerverktøyet, som ikke er laget for boring i det hele tatt.

Kan man skru inn i betong uten å bore?

Det hadde selvfølgelig vært flott om det fantes en skrue som kunne skrus inn i betongveggen uten at du trenger å bore først, men det finnes dessverre ikke noe slikt. Det finnes imidlertid flere alternativer til boring – spesielt hvis du skal sette opp lettere ting som malerier, kroker og speil. For å feste den typen ting på veggen uten å bore, kan du for eksempel bruke selvklebende spiker.

Se opp for armeringsjern når du borer

Å støte på armeringsjern i betongveggen er aldri gøy. Ønsker du å minimere risikoen for å skade betongboret ditt og unngå å bytte til metallbor, kan du med fordel søke veggen med en stendersøker før du begynner å bore. Ved å lokalisere armeringsjern og andre hindringer kan du forhåpentligvis planlegge hullene for enkel og jevn boring.

Mange stenderfinnere på markedet kan finne armeringsjern i betongveggen. Søk i veggen før du begynner å bore for å unngå ubehagelige overraskelser.

Tips for å bore rett i betong

Noen ganger er det spesielt viktig å bore rett i betong. Det er lettere sagt enn gjort, men med noen få enkle triks kan du forbedre nøyaktigheten betraktelig

 • Bruk en borhammer i stedet for en slagbormaskin. Siden du ikke trenger å trykke så mye på borhammeren, kan du fokusere på å holde verktøyet rett.
 • Forbor et mindre hull før du borer med en større dimensjon.
 • Bruk en syl til å markere borehullet med en fordypning. Dersom hullet er rett fra begynnelsen, er det større sjanse for at du lykkes med å holde kursen.

Hvilken plugg skal man bruke i betong?

Når du har boret hull i betongveggen er det på tide å velge plugg og skrue. Å velge skrue og plugg er ikke spesielt vanskelig da mange av de vanligste variantene fungerer. Det er imidlertid viktig at hullet har samme dimensjon som pluggen og er like dypt som lengden på skruen.

 • Universalplugg – fungerer utmerket for enklere feste. Når skruen går gjennom pluggen, trekkes den sammen og kiles inn i veggen.
 • Ekspanderplugg – Ekspanderpluggen er også egnet for betong. Vanligvis brukes den til litt tyngre jobber.
 • Lettbetongplugg – Denne pluggen er spesialdesignet for tung belastning i lettbetong.