Å bruke en vanlig drill for å borre i betong, murstein eller annet hardt materiale er ingen god idé. Mange velger i stedet å bruke en slagbormaskin, mens andre velger borhammer. Hva er egentlig forskjellen mellom disse to verktøyene, og hvilket bør du velge?

Hva er en slagbormaskin?

En slagbormaskin (eller en skrutrekker med slagfunksjon) bruker en slagfunksjon for å slå borret fremover samtidig som det roterer. Dette gjør at du kan bore i murstein eller lettere betong. Slagbormaskinen er imidlertid ingen mester på å borre i betong. Du må legge ganske mye vekt på maskinen, og det kan ta tid å komme inn i materialet. Fordelen med en slagbormaskin er at den har en vanlig chuck, og at du også kan bruke den som skrutrekker, forutsatt at det er mulig å slå av slagmekanismen.

Hva er en borhammer?

Borhammeren (også kalt meiselhammer, SDS-bor eller slaghammer) er helt og holdent laget for å komme gjennom harde materialer. Borhammeren bruker spesielle SDS-bor med en spor som lar borret føres frem og tilbake. Bak borret sitter en hammerfunksjon som slår mot bak-akselen med svært høy kraft. Med borhammeren borrer du i harde og tykke materialer raskere og mer effektivt enn en slagbormaskin – og du trenger ikke å legge like mye trykk på verktøyet. Utstyrt med meisel fungerer den utmerket for å bryte opp, skrape og rive under nedrivning og renovering. Hvis du trenger å borre i tre eller skru, trenger du en chuckadapter.

Slagbormaskin eller borhammer – hvilken bør du velge?

Om du bør velge en slagbormaskin eller en borhammer avhenger først og fremst av hvor ofte du kommer til å borre i hardere materialer. Hvis du for det meste kommer til å borre i mykere materialer som tre, men noen ganger trenger å borre i lettere betong, vil du sannsynligvis klare deg med en slagbormaskin. Hvis du derimot trenger å borre litt mer regelmessig, og i tillegg i hardere betong, anbefaler vi en borhammer.