Å rengjøre bilen innvendig på egen hånd er ikke vanskelig. I denne artikkelen gir vi deg tips og råd om hvordan du vasker seter, pusser vinduer og får instrumentpanelet til å skinne.

Du rengjør kanskje hjemmet ditt flere ganger i uken – men når var sist du rengjorde bilen innvendig? Å kjøre til en vaskehall når bilen er møkkete er en selvfølge for mange, men det er få som vier like mye oppmerksomhet til innsiden av bilen – til tross for at de tilbringer mye tid der.

En måte å rengjøre bilen på er ved å levere den til rekondisjonering. Rekondisjonering vil si at bilen rengjøres grundig både innvendig og utvendig. Hvis skitten er inngrodd og setene flekkete, kan det absolutt være verdt det. Men så lenge du rengjør bilen regelmessig, trenger det ikke være vanskelig å holde den pen uten profesjonell hjelp. Det kan for eksempel være greit å bestemme seg for å støvsuge og utføre litt enkel rengjøring én gang i måneden, og å ha en hovedrengjøring et par ganger i året – for eksempel i forbindelse dekkbytte eller etter en ferie.

Du trenger ingen avanserte maskiner for å rengjøre bilen

Som med så mye annet, blir jobben både enklere og mer morsom med riktig verktøy. En grovstøvsuger vil være til stor hjelp, men hvis du er forsiktig med å ikke suge opp væske eller noe annet fuktig, går det greit å bruke en vanlig husholdningsstøvsuger. Spesialmaskiner som damprensere, tepperensere, vindusvaskere og høyttrykkspylere kan gjør jobben enklere, men man skal absolutt ikke undervurdere hvor langt man kommer med et par kluter, såpe og varmt vann.

8 steg for å rengjøre bilen innvendig

Ta ut og rengjør gulvmattene

Et godt tips før du setter i gang er å sjekke at du har nok plass, slik at du kan åpne dørene og bevege deg fritt rundt bilen. Deretter passer det å starte med å ta ut eventuelle gummimatter og legge disse på bakken. Den enkleste måten å rengjøre disse på er ved å spyle dem med en høytrykkspyler. Men om skitten sitter godt, kan det være du må skrubbe med børste og såpe. Hvis du ikke har en høytrykkspyler, kan du bruke en vanlig vannslange, eller en bøtte med vann. Når du først har børsten tilgjengelig, kan det være lurt å rengjøre pedalene i samme slengen.

Støvsug hele bilen

Når bilen er tømt for matter, søppel og løse gjenstander, er det på tide å støvsuge. Mange støvsuger bilen med den vanlige husholdningsstøvsugeren sin. Men anbefaler på det sterkeste at du bruker en grovstøvsuger. En vanlig støvsuger er konstruert for å suge opp støv, mens en grovstøvsuger kan håndtere ulike typer skitt og avfall. Det er heller ikke uvanlig at interiøret i bilen er litt fuktig, og da er grovstøvsugeren en nødvendighet, siden en vanlig støvsuger kan bli ødelagt dersom det kommer vann i motoren.

Støvsug hele bilen grundig. Ikke glem hanskerommet, ventiler, bagasjerommet og andre kronglete områder hvor det er vanskelig å komme til. Bruk et langt, smalt munnstykke for å støvsuge i sprekker og mellom setene. Der kan det gjemme seg både det ene og det andre!

Støvsug og tørk av tekstilene i bilen

Seter og andre tekstiler kan være vanskelige å få rene. En god rekkefølge pleier å være og støvsuge først, og så bruke fuktighet for å fjerne flekker og friske opp. Til støvsugingen anbefaler vi at du bruker en støvsuger med et munnstykke beregnet for tekstiler eller møbler. Et godt triks er å banke setene først med en vanlig teppebanker, og deretter støvsuge når støvet har lagt seg. For å få opp det siste støvet kan du bruke en klebete klesbørste.

Vask seter og behandle flekker

Nå er det på tide å vaske tekstilene i bilen og behandle flekkene. Et godt utprøvd triks er å bruke to vaskesvamper – én tørr og én som er fuktet med varmt vann og såpe. Trykk dem mot stoffet annenhver gang, til du har jobbet deg gjennom hele setet. For dypere rengjøring kan du bruke en damprenser eller en spesiell tekstilrengjøringsmaskin, som for eksempel en tepperenser. Pass bare på at tekstilene ikke drukner i vann. Da kan det være vanskelig å få dem tørre igjen.

Om bilen har skinnseter, må du være forsiktig. Tørk setene med en liten mengde såpe og varmt vann, eller bruk spesialmidler for skinn. Vi anbefaler også å behandle setene med skinnbalsam med jevne mellomrom, slik at de ikke tørker ut og sprekker. Dersom du er usikker på hva du skal bruke, lønner det seg å begynne med et lite område som ikke synes så godt.

Mange støvsuger bilen med den vanlige husholdningsstøvsugeren sin. Men anbefaler på det sterkeste at du bruker en grovstøvsuger.

Rengjør instrumentpanelet og andre overflater

Når du rengjør instrumentpanelet og andre overflater, holder det lenge med en fuktig klut og litt såpe. Å bruke sterke midler og kjemikalier er som regel helt unødvendig. Tøffere flekker kan du behandle ved hjelp av en tannbørste eller en liten svamp.

Vinylglans eller ulike typer voks kan brukes for å få overflatene til å skinne, men bør definitivt ikke brukes på rattet, girspaken eller knotter, siden de gjør overflatene glatte. Du skal også være forsiktig med displayer og navigasjonsskjermer. Det tryggeste er å rengjøre disse med vaskemiddel og våtservietter beregnet for skjermer/display.

Puss vinduer og frontruten

Skjoldete vinduer med fettete fingeravtrykk får alle biler til å se møkkete ut. Å pusse vinduene på bilen innvendig er ikke vanskelig. Den enkleste måten er å spraye på litt vanlig vinduspuss, og pusse glasset rent med en lofri klut eller en mikrofiberklut. Du kan også bruke en vindusvasker for å suge opp vaskemiddelet.

Rengjør mattene med trykkluft

Å få bort skitt fra den grove gulvmatten pleier å være både tidskrevende og vanskelig. Men det finnes et triks! Velg det smalest mulige munnstykket, og blås trykkluft rett ned i matten, slik at skitten løftes fra undersiden.

Få den riktige lukten

Det er få lukter som er så gode som lukten av ny bil. Du vil nok dessverre aldri gjenskape den herlige lukten som du kjente da du kjørte smilende fra bilforhandleren, men det finnes mange triks som i alle fall kan gjøre lukten litt mer behagelig.

Det første du må gjøre er å finne ut om den merkelige lukten kommer fra selve bilen, eller fra noe som ligger i den. Med mindre du finner et gammelt bananskall mellom setene, kan det være lurt å desinfisere bilen for å fjerne lukten. Den enkleste måten å nøytralisere eventuell vond lukt på, er å sette inn en kopp med eddik eller ammoniakk og la den stå over natten. Bare pass på å lufte godt ut av bilen om morgenen – før du setter deg bak rattet.

Når den vonde lukten er fjernet, finnes det også ulike duftsprayer, wunderbaum og lignende tilbehør som kan gi bilen din en lukt du trives med.