Å vaske hjemmet er kanskje en selvfølge for mange og noe som gjøres litt hele tiden, men det kan også være vanskelig å vite hvor man skal starte og hvordan man skal gå frem. I denne artikkelen gir vi på Staypro våre beste tips for at du skal få det rent og pent i ditt hjem.

Hvor ofte skal man vaske?

Det er selvfølgelig individuelt hvor ofte du trenger å vaske og rengjøre ditt hjem. Det er også vanskelig å si nøyaktig hvor ofte det trengs å vaskes da det finnes visse oppgaver som kan gjøres hver dag, som å tørke benker på kjøkkenet, legge klær i garderoben og så videre, mens noen oppgaver kan utføres mer sjelden, som å vaske vinduer eller rengjøre ovnen.

Hvordan skal man vaske?

Hvordan du skal vaske er også individuelt. Med riktige metoder og hjelpemidler kan du vaske raskt og effektivt. Før du vasker bør du sørge for at du har alt du trenger. Kanskje du trenger å fylle opp vaskekapet med diverse rengjøringsutstyr for at du skal kunne gjøre en grundig rengjøring av hjemmet ditt.

Rengjøringsutstyr du trenger

Rengjøringsmidler

Det finnes en mengde forskjellige rengjøringsmidler på markedet som skal brukes på spesifikke steder. På noen steder der det kreves noe virkelig grovrengjøring kan det selvfølgelig være nødvendig. På de aller fleste områder kan du bruke et universalt rengjøringsmiddel, enten du kjøper et eller lager det selv. Det er ikke vanskelig og inneholder ting som ofte står hjemme i kjøkkenskapene.

Å blande eddik, noen dråper oppvaskmiddel og vann er den rene mirakelkuren og kan brukes i bad, kjøkken og for vindusvask.Rengörningsmedel

Det finns en mängd olika rengöringsmedel på marknaden som ska användas på specifika platser. På vissa ställen där det krävs något riktigt grovrengörande kan det så klart behövas. På de allra flesta områden kan du använda ett allrengöringsmedel, antingen kan du köpa ett eller göra ett själv. Det är inte svårt och innehåller sådant som oftast står hemma i köksskåpen. 

Att blanda ättika, några droppar diskmedel och vatten är rena mirakelkuren och kan användas i badrum, som kök, som för fönstertvätt. 

Henrik tipser

Oppskrift rengjøringsmiddel

Eko-tipsets rengjøringsmiddel har jo blitt viralt og jeg forstår hvorfor. Det inneholder ingredienser som ofte allerede finnes hjemme i hyllene og det går raskt å blande sammen.

1 dl eddik 24% eller 2 dl eddik 12%

5 dråper oppvaskmiddel

3-4 dl vann

Hell alt i en sprayflaske og rist om så at innholdet blandes rundt, da har du et rengjøringsmiddel som fungerer til nesten alt. Dessuten er dette et miljøvennlig rengjøringsmiddel!

Henrik, Staypro

Staypros testleder Henrik tar hver anledning han kan få til å klemme, ta på og teste de siste produktene i sortimentet - ikke sjelden foran kameraet i testlaboratoriet.

Lag en vaskeplan

For å holde oversikt på vaskingen din kan du lage en vaskeplan eller en sjekkliste. For eksempel kan du fordele oppgavene etter hva som trengs å gjøres hver dag, en gang i uken, en gang i måneden, en gang i kvartalet og en gang i året. Det er en enkel måte å huske på hva som trengs å gjøres og faktisk få det gjort.

Her har vi på Staypro laget et eksempel på en vaskeplan basert på hvor ofte visse vaskeoppgaver kan trenge å utføres.

Re sengen hver dag - det gir et rent helhetsinntrykk!

Sjekkliste rengjøring

Vask hver dag – småting som enkelt gjøres hver dag for at hjemmet skal føles rent.

 • Re opp sengen – det tar knapt et minutt men gir et rent og fredelig inntrykk.
 • Rengjør kjøkkenbenk og andre benkeplater som brukes med en gang.
 • Gå ut med søpla – unngå dårlig lukt og overfylte søppelkasser ved å tømme den hver dag.
 • Tørk flekker fra gulv og overflater – fjern flekker med en gang, før de har rukket å tørke, da går det raskere og smidigere å få bort.

Rengjør hver uke

 • Rengjør overflater i alle rom – ta en støvklut, støvkost og tørk rent hyller, benker og bord. Behøves det kan du også bruke et rengjøringsmiddel og tørke rent med en våt klut.
 • Vask badet – rengjør toalett, dusj, badekar, speil og andre overflater.
 • Støvsug og tørk gulvene.
 • Bytt til rene sengeklær – en stor del bakterier og hudceller havner i sengen når vi sover, derfor trengs sengetøyet å byttes med jevne mellomrom.
 • Vask klær – ved å ikke la kleshaugen vokse til et fjell kan det føles lettere å ta seg av vasken og legge inn de nyvaskede klærne i garderoben.

