Lider du under høye temperaturer og dårlig luft når du legger deg? I denne artikkelen forteller vi deg hva du bør vurdere når du skal kjøpe en effektiv AC til soverommet.

Med sommeren kommer høyere temperaturer både ute og inne. De fleste ser frem til en sesong med sol, bading og friluftsliv, men det er en ulempe: varme netter på soverom som, til tross for vidåpne vinduer, aldri ser ut til å bli kjøligere enn en gjennomsnittlig badstue.

Når dagene og nettene begynner å bli varmere, begynner mange å tenke på å kjøpe en AC, også kalt klimaanlegg eller aircondition. I motsetning til for eksempel vifter og luftkjølere, senker klimaanlegget den faktiske temperaturen i rommet. Dette ved å absorbere varme og lede den ut gjennom en luftslange.

Hva bør man tenke på når man velger bærbar AC til soverommet?

Det er ikke alltid lett å vite hvilken AC du skal velge, spesielt hvis du først og fremst skal bruke den til å senke temperaturen på et soverom. Vi tok kontakt med ekspert Rickard Sohlin hos Wood's for å rydde opp i noen av de vanligste spørsmålene og få solide tips til kjølige sommernetter.

Velg et bærbar AC med tilstrekkelig kapasitet

- For å senke temperaturen i rommet er det viktig at ditt bærbare AC har tilstrekkelig kapasitet. Kapasiteten er oppgitt i watt eller BTU (British Thermal Unit) og kan enkelt oversettes til kvadratmeter. Den enkleste måten er å multiplisere enhetens kilowatt (kW) med 10. En AC med en kjøleeffekt på 2,6 kW kan dermed kjøle et rom på cirka 26 kvadratmeter. En annen metode er å beregne at det kreves omtrent 350 BTU per kvadratmeter. Det er ingen eksakte mål, og det er en rekke faktorer som påvirker hvordan AC-en din vil fungere i rommet, men begge metodene gir en god veiledning.

Det finnes ingen lydløse AC – men et kraftig AC kjøler raskere

- At et AC til soverommet skal være så kompakt og stillegående som mulig kan høres ut som en selvfølge, men å sette for mye fokus på desibel er en feil. Grunnen er at ingen AC uansett er så stille at du vil ha den i gang når du sover. Velger du en «stille» AC vil den derimot ha lavere kapasitet og må dermed være i drift over lengre tid for å senke temperaturen i rommet. Synes du lyden er plagsom, kan du derfor kjøpe et mer effektivt AC som kjøler rommet godt før du legger deg. Det er ikke mulig å overdimensjonere!

– Siden resultatet kan påvirkes av plassering, ventilasjon, store vinduer og andre ting, er det aldri lurt å velge en AC som akkurat dekker dine behov. Har du et rom på 25 kvadratmeter bør du heller velge et AC som tåler 35 kvadratmeter.

Finn en god måte å lufte ut den varme luften på

– Mange ønsker seg en AC uten slange, men noe slikt finnes dessverre ikke i dag. En AC er basert på at varm luft ledes ut av rommet, og kald luft blir igjen. Det er mulig å koble slangen til en ventil eller lage hull i veggen, men de aller fleste henger den ut av vinduet.

- For å hindre at luft kommer inn igjen, må du tette rundt slangen. Det er viktig å huske at plastskinnen som noen ganger følger med når du kjøper en bærbar AC, er laget for amerikanske eller asiatiske vinduer som åpnes oppover eller trekkes til siden. For et typisk norsk vindu trenger du kanskje et vindusforseglingssett. Dette settet fungerer for alle AC-er uavhengig av merke. Det er et tøystykke med glidelås som festes med borrelås til vindu og vinduskarm. Det trenger ikke å være helt tett, men jo tettere det er, jo bedre vil AC-en ditt fungere.

– Et annet tips de færreste kjenner til er at du kan få enda bedre effekt ved å isolere selve slangen slik at den ikke avgir så mye varme. Dette kan du gjøre med vanlige frottéhåndklær eller med mer profesjonell isolasjon.

Rickard Sohlin, salgssjef i Wood's.

Kjøl ned rommet i god tid før du legger deg

– Forutsatt at du har valgt en AC med tilstrekkelig kapasitet, er det mulig å raskt kjøle ned luften på et soverom. Derfor er det mange som slår den på rundt en time før de legger seg og slår den av når luften føles behagelig. Problemet er at isolasjonen i vegger og tak ikke rekker å kjøles ned og at det derfor raskt blir varmt igjen. For å forhindre dette kan du kjøre AC i noen timer før du legger deg. Da rekker både vegger og tak å kjøle seg skikkelig ned.

Det er vanskelig å kjøle ned flere rom med AC

- En bærbar AC fungerer best når du behandler ett rom om gangen. Hvis du vurderer et AC som skal håndtere et større område. Kan det være mest effektivt å kjøpe en kraftig AC som f.eks AC Venezia 18K som effektivt og raskt kjøler ned ett rom om gangen og deretter flyttes rundt til neste rom.

Et annet alternativ kan være å kjøpe to mindre AC-er som Wood's AC Milan for å få et raskt og effektivt resultat og slippe å flytte AC-en mellom rom.