Skal du bygge terrasse eller tredekk av terrassebord? I denne artikkelen tipser vi deg om verktøy som hjelper deg å bli ferdig raskere og få et bedre resultat.

Å bygge terrasse eller et større tredekk ved hjelp av en klassisk håndsag, skrutrekker og vater er fullt mulig, men hvis du velger riktig verktøy, sparer du mye tid og krefter. I denne artikkelen tipser vi om tolv verktøy som hjelper deg å bli ferdig i en fei!

Les også: Bygg terrasse, hva skal man tenke på?

Krittsnor

Når du skal måle hvor skruene skal festes eller hvor du skal sage av terrassebordets ender, har du god hjelp av en krittsnor. Krittsnoren er en sammenrullet hyssing som ligger sammen med pigment når det ikke er dratt ut. Når du skal tegne en rett linje tvers over terrassebordet, fester du snoren i den ene enden, drar det ut og slipper den mot underlaget slik at pigmentet farger av. Vips, så har du en perfekt rett linje!

Krysslaser

Når du skal måle høyder og vinkler kan et laserverktøy komme godt med. En ulempe med å bruke laserverktøy når du bygger terrasse er at linjene kan synes dårlig i sterkt sollys. Grønt lys synes generelt bedre i sollys.

Les mer i vår guide: Slik velger du rett krysslaser, kombilaser eller sirkellaser.

Jordbor

Skal du grave ned eller støpe sokkel? I så fall letter det arbeidet hvis du har noe å grave med. Hvis bakken er myk, kan du grave med en spade eller muligens benytte deg av et manuelt jordbor, men i mange tilfeller er et motordrevet jordbor å foretrekke.

Drill

En god skrutrekker et et absolutt must når du skal bygge terrasse. En borskrutrekker med et dreiemoment på 40 newtonmeter klarer treskruene galant. Velg gjerne en skrutrekker som klarer mange skruer på en lading.

Les mer i vår guide: Velg riktig skrutrekker eller drill

Kapp- og gjærsag

Bør man legge ut terrassebordet først og sage av de utstikkende endene, eller sage millimeterperfekte lengder i forveien? Begge metodene har sine fordeler. De stiller også forskjellige krav til utstyret ditt. Hvis du vil sage til alt virke før du setter det på plass, har du god nytte av en kapp- og gjærsag . Fordi det ikke er store dimensjoner som skal kappes, kan i prinsippet hvilken kapp- og gjærsag som helst klare jobben.

Les mer i vår guide: Velg riktig kapp- og gjærsag

Verktøy for skjult terrassebordmontering

Når du bygger en uteplass, må du bestemme om du vil at skruehodene skal være synlige eller om du vil bruke et spesialverktøy for skjult montering. Justeringsverktøyene festes vanligvis over terrassebordene for å gi en avstand mellom hvert bord før tilbehøret skrus ned diagonalt på siden av bordet.

Justeringsverktøy              

Har du skeivt virke i haugen? Når du legger bord, kan det være vanskelig å rette ut virket samtidig som du egentlig trenger å ha begge hendene fri for å skru det fast. Løsningen på problemet heter Trallbender og er et smart bryte- og justeringsverktøy som kan bende virket til ønsket posisjon og låse seg i den justerte innstillingen.

Hullsag

Skal du ha innfelt belysning i treplattingen? I så fall trenger du en eller flere hullsager i ulike størelser. Hullsagen monteres på drillen din og sager opp et fint hull på nulltid, forutsatt at drillen har nok dreiemoment.

Les også: Hullsag - når trenger man det?

Lykke til!