Trenger du en batterilader til verktøybatteriene dine? I denne guiden forteller vi deg hva du bør tenke på og hvilke varianter som finnes. 

Oppladbare litium-ion-batterier brukes i dag i alt fra gressklippere til sirkelsager, og jo flere batterier det er, jo viktigere er det at ladingen er rask, pålitelig og effektiv. Bare ved å tenke gjennom valget av batterilader, kan du få en enklere og mer produktiv hverdag.  

Først og fremst må du velge en lader som er kompatibel med verktøybatteriene dine. I neste steg må du ta stilling til om laderen skal ha noen ekstra funksjoner, om du ønsker å kunne lade flere batterier samtidig og om du trenger hurtiglading. 

I denne guiden hjelper vi deg med å finne riktig lader for behovene dine.  

I dag er nesten alle verktøybatterier litium-ion-batterier 

Ettersom moderne verktøybatterier nesten alltid er av litium-ion-typen, er det denne typen batterilader vi refererer til i denne veiledningen. Trenger du en lader til eldre verktøy med nikkel-kadmium- eller nikkel-metallhybrid-batterier, kan du kontakte verktøyprodusenten. Hvis du lurer på om en batterilader er beregnet på litium-ion-batterier, står det ofte "Li-Ion" eller lignende på laderen. 

Batteri og lader fra samme produsent? 

Det finnes riktignok både universalladere og ulike typer batteriadaptere på markedet. Men ved å velge batteri og lader fra samme produsent kan du enkelt sikre at de vil fungere godt sammen. Uansett om du trenger en universallader eller en "merkelader", må du kjenne merket på verktøyet ditt for å finne en passende lader. 

Batteritype og spenning 

At du har funnet en batterilader fra samme produsent som verktøyet ditt, er imidlertid ingen garanti for at den vil fungere med batteriene dine. Du må også sjekke at laderen er bygget for riktig spenning, og at den fungerer med riktig type batterier. 

Skyvebatteri eller plug-in-batteri? 

Batterier er vanligvis enten skyvebatterier eller plug-in-batterier. Mange produsenter som tilbyr begge variantene har spesialladere som kan lade begge typer batterier samtidig. Med andre ord, hvis du bruker flere forskjellige batterityper innenfor samme batteriplattform, kan du spare både plass og penger ved å tenke over valget ditt. Noen produsenter tilbyr også batterier med trådløs lading. For at det skal fungere, må både batteriet og laderen være laget for det. 

Hva er spenningen på batteriet? 

For å lade et batteri må laderen ha samme spenning som batteriet. Det kan f.eks. være 10,8 V, 12 V, 14,4 V, 18 V eller 54 V. Mange ladere kan brukes til flere ulike spenninger, og i de tilfellene er det tydelig spesifisert på laderen hvilke spenninger den kan lade. 

Bosch er en av produsentene som tilbyr verktøy med trådløs lading. Verktøyene lades enkelt ved å plasseres på ladestasjonen.

Ekstra funksjoner 

Nå har du forhåpentligvis funnet noen ladere som passer til verktøyet ditt. Det neste trinnet er å tenke på hvilke ekstra funksjoner du trenger. Dette er noen av de vanligste: 

Hurtiglading 

Mange av de store verktøyprodusentene tilbyr to eller flere forskjellige hastigheter på sine ladere. Hurtigladeren lader opp batteriet raskere ved hjelp av en høyere ladestrøm på flere ampere (A). Hvis standardladeren som følger med verktøyet ditt kan lade et 18-volts 4 Ah-batteri på 80 minutter, kan en hurtiglader ofte lade det samme batteriet på 50 minutter. Om du trenger hurtiglading eller ikke, avhenger av hvordan du bruker verktøyene dine. For de fleste spiller ikke ladetiden så stor rolle – men jobber du hardt og lenge med verktøy som trekker mye strøm, kan en hurtiglader være avgjørende for produktiviteten.  

Billader 

En god løsning for deg som kjører rundt i arbeidskjøretøy, er å investere i en billader. Billaderen kobles enkelt til bilens sigarettenneruttak og sørger for at verktøyene dine er klare til bruk når du kommer fram.  

Billaderen kobles enkelt til bilens sigarettenneruttak og sørger for at verktøyene dine er klare til bruk når du kommer. Bildet viser Milwaukee M12-18 AC.

USB-uttak 

Noen batteriladere har USB-uttak slik at du kan lade mobiltelefonen eller nettbrettet mens du jobber.  

Mulighet for å lade flere batterier samtidig 

På en arbeidsplass hvor flere jobber med batteridrevne verktøy kan det være hensiktsmessig med en lader som kan lade flere batterier om gangen. Det er en fordel om laderen lader i sekvenser, slik at den fyller ett batteri av gangen. 

Veggmontering 

Mange ladere kan monteres på veggen for ikke å være i veien. 

Ladeindikator 

Det er en fordel om batteriladeren har en tydelig ladeindikator som kan vise ladenivået eller varsle om strømproblemer