Å stå og fikle i sikringsskapet med hendene opptatt og lommelykten klemt mellom tennene, eller forsøke å lyse opp den mørke veien du går langs med mobilens lommelykt. Det finnes nok situasjoner der alle på en eller annen måte har måttet fikle med lommelykten samtidig som man trenger begge hendene til noe annet. Med en hodelykt lykkes du vel og merke med det umulige – å enkelt se i mørket.

En hodelykt er nesten avhengighetsskapende, den er rett og slett god å ha til alt! Enten du skal ut og løpe i mørket, sette opp teltet i skumringen i skogen eller rote frem noe i garasjen, er en hodelykt den smidigste måten for deg å se og fortsatt ha hendene frie.

Men hodelykter finnes i flere ulike modeller, og hvilken som passer best for deg avhenger av nettopp ditt formål. Petzl har hodelykter som passer for alle!

Hodelykter finnes i flere ulike modeller, og hvilken som passer best for deg avhenger av nettopp ditt formål.

Hvilken hodelykt er riktig for meg?

Å velge riktig hodelykt kan kanskje føles vanskelig, og for daglig bruk passer de fleste hodelykter. Dersom du trenger en lykt for et spesifikt formål kan det derimot være nyttig og praktisk å dykke ned i spesifikasjonene og se hva lyktene er egnet for.

Å tenke på når du velger hodelykt

  • Tenk på hva du skal bruke hodelykten til og når. Kanskje den skal brukes når du jobber med ulike prosjekter i verkstedet eller garasjen? Eller er det hovedsakelig ved utendørsaktiviteter den vil bli brukt?
  •  Se over spesifikasjonene. Avhengig av formålet kan du trenge å tenke på ulike ting. Ved arbeid og prosjekter kan det være ekstra bra om pannelykten tåler støt, støv og smuss, mens det ved aktiviteter kan være bra med lett vekt og at den tåler all slags vær.
  • Hvor viktig er lyset? Hodelykter lyser selvfølgelig alltid opp slik at du ser bedre i mørket, men noen av Petzls lykter har en Reactive Lighting-teknologi som tilpasser lyset etter hva du gjør.
  • Ha en oppladbar hodelykt. Petzls hodelykter har et oppladbart batteri slik at du slipper å bruke penger på å kjøpe nye batterier hele tiden. Men du kan også velge å bruke vanlige batterier hvis du befinner deg et sted uten mulighet til å lade.

Hodelykter for arbeid og hjemmefiksere

En hodelykt kan være bra å ha når du jobber der lyset ikke alltid når frem, både for profesjonelt bruk og for hjemmeprosjekter. Petzls hodelykt Swift RL Pro er designet for å jobbe med i verkstedet, garasjen eller for mindre vedlikeholdsjobber på ulike steder. Den er støtsikker og tolererer mer skitt og støv enn en vanlig pannelykt og har også fester slik at den kan festes på en hjelm.

Når du skal ha en hodelykt for arbeid, kan det være bra å kunne tilpasse lyset etter hvordan du skal jobbe. Swift RL Pro har en lysstrøm på 900 lumen. Hodelykten har også innebygd Reactive Lighting-teknologi som gjør at lysstyrken ikke er den samme hele tiden, men automatisk tilpasser seg etter miljøet du jobber i. Med en lysstrøm som tilpasser seg etter hvordan og hvor du jobber, holder også pannelyktens batterier lenger.

Petzl har hodelykter som passer for alt.

Tilpasset belysning basert på omgivelsene 

Petzls avanserte Reactive Lighting-teknologi gjør at lampen automatisk, avhengig av miljøet, justerer det nødvendige lyset for at du skal kunne se ordentlig når du jobber i mørket. Sensoren analyserer lys og avstand når du jobber og tilpasser lysstyrke og strålemønster etter det. For eksempel kjenner sensoren av om du jobber nærme eller på avstand. Nærhetsbelysningen er bred og med lavere lysstyrke, for avstand er lysstrålen smalere men kraftigere. 

Å la lyset automatisk tilpasse seg etter miljøet du jobber i sparer også på batteriet siden hodelykten da ikke lyser med sterkt lys unødvendig.

Vad är lumen?

  • Lumen er måleenheten som brukes for å beskrive hodelyktens lysstrøm.
  • Jo høyere lumen, desto kraftigere lysstråle. Husk å tilpasse lumenenheten etter hva du skal bruke din hodelykt til. Du trenger kanskje ikke det aller kraftigste for at hodelykten skal fylle sin funksjon.
  • Lumentallet som presenteres på lyktene tilsvarer lysstyrken i maksimal modus. Et høyere lumen avtar raskere og lyser kun i kort tid med maksimal effekt.

Hodelykt for aktiviteter

Det finnes også hodelykter som er laget og tilpasset for å være praktiske når du er aktiv. Enten du vandrer i skogen, er ute på løpetur, i skiløypa, eller skal slå opp teltet i mørket, trenger hodelykten å være praktisk og smidig.

En hodelykt som brukes når du for eksempel løper i skogen skal føles lett og smidig. Noen faktorer å tenke på er vekt, batteri, og som når du bruker pannelykten for arbeid, er det også viktig å tenke på lysstrømmen.

 Petzls Actik Core er en god hodelykt som passer for bruk ved ulike typer utendørsaktiviteter. Den er værbestandig og tåler regn, veier 79 gram og har en lysstrøm på 450 lumen. Selv bandet kan tas av og vaskes.

 På Actik Core kan du også stille inn rødt lys.

På Petzls hodelykter kan du stille inn lyset slik at det tilpasser seg etter omgivelsene!

Hybridkonsept med både oppladbart batteri og standardbatterier

Med Petzls hodelykter følger det alltid med batterier. Hvilken type batterier det er varierer avhengig av hvilken modell du kjøper.

Til noen hodelykter følger Petzls oppladbare core-batteri med. Det lades enkelt opp med en USB-kabel og ladingen tar omtrent 3 timer. Å kunne lade opp et og samme batteri er praktisk da du ikke trenger å bytte hele tiden. Skal du jobbe eller være utendørs i kulde fungerer et core-batteri bra siden det tåler lavere temperaturer bedre enn vanlige batterier.

Å ikke måtte bytte og kaste batterier hele tiden er snilt mot både miljø og lommebok, men noen ganger kan det være bra med andre alternativer. Petzls hodelykter kan også komme med vanlige AAA-batterier. Å bruke standardbatterier kan være bra hvis du skal campe, gå lengre turer, eller gjøre andre ting der det ikke finnes strøm og mulighet til å lade opp batteriet.

Alle lamper der AAA-batterier følger med har et innebygget hybridkonsept, noe som innebærer at hodelykten er kompatibel med både vanlige batterier og Petzls core-batteri. Core-batteriet er tilgjengelig for kjøp separat.

Lysstrømmens jevnhet varierer avhengig av hvilket batteri du bruker. Brukes AAA-batterier synker styrken allerede fra start. Mens det medfølgende Core-batteriet gir en mer jevn lysstyrke som merkbart synker først når batteriet nærmer seg utladning.