Vask hver måned

 • Rengjør og tørk ut ovn og mikrobølgeovn.
 • Rydd i skap og spiskammer – gjør en inventering for å både få orden og se over hva du har hjemme.
 • Rengjør fuger på kjøkken og bad.
 • Rens avløp og gulvsluk. Les Staypros guide om hvordan du renser her!
 • Rengjør søplebøtten – Av og til havner det søppel utenfor posen. Ved å rengjøre bøtten nå og da holder du den frisk og hygienisk.

Rengjør hvert kvartal

 • Rydd kjøleskap og fryser for ting som kan kastes – se også til at du rengjør og sjekker om fryseren trenger å avrimes.
 • Luft tekstiler som gardiner, tepper og pledd.
 • Rydd og organiser garderoben - se over hva du kan rydde ut og gi bort og benytt anledningen til å gjøre orden og rede slik at alt ligger på sin plass.
 • Vask vinduer.

Husmortriks rengjøring

I tillegg til oppskriften på rengjøringsmiddel finnes det også andre husmortriks du kan bruke for å vaske og rengjøre i ditt hjem.

Vask med eddik

Eddik kan for eksempel brukes til mer enn å lage et universalt rengjøringsmiddel med. Det kan brukes ved vask – både for å få bort flekker og dårlig lukt. Du kan rengjøre maskiner som vaskemaskin og oppvaskmaskin med eddik, bruke det for avkalking i for eksempel vannkoker, kaffetrakter og bad, og det går også an å få bort rustflekker med.

Du bør vel og merke ikke bruke eddik på materialer som naturstein eller på overflater som er blanke og vokset.

Vask med natron

En annen ingrediens som ofte finnes hjemme og kan brukes til rengjøring og vasking av nesten alt i hjemmet er natron. Det kan brukes for å rengjøre alt fra avløp og toalett, til ovn og porselen.

Rengjør ovnen

Lag en blanding av av natron, salt og vann i lik mengde. Gni deretter inn natronpastaen i hele ovnen – kan være lurt å bruke et par hansker, en svamp eller en børste slik at du slipper å bli klissete på hendene. Sett ovnen på 200 grader og la døren være litt åpen. Deretter bare slår du av ovnen, lar den kjøle ned og tørker ut pastaen.Rengör ugnen

Gör en pasta av lika delar bikarbonat, salt och vatten. Gno sedan in bikarbonatspastan i hela ugnen – kan vara bra att använda ett par handskar, en svamp eller en borste så slipper du bli kladdig om händerna. Sätt ugnen på 200 grader och låt luckan vara lite öppen. Sen stänger du bara av ugnen, låter den svalna och torkar ur pastan.  

Rengjør vaskemaskinen

Du kan også rengjøre vaskemaskinen med natron. Lag en natronpasta av natron og vann i lik mengde og fyll på i vaskepulverskuffen. Hell også noen desiliter eddik i trommelen og start et vaskeprogram på høy varme, for eksempel 90 grader.

Hvis du har oppvaskmaskintabletter hjemme, går det også an å rengjøre vaskemaskinen med det. Legg tabletten i trommelen og start et varmt program.

Rengjør oppvaskmaskinen

Når oppvasken i oppvaskmaskinen ikke blir helt ren, er det antageligvis fordi du må rengjøre den. Sjekk om det er smuss i silen og spylearmene. Disse kan du vaske rene med en oppvaskbørste eller oppvaskskrubb. Når du har fått bort gamle matrester, kan du rengjøre resten med natron og eddik – strø ut 1 desiliter eddik og 1 spiseskje natron i en tom maskin og sett på et varmt program.

Også sitronsyre kan brukes for å rengjøre oppvaskmaskinen. Hell da to spiseskjeer i oppvaskmiddelskuffen og start maskinen tom. Når du rengjør oppvaskmaskinen med sitronsyre, trenger du etterpå også å kjøre den en gang helt tom.

Rengjør kaffetrakteren med eddik

Ingenting smaker så godt som en nybrygget kopp kaffe - forutsatt at trakteren er fri for rester, smuss og annet som kan påvirke kaffens herlige smak. Selvfølgelig fungerer eddik også for å rengjøre kaffetrakteren!

Fyll vannbeholderen med halvparten eddik og halvparten vann og slå på trakteren med et filter i. La kaffemaskinen brygge halvveis, slå deretter av den og la den brygge ferdig etter 30 minutter. Gjør dette opp til to ganger og sørg for å deretter håndvaske delene. Det kan du gjøre med oppvaskmiddel og oppvaskskrubb!

Vask med kvalitet

Hos Staypro finner du rengjøringsprodukter og tilbehør fra flere kjente merker, for eksempel Vileda, Nilfisk, Bosch og mange flere.