Det eneste hørselvernet som fungerer, er det hørselvernet som faktisk brukes. Vi lister opp seks gode funksjoner på moderne hørselvern som gjør at du aldri får lyst til å ta dem av!

Permanente hørselsskader og tinnitus kan dessverre ikke slås av, opereres eller medisineres bort. En måte du kan beskytte deg på, er å bruke hørselvern. Men et hørselvern fungerer bare hvis det faktisk brukes, og for hver gang du fjerner det eller løfter litt på det ene dekslet, øker eksponeringen for skadelige støynivåer. Heldigvis er moderne hørselvern ofte utstyrt med mange smarte funksjoner som gjør det enklere og morsommere å bruke dem over lengre perioder.

6 gode funksjoner vi har lært oss å elske

1. Utskiftbare deler

Når øreputene tørker eller til og med sprekker, påvirkes både komfort og dempingsevne – for ikke å snakke om hva som skjer når du teiper sammen en sprukket hodebøyle. Hvis du regelmessig bytter ut deler som tetningsringer, hodeputer og lydabsorbenter, vil det alltid være en fornøyelse å bruke hørselvernet. Ifølge mange produsenter bør hygienesettet, som inneholder de mest grunnleggende delene, skiftes ut to ganger i året hvis hørselvernet brukes daglig.

2. Muligheten til å lytte til musikk, podcast og radio

Muligheten til å nyte en god spilleliste, lytte til en episode av favorittpodcasten din eller høre på radio i løpet av arbeidsdagen kan gi deg et skikkelig stemningsløft. Mange moderne hørselvern lar deg koble mobiltelefonen din både trådløst og med ledning, mens andre har innebygd FM-radio. Når du skal finne riktig kanal, er det en fordel hvis hørselvernet har en veiledende stemme som forteller deg hvilken kanal du hører på.

3. Trådløs kommunikasjon

Må du alltid være tilgjengelig? Trenger du kontinuerlig kontakt med kollegaene dine? Du trenger ikke risikere hørselen din for det! Med telefonen koblet til Bluetooth kan du enkelt svare uten å måtte ta av deg hørselvernet eller avbryte arbeidet ditt. Noen hørselvern lar deg til og med koble sammen to telefoner, slik at du kan lytte til musikk fra din private telefon og ta imot anrop på arbeidstelefonen.

Trenger du rask kommunikasjon med en liten gruppe mennesker? I så fall kan komradio være en bedre løsning. Det finnes hørselvern som har denne funksjonen innebygd. I andre tilfeller kan du koble en komradio til aux-inngangen på hørselvernet.

På det lisensfrie frekvensbåndet PMR 446 MHz kan arbeidsteamet kommunisere raskt og effektivt. Hvis dekslene har VOX-stemmestyring, starter sendingen automatisk når du begynner å snakke og slår seg av når du er stille. Praktisk!

4. Nivåavhengig aktiv medhøring

For lite demping i hørselvernet innebærer en risiko for støyskader, men med for mye demping risikerer du å gå glipp av varselsignaler og viktig kommunikasjon. Løsningen på problemet kalles nivåavhengig aktiv medhøring. Ved hjelp av sensitive mikrofoner, filtre og ikke-lineære forsterkere kan hørselvernet forsterke enkelte lyder, mens det blokkerer andre. Med påslått-funksjonen kan du høre kollegaene dine snakke samtidig som den skadelige støyen aldri overskrider tillatt nivå.

5. Støydempende mikrofon

Er du lei av å måtte heve stemmen din eller gå raskt unna slik at den som ringer skal høre deg? Når det gjelder teknologien for aktiv støydemping har det skjedd mye de siste årene, og dette gjelder ikke minst for mikrofonen.

En moderne støydempende mikrofon kan skille mellom stemmen din og bakgrunnsstøyen. Støyen senkes og stemmen din heves slik at den blir klar og tydelig. Å snakke i telefonen mens du bruker motorsagen er kanskje ikke alltid en god idé – men det er faktisk mulig!

6. Styring med mobilapp

Når du skal stille inn og aktivere funksjoner på hørselvernet ditt, kan du utmerket bruke knappene på utsiden av dekslene – forutsatt at du vet hvor de er plassert. Hvis dette er funksjoner du bruker ofte, lærer du deg raskt hvor knappene sitter uten å måtte se. Bruker du sjelden disse funksjonene, kan du styre dem med en mobilapp.

Hvis hørselvernet ditt støtter det, kan du navigere i menyer, stille inn radiokanaler og finjustere lyden rett fra telefonen din. 3M Peltors mobilapp gir deg også rask tilgang til brukerinstruksjoner og automatiske påminnelser når det er på tide å bytte ut hygienesettet.

Ekstrafunksjonene er viktige for at du skal føle deg komfortabel og ville bruke hørselvernet over lengre tid, men det er også viktig å velge et hørselvern av riktig type og med riktig demping. Les mer i veiledningen vår: Slik velger du riktig hørselvern.