Det er nok ingen sag som er så multifunksjonell som stikksagen. En stikksag er alltid god å ha for hånden enten det gjelder enklere hjemmefiks eller profesjonelle bygg. Her gjennomgår Staypro når og hvordan du kan bruke stikksagen din.

Med en stikksag kan du gjøre det meste! Du kan sage i flere forskjellige materialer, den er enkel å bruke og fungerer perfekt til både rette kutt og figursaging. Bruksområdene er uendelige og det er bare fantasien som setter grenser.

Kanskje har du allerede en stikksag du vil gjøre med nye prosjekter med. Vurderer du å kjøpe en, kan du lese Staypros guide Velg riktig stikksag!

Med en stikksag kan du skjære i forskjellige materialer. Bare pass på at du har riktig sagblad!

Saging i forskjellige materialer

Stikksager gjør jobben i flere kategorier og kan brukes til flere forskjellige materialer, både harde og myke. Eksempler på materialer er ulike typer tre, metaller og plast. Så enten du skal kutte planker til nye traller eller justere takrennene, er en stikksag et nyttig verktøy. Før du begynner å sage, er det viktig å forsikre deg om at sagen og sagbladet er laget for å takle materialet du skal jobbe med.

Med en stikksag kan du også sage materialer av forskjellig tykkelse. Også her må du se over sagen og kapasiteten til bladet. Kapasiteten til stikksagen varierer også avhengig av materialet. Se derfor gjennom sagens spesifikke kappdybde for tre, stål og aluminium.

I vårt sortiment finner du stikksagblader som passer til alle anledninger. Husk også å sjekke at du kjøper stikksagblader med riktig feste. T-festet er det vanligste. Med det festet er det enkelt å skifte sagblad da det ikke kreves verktøy.

Sag rett og raskt

Skal du raskt og enkelt kutte planker og bjelker fungerer en stikksag utmerket. For å fremskynde arbeidet ytterligere bør du sjekke slagfrekvensen, dvs. hvor raskt sagen beveger seg opp og ned. En høyere frekvens gir høyere hastighet og en lavere frekvens gir lavere hastighet.

Frekvensen kan variere mellom ulike modeller. Ofte er det også en funksjon som lar deg stille inn hastigheten selv.

Ønsker du å sage raskt og rett, er en pendelfunksjon effektiv. Pendelen får bladet til å bevege seg opp og ned, men også fremover og bakover. Den fjerner da mer materiale per slag. Pendelfunksjonen kommer vanligvis i 3 til 5 posisjoner som du kan stille inn selv.

Noe som kan være verdt å huske på er at pendelfunksjonen gir en røffere snittflate! Hvis du skal ha finere snittflate, må du senke pendelen og hastigheten.

Sage vinkler

De fleste stikksager har en vinklet bunnplate som gjør at du enkelt kan sage forskjellige vinkler. Grunnplaten kan vanligvis justeres fra 0 til 45 grader ved å trykke på en knapp eller bruke en unbrakonøkkel.

Sagvinkler kan være nyttig hvis du skal sage listverk til en dørkarm.
​ Sager du kantene i 45 grader og setter dem mot hverandre får du en rett vinkel. Det er også greit å bruke gjæringssaging hvis du skal bygge gjerde. Sag en vinkel på toppen, så renner vannet raskere av, noe som gjør at det holder seg bedre i lengden.

Sag former og kurver

En stikksag fungerer godt til figursaging når du skal kutte mønstre og kurver. For best resultat, bør du alltid bruke lav hastighet, et fint blad med stramme tenner og pendelfunksjonen slått av når du sager former.

De fleste sagbladtennene er vinklet oppover, noe som gjør den øvre kanten av snittet mer frynsete. For å få en bedre skjæreflate på toppen, kan du legge materialet opp ned. Da må man imidlertid tenke speilvendt, og da kan det lett gå galt. For å gjøre ting enklere, kan du i stedet bruke et sagblad med nedoverhellende tenner.

Det er flott å kutte former og mønstre med stikksagen!

Sage et hull i midten

Å kutte hull i midten av materialet du jobber med er også enkelt med en stikksag. Dette er den beste måten å kutte ut hull til en vask, oppvaskbenk eller noe annet som trenger et utskjært hull.

Marker hvor du skal skjære og start med å bore et hull inne i markeringen. Det borede hullet trenger ikke være stort, men kun for at sagbladet skal få plass. Så sager du deg ut mot markeringen der du skal skjære. Dette fungerer for å sage ut hull i både forskjellige størrelser og former. 

Er du en erfaren bruker av stikksagen er det også mulig å sage rett inn i materialet uten å bore hull. Den fungerer i de fleste trematerialer og med de fleste sagblader. Det finnes også blader som er laget for å komme raskt gjennom materiale.

Finn den beste stikksagen for deg

Er du mer nysgjerrig på stikksager og deres funksjoner. Et neste steg kan være å se på de stikksagene vi selger mest av, og som har fått høyest rangering av våre kunder. Vi skriver om dem i artikkelen Våre 5 mest populære stikksager - testet av våre kunder.