Gresstrimmeren er et allsidig verktøy, og brukes den på riktig måte kan den gjøre store ting for hagen din. I denne artikkelen deler Karl-Ebbe Edberg med seg Gardena sine beste tips!

Gresstrimmeren er et utmerket supplement til gressklipperen og er veldig nyttig uansett om du bare skal trimme kantene på plenen eller gå over større områder. En forutsetning for at du skal få et godt resultat og være fornøyd med den nye trimmeren din, er at du bruker den riktig og tar vare på den. Her gir eksperten Karl-Ebbe Edberg fra Gardena sine beste tips til deg som har kjøpt en gresstrimmer og som ønsker å få mest mulig ut av maskinen.

Rengjør gresstrimmeren etter hver bruk

- Mange gjør feilen at de setter gresstrimmeren i garasjen eller i kjelleren når de er ferdige, uten å rengjøre maskinen og fjerne gress som har samlet seg rundt trådkassetten eller knivene. Unngå vann - bruk heller en børste. Gress og fuktighet er belastende for både plast og metall.

Vedlikehold-lade batteriet i vintermånedene

- Et batteri har ikke bra av å være helt utladet. Derfor bør du vedlikeholde det en eller to ganger om vinteren når du ikke bruker maskinen. Da vil batteriet vare lenger.

Oppbevar maskinen tørr

- Maskinen har ikke bra av å stå i et fuktig og kaldt miljø. Å la den stå kaldt året rundt er derfor ikke optimal. Alle har kanskje ikke plass til gresstrimmeren innendørs, men du bør i det minste oppbevare batteriet innenfor husets vegger. Batterier liker med andre ord ikke kulde.

Bruk trimmertråden maskinen er designet for

- Det kan være fristende å sette på en grovere trimmertråd når du skal slå grovere gress, men gresstrimmere selges ofte sammen med trimmertråden den er laget for. Hvis du setter på en for grov tråd, kan du ha problemer med at maskinen blir tung å jobbe med og ikke klippe gresset ordentlig. Samtidig sliter det mer på både motor og batteri.

Ikke bruk for kort tråd eller kniv i maskinen

- En vanlig feil mange gjør er at de fortsetter å bruke maskinen selv om kniven er utslitt, eller hvis trimmertråden er kortere enn hva maskinen er bygget for. Når maskinen plutselig krever mindre kraft, vil den øke på og slites unødvendig. Kniver har ofte en markering som viser når det er på tide å bytte til ny kniv. På Gardena bruker vi kniver i stedet for tråd i mange av våre batteridrevne maskiner. Mange lurer på om knivene varer like lenge som trimmertråden, og de gjør de absolutt.

Ta vare på trimmertråden og den vil holde lenger

- Alt som ikke er gress sliter veldig på tråden, så når du trimmer mot fliser eller stein hakker det litt i tråden eller kniven hele tiden. Bruk gjerne en gresstrimmer med bøylebeskyttelse slik at du ikke kommer for nær. Trimmertråd er også en ferskvare, så hvis du kjøper metervis er anbefalingen å helle noen dråper vann i beholderen og holde den borte fra UV-lys. Da holder tråden mye bedre enn om du lar den soltørke og bli tørr.

Ikke småkjør maskinen!

- Den kanskje vanligste feilen som mange gjør er at de småkjører timmeren. Småkjøring innebærer at du starter og stopper hele tiden, som sliter på batteriet. Om du har et område du skal klippe er det bedre å holde knappen inne og gjøre klart alt på en gang.

Ikke glem verneutstyret

- Det spiller ingen rolle hvor lite arbeid du skal gjøre - det er aldri en unnskyldning for å unngå verneutstyret! Når som helst kan det sprute opp et gruskorn i høy hastighet, og da er du glad at du har beskyttet øynene dine med et par ordentlige vernebriller.

Juster trimmeren etter din høyde

- Hvis du skal trimme større områder er det viktig at du har en trimmer som er tilpasset høyden din, slik at du kan manøvrere med rett rygg og god ergonomi. Hvis høyden på gresstrimmeren kan justeres, utnytt dette.

Oppdatert 21.04.2021