Stikksagen kan være det mest nyttige verktøyet i verktøyparken. Man kan løse en rekke ulike oppgaver med en stikksag.

Fordi en stikksag i dag er laget ergonomisk, lett og smidig, er bruksområdet for en riktig stikksag nesten ubegrenset når det gjelder saging. Utvalget av stikksagblad er også tilnærmet uendelig for å passe til oppgaven og materialet. Hvilke faktorer er avgjørende når man skal velge stikksag?

Forskjeller på ulike stikksager

Stikksager kommer egentlig i to utførelser. En med bøyle og en med rett kropp. De fleste kjenner igjen sagmodellen med bøyleinnfatning.
Forskjellen er at kraften som kreves i en sag med bøyle, går ut fra et høyere tyngdepunkt.

Med den rette sagen overføres kraften nærmere materialet og det sentrale tyngdepunktet til maskinen. En fordel med den rette maskinen, er at den er betydelig lettere å sage med nedenfra. Altså når bladet peker opp og hele maskinen er vendt opp ned, som er aktuelt når man vil sage platematerialer som ikke må flises opp for mye på den synlige siden av snittet. Sager med bøyleinnfatning er ofte noe større, men også som regel litt billigere.

Motorstyrke

Motorstyrken avgjør selvsagt hvor sterk en maskin er. Det finnes nettdrevne maskiner og batteridrevne maskiner. Jo høyere motorstyrken er, desto lettere har maskinen for å opprettholde turtallet ved økt belastning – som igjen optimaliserer avvirkningen i materialet.

Slaglengde

Stempelet som holder bladet og som går opp og ned under avvirkningen, har ulik slaglengde avhengig av maskinmodell. Jo lengre slaglengden er, desto mer vil sagbladet avvirke per slag og desto mer av bladet vil bli utnyttet, noe som gjør at det holder lenger.

Pendling

Pendlingsbevegelsen (hvis sag modellen har denne funksjonen) gjør at bladet pendler forover når stempelet går oppover, noe som gir en mer aggressiv avvirkning siden tennene på bladet er vinklet oppover. Bladet pendler bakover i den nedadgående bevegelsen for å spare bladet, men også for å øke presisjonen i snittet.

Ta gjerne kontakt med Staypro sin dyktige kundeservice hvis du skulle lure på noe, så hjelper vi deg å velge riktig maskin for behovene dine.