Å pusse opp badet er et prosjekt som krever tålmodighet, presisjon og en god del fikling med små detaljer. Med de riktige verktøyene og metodene kan du gjøre mye av arbeidet selv, selv om noen trinn krever spesialkompetanse samt erfaring.

Det er lett å bli lurt av et eksklusivt utseende, men det aller viktigste er hva som skjuler seg bak det vakre flisene og baderomsinnredningen. En nærmere titt på fuger og rør kan gi deg en idé om hvor godt arbeidet er utført, og hvis du ser noen fuktskader eller fliser som holder på å løsne, kan du være sikker på at du må gjøre jobben på nytt fra grunnen av.

 Vær nøye med forberedelsene fra starten. Du bør ha en klar idé om hvordan du ønsker at badet skal utformes og hvor du vil at toalett, dusj og vask skal monteres. Noe av arbeidet må gjøres av en autorisert håndverker for at forsikringen skal gjelde hvis skader eller ulykker skjer. Kontakt forsikringsselskapet ditt før du starter med oppussingen, så du ikke går glipp av noe viktig!

Å trikse med flislegging og avrettingsmasse er ikke enkelt for den uerfarne, men hvis du jobber metodisk og ikke har det travelt, vil du raskt lære deg håndverket.

Hva koster det å pusse opp et bad?

Å si hvor mye det koster å pusse opp et bad avhenger selvfølgelig helt av hvor store ambisjonene dine er. Start med å lage et budsjett basert på dine spesifikke planer. Du kjenner sikkert noen som nylig har pusset opp og som kan gi deg en oppfatning av hvor mye det koster. Jo mer du gjør selv, desto billigere blir det naturligvis, men tid er også penger. Et arbeid som gjøres relativt raskt av profesjonelle kan ta urimelig lang tid hvis du gjør det selv.

Baderomsinnredningen, som et badekar, har ingen grenser for hva de kan koste, så her anbefaler vi at du er tålmodig og venter til du finner det beste alternativet som både er pent, av høy kvalitet og fremfor alt prisgunstig.

Jo mer du planlegger å endre det eksisterende badet når det gjelder montering av dusj, håndklevarmer, lamper osv., desto større arbeid kreves det for rørleggeren eller elektrikeren å trekke om rørene og kablene for at de skal kunne kobles til. Sørg for å ha alt kjøpt og klart før håndverkerne kommer på besøk, slik at du enkelt ut fra både tegninger og fysiske ting kan vise hvordan du ønsker at alt skal monteres. På denne måten kan du unngå unødvendige ekstrakostnader i etterkant.

Generelt kan vi si at jo bedre forberedelsene dine til oppussingen er, desto færre uforutsette utgifter vil du ha.

Kan man pusse opp badet selv?

Ja, du kan pusse opp badet ditt selv. Ingen byggetillatelse er nødvendig, men hvis du skal bygge et helt nytt bad, må du sende en byggesøknad til kommunen. Avhengig av omfanget av oppussingen og om du planlegger å installere nye elektriske enheter som gulvvarme eller håndklevarmer eller koble om vannrørene, vil du trenge å ta inn autoriserte elektrikere og rørleggere.

Hvor lang tid tar det å pusse opp et bad?

Som med kostnadene, er det vanskelig å estimere hvor lang tid det tar å pusse opp badet. Hvis du har til hensikt å flytte på eksisterende rør og våtromssone eller installere ny elektronikk i form av lamper, gulvvarme og håndklevarmer, så vil tiden naturligvis strekke seg. I tillegg avhenger det av hvor stort badet er, samt dets symmetri og tilgjengelighet til visse områder. 

Hvis du har en nøye planlegging og et solid forarbeid, kan et bad bli ferdig oppusset på bare et par uker. Hvis du planlegger å gjøre nesten alt selv, kan du regne med et par måneder eller mer, avhengig av hvor stor erfaring du har.

Hvilke verktøy trenger man til en badoppussing?

Her lister vi opp de essensielle verktøyene for en badoppussing, men under arbeidets gang kan det dukke opp nye trinn som krever spesifikke verktøy.

Vi starter med rivningen:

Når du har revet ferdig, er det tid for elektrikeren og rørleggeren å gjøre sin del med diverse spesialverktøy.

Deretter er det tid for flislegging, fuging og til slutt påføring av silikon. Her er de viktigste verktøyene for en flislegger:

Med disse verktøyene hjemme har du gode forutsetninger for å få til det nye badet. Husk å ta en ting av gangen og ikke stresse med arbeidet. Å feile er en del av prosessen, og du kommer garantert til å bli tryggere i din håndtering av verktøyene for hver dag som går. Lykke til med oppussingen!