Rotasjonslaser – Høres det avansert ut? Det trenger det ikke være. Det er bare enkelte valg som må begrunnes for at du skal bruke det riktige verktøyet til jobben.

Å velge riktig laser kan virke vanskelig til å begynne med. Men still deg selv spørsmålet: ”Hva skal jeg bruke laseren til, hvilket behov har jeg?” Da har du allerede funnet kravlisten. Og da vil du kunne velge den riktige laseren til formålet. Hvor ofte har du behov for å lage fall? Og trenger du i så fall en tofallslaser?

Svaret kan spontant være ”Nei …” Men den dagen du får behov for en mer avansert laser, er det gunstig å ha funksjonen i en allerede innkjøpt laser som er brukervennlig. Så tenk ikke for smått, det kan bli kostbart i lengden.

En rotasjonslaser er din beste venn når du skal avrette en overflate, gi en overflate et bestemt fall eller når du vil at to punkter skal være på nøyaktig samme nivå. En rotasjonslaser har en laser-diode som roterer raskt, noe som gir en tilnærmet streklignende indikasjon på hvor nivået eller høyden på laseren er i utgangspunktet.

Alle rotasjonslasere i vårt sortiment er selvnivellerende. Med selvnivellering menes at laser-dioden registrerer om rotasjonslaseren står litt skrått og at den stiller seg inn selv helt vannrett før den begynner å rotere.

Det finnes ulike typer rotasjonslasere; planlasere og fallasere. En planlaser er ganske enkelt en roterende laser som gir en rett linje i horisontalplanet. En fallaser er en laser som dels stiller seg inn selv ihl. den ovennevnte teknologien, men som også kan stilles inn med et angitt fall i x-retningen, og enkelte kan også stilles inn i både x- og y-retningen. Disse kalles da tofallslaser.

Hvis man ønsker å lage en rett linje langs bakken, vertikalt opp langs en flate eller langs en himling, brukes en laser som også gir mulighet til å nivellere vertikalt. Noen av disse vertikale laserne kan også stille inn fall.

Lasermottaker

Rotasjonslasere er først og fremst beregnet for utendørs bruk, men kan selvsagt også brukes innendørs. Lysspekteret til den røde laseren kan sammenlignes med lysspekteret til solen, noe som betyr at den kan være vanskelig å se på avstand under lyse forhold. Det finnes imidlertid en løsning på dette.

Portable lasermottakere fås i en rekke ulike modeller og med ulike funksjoner – alt for å øke brukervennligheten. Lasermottakeren har et mottakervindu der laseren treffer, og lasermottakeren sier fra om laseren treffer i senter av mottakeren eller over/under senter.

På denne måten finner du ut om du må fylle på eller fjerne masse. En digital lasermottaker angir dessuten, i millimeter, hvor langt fra referansepunktet du er. Enkelte lasermottakere fungerer også som fjernkontroll til rotasjonslaseren, noe som gjør den enda mer brukervennlig. Det er imidlertid ikke alle rotasjonslasere som støtter dette.

Disse lasermottakerne kan også fås i en større variant, som kan festes på stikken til en gravemaskin e.l. Disse kalles da maskinmottakere. Også disse fås, ikke overraskende, i ulike modeller med ulike funksjoner.

Velg et godt startkit

En grunnleggende pakke består ofte av rotasjonslaser, lasermottaker, stativ og nivelleringsstang. Lasermottakeren festes med tvinge på nivelleringsstangen, som er skalert for å angi høydeforskjeller i forhold til referansepunktet.

Det finnes mye tilbehør til disse pakkene, i tillegg til løsninger på eventuelle hindringer, i form av grusringer og støpeplater til å feste nivelleringsstangen på, lasermottakere med flere funksjoner, teleskopstativ, fjernkontroller osv. Begynn med å tenke gjennom behovet og hva du ønsker, og ta gjerne kontakt med Staypro sin dyktige kundeservice hvis du skulle lure på noe. Vi hjelper deg gjerne!