Med riktig sagblad i stikksagen kan du sage i metall, plast, tre og andre materialer med ulike egenskaper. I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite om å velge riktig stikksagblad!

Stikksagen er en av de mest allsidige sagene som finnes og kan brukes til alt fra kapping av stålrør til saging i tre med høy presisjon.
 Som du kan lese i vår guide Velg riktig stikksag er motoreffekten forskjellig mellom forskjellige stikksager. Når du går fra tre eller plast til metall, er det fremfor alt viktig at du setter inn et stikksagblad som passer for oppgaven.

Hvilket sagblad passer til stikksagen min?

Alle stikksager har maksimal skjæredybde for ulike materialer. En stikksag som har en maksimal kuttdybde på 135 millimeter i tre kan for eksempel ha en maksimal kuttdybde på 10 millimeter i stål og 25 millimeter i aluminium. Fordi sagdybden er knyttet til sagens motorkraft, kan du faktisk sette på så langt eller kort sagblad du vil, forutsatt at det passer i sagen. Jo større slaglengde stikksagen har, desto større overflate bruker sagbladet. Det betyr at du kan bruke sagbladet lenger før det slites ut.

For å vite hvilke stikksagblad du kan velge mellom, må du vite om sagen din har T-feste eller U-feste.

Stikksagblad med T-feste

T-festet (også kalt Euro-mount) er mer eller mindre standard og brukes i verktøy fra Bosch, Dewalt, Milwaukee, Metabo og mange flere. Du kjenner T-festet igjen på de to vingene som gjør at den ligner bokstaven T.

Stikksagblad med U-feste

Det andre stikksagfestet du bør vite om er U-festet, som gjenkjennes av en U-formet fordypning på festet. Blader med U-feste brukes for eksempel i stikksager fra Black & Decker.

Stikksagbladets anatomi

Du kan vanligvis se fra produktteksten eller emballasjen hva et stikksagblad er beregnet for. Faktorer som spiller inn er blant annet materialet i tennene, design og tetthet.

Hva er stikksagbladet laget av?

Når du leser produktspesifikasjoner og sammenligner forskjellige stikksagblader med hverandre, vil du komme over noen forkortelser. Disse forkortelsene er knyttet til materialet til bladet og tennene.

HCS - karbonstål. Disse bladene er egnet for tre, plast og ulike trebaserte plater. HCS-blader gir raske kutt med lite flis.

HM – hardmetall. Hardmetall brukes med fordel ved saging av glassfiber, MDF, fliser, tre og rustfritt stål. Også kalt TCT-blad (Tungsten Carbide Tipped).

HSS – høyhastighetsstål. Stikksagblad i høyhastighetsstål brukes til saging i aluminium, jern, stål og kobber.

BIM – bi-metallblad. Bi-metallblader har forskjellige metaller i tennene og bladryggen for å gi både fleksibilitet og holdbarhet. Disse bladene har et bredt spekter av bruksområder og egner seg for eksempel for jern, stål, kobber, tre, treplater og aluminium.

Det er viktig å velge riktig stikksagblad for materialet du skal kutte. Velg et sagblad med mange tenner for en fin skjæreflate ved tresaging. Bildet viser Bosch GST 18 V-LI B.

TPI – antall tenner per tomme

En annen faktor som påvirker hvilket materiale du kan sage i og hvordan kuttet blir, er antall tenner per tomme – TPI, fra engelske Teeth Per Inch. Ved saging i tre gir et høyere antall tenner generelt en finere snittflate, mens et lavere antall tenner gir raskere avvirkning. 

Skal du sage i metall, velger du vanligvis antall tenner ut fra tykkelsen på metallet. For metall som er 2 millimeter eller tynnere, kan et blad over 20 TPI være passende. For et tykkere metall på 4 millimeter eller mer er det mer hensiktsmessig å velge et blad med 8-14 TPI.

Iblant snakker produsenter også om tanndeling, (tannavstand) som er et annet mål på hvor tett tennene sitter. Hvis tallet er høyt, har bladet mest sannsynlig en lavere TPI.

Er dyrere stikksagblad bedre?

Stikksagblader er å betrakte som forbruksvare, så du kan regne med å måtte skifte blad fra tid til annen. Det er ikke dermed sagt at det er best å kjøpe en stor pakke med de billigste bladene du kan finne. Generelt sies det at du får det du betaler for, og at det ofte lønner seg å kjøpe bedre blader